Barnmisshandel

7294 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Psykvård efter barnmisshandel.
En pappa i Lysekil satt barnvakt hos sin före detta sambo.
När den 15 månader gamla babyn började gråta slog pappan den lilla pojken så att ena trumhinnan sprack.
Efteråt uppsökte pappan vårdcentralen med sonen.

På fredagen dömdes pappan till skyddstillsyn och öppen psykiatrisk vård och han ska betala ett skadestånd på 25.000 kronor till sonen.
Den psykiatriska undersökningen visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning.

Ur Aftonbladet 4/5-2004 Publicerad: 7/6-2003


Antalet anmälda misshandelsbrott på barn i åldrarna 0-6 år har ökat med 88% sedan 1990.
År 1997 anmäldes ca 820 misshandelsbrott och mer än två tredjedelar av brotten har begåtts inomhus av en bekant.


Antalet polisanmälda misshandelsbrott i åldrarna 7-14 har också ökat kraftigt och 1997 anmäldes ca 4.400 misshandlar och ungefär hälften av dom brotten hade begåtts inomhus av en bekant.


Barnmisshandlar kan ske på olika sätt och jag tänkte visa några sätt:
? Misshandel genom sparkar, slag, bett eller andra saker som skadar barnet. - Fysisk misshandel.
? Misshandel genom hot, kritik, kränkning, skrämning eller andra sätt som inte visar kärlek till barnet. – Psykisk misshandel.
? Misshandel då föräldern inte ger mat, kläder, läkar-/sjukvård eller annat som gör att barnet missköts. – Bristande omsorg.


Vad känner barnen?
Det kan kännas på många olika sätt för ett barn eller en ungdom som blivit utsatt för misshandel och det beror helt på vem det är som utsätter dom för brottet och hur personen har det.
? Man kan känna sig arg eller ledsen men man kan också vända det mot
andra personer i ens omgivning eller sluta det inom sig själv.
? Man kan känna sig tom eller inte känna nått alls.
? Man kan känna sig förvirrad eller rädd.
Det svåra är att om det är en person i ens närhet så kan det bli jobbigt att både tycka om och inte tycka om den personen.


Vad säger lagen?
Varken barn eller vuxna har rätt att behandla ett barn eller en ungdom illa på något sätt och samhället ska på alla sätt skydda barn eller ungdomar som blir utsatta för misshandel.

I Föräldrabalkens 6:e kapitel står det om ”anti-aga-lagen” och i den står följande:
”Barn har rätt till omvårdnad, trygghet och en god uppfostran. Barn ska behandlas med aktning för sin person och egen art och får inte utsättas för bestraffning eller annan kränkande behandling”.

I Socialtjänstlagen finns det något som heter anmälnings plikt vilket betyder att man är skyldig att anmäla en misstänkt misshandel och det gäller alla som arbetar med barn och ungdomar eller människor i omgivningen t.ex. släkt eller vänner.
Ansvaret ligger hos dom och det handlar om att:
? Våga se.
? Förstå vad ett barn behöver mer av, saknar och vad barn skadas av.
? Våga agera!


Hur arbetar socialtjänstlagen?
Det är socialtjänstens jobb att se till att barn och ungdomar har en trygg miljö hemma och har man inte det rycker socialen in och ger stöd, råd och skydd till dom/den som behöver.
Socialtjänsten startar en utredning för att få reda på så mycket som möjligt om barnet eller ungdomen för att på så sätt kunna ordna en bättre miljö, genom att ge vård eller hjälp, för personerna/personen.
Om ett barn eller en ungdom blivit utsatt för ett brott som misshandel sker också en anmälning till polisen som då, i sin tur, startar en utredning på brottet.


Fråga:
Jag bor tillsammans med min mamma och bror (som är 16 år), mamma och pappa är skilda sedan jag var 6 år (nu fyller jag snart 18år). Har en syster på 29 år som bor på landet med sin familj. Jag och min mamma har aldrig kommit överens särskilt bra. Min bror har de senaste åren slagit ganska mycket på mig med jämna mellanrum, det är inte alltid han gör det. Men det inträffar i alla fall ett par ggr/månaden då jag är hemma. Inte direkt livshotande eller så, mest sparkar och knytnävsslag... ibland sitter jag inlåst på mitt rum rädd för att min bror (som är mycket starkare och längre än mig) ska slå mig så att jag får en massa blåmärken... Nu är jag trött på detta, och när det händer och jag sedan sitter inlåst på mitt rum så känner jag att jag inte orkar längre. Säg bara inte att jag ska flytta till pappa, för han har ett himla temperament också... Vad ska jag göra? Orkar inte mera.../anonym


Svar:
Jag förstår mycket väl att du är trött på detta för ingen människa har rätt att slå dig, oavsett om det är någon i familjen eller någon utanför. Du kan faktiskt anmäla din bror för misshandel just pga. detta.
Och om din bror verkligen slår dig med knytnävarna och sparkar på dig, mer än vad som normalt kan förekomma mellan syskon så borde du faktiskt anmäla. Nu kanske det känns lite drastiskt för dig, men det finns ju inget som hindrar att du talar om för din bror att du kommer att göra något sådant ifall han inte slutar (enda undantaget är ifall han skulle bli så arg att du skulle få ta emot mer slag då).
Men oavsett om du säger detta till honom eller inte så tycker jag att du skall ta ett ordentligt snack med din mamma. I det här läget är det kanske inte jätteviktigt att du och din mamma inte kommer överens så bra i vanliga fall, jag tycker ändå du skall prata med henne. Se till att prata med henne när ni är ensamma och säg att du behöver hennes hjälp för att få din bror att sluta slå dig. Det är föräldrarnas ansvar att se till att alla i en familj beter sig på ett vettigt sätt mot varandra och förhoppningsvis tar din mamma detta ansvaret när du prata med henne.
Ytterligare ett förslag är att du pratar med din äldre syster. Hon kanske kommer bättre överens med din mamma och kan hjälpa dig att prata med henne, alternativt att di...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barnmisshandel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-16

    bra jobbagt=)

  • Inactive member 2006-04-18

    Tackar så hemskt mycket. Måste

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Barnmisshandel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3618 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×