Alkemisten

10 röster
28059 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Alkemisten utspelar sig i det gamla Europa när det fortfarande fanns skatter att hitta vid pyramiderna och när fåraherdar vandrade på de stora slätterna.
Boken handlar om Santiago, en ung fåraherde från Andalusien, som har en underlig dröm om att ett barn tar honom till Egyptens pyramider och säger att han ska hitta en nergrävd skatt där. Han försöker ta reda på vad drömmen betyder men lyckas inte och bestämmer sig för att inte bry sig om drömmen mer. Ända tills han träffar på en virrig kung som säger åt honom att drömmen är hans livsöde och det måste han fullfölja. Om Santiago ska tro på vad kungen säger eller inte vet han inte men han säljer alla sina får och tar båten över Gibraltar till Afrika. Kungen hade sagt åt honom att följa tecknen och tecknen leder honom till att jobba i en kristallaffär i ett år innan han bestämmer sig för att försöka ta sig genom öknen till pyramiderna. I öknen lär sig Santiago att lyssna till sitt hjärta och tyda tecknen på livets väg, han träffar även en engelsman som letar efter den gamle alkemisten som sägs bo där.
Han är tvungen att göra många val och lära sig av sina misstag på resan till pyramiderna.
Författaren, Paulo Coelho, är allvetande och språket i boken är väldigt enkelt, inga svåra ord och inte särkilt utbroderat med miljöbeskrivningar och personbeskrivningar. På vissa ställen finns det dock väldigt vackra beskrivningar, bland annat av ett svärd Santiago får syn på på en markand.
Citat:
”Plötsligt fick han, mitt i det här virrvarret, syn på det vackraste svärd han någonsin skådat. Skidan var försilvrad och det svarta fästet var besatt med ädelstenar. Pojken lovade sig själv att när han återvände skulle han köpa det här vapnet.”
Santiago är huvudpersonen, han är fåraherde i Spanien och kommer som sagt från Andalusien. Han läser mycket böcker och byter till sig nya med de gamla han har. Han är försiktig och bekväm i början men tar ett stort kliv när han bestämmer sig för att fullfölja sitt livsöde. Santiago träffar senare i boken ”Alkemisten”. Alkemisten har lyckats framställa ”de vises sten” av vilken man kan framställa livselixir och förvandla vad som helst till guld. Han är mycket vis och vill hjälpa Santiago på hans väg genom öknen och på hans väg att lära sig lyssna till sitt hjärta.
Citat:
” Luften fylldes av ett dammoln som nästan skymde månen. Framför stegrade sig en gigantisk vit häst som gav ifrån sig en gnäggning som fick blodet att isas i ådrorna. Pojken kunde inte riktigt se/…/men när dammet lade sig blev han stel av fasa. Uppe på hästen satt en helt svartklädd ryttare med en pilgrimsfalk på sin vänstra axel. Han bar en turban på huvudet, och hela ansiktet utom ögonen täcktes av en svart sjal. Han liknande en budbärare från öknen. Men han gjorde ett alldeles för mäktigt intryck för att vara blott en vanlig budbärare.”
Budskapet i boken är väldigt tydligt, det handlar om att lyssna till sitt hjärta och göra det som känns rätt och framförallt att följa sina drömmar. Vill man bara något tillräckligt mycket kommer världen krafter göra allt för att uppfylla den drömmen.
Boken är mycket bra och trots att det inte finns mycket beskrivningar är det lätt att få en klar bild i sin fantasi. Den är inte heller svår att läsa och förstå i och med det enkla språket.
Man får motivation av den här boken att göra det man vill och drömmer om. Att om man bara försöker och vill tillräckligt mycket kan man lyckas. Dock tar det lång tid innan Santiago verkligen kommer iväg och då, när det böjar ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Alkemisten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-10-24

    Möjligen lite kort för att var

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Alkemisten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3615 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×