Islam

7 röster
30156 visningar
uppladdat: 2000-12-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
HELIG SKRIFT.
Koranen Den heliga skriften för islam är koranen. Boken består av nedtecknade uppenbarelser som Muhammed Ibn Abdallah fick under sin levnadstid. Den är ungefär lika stor som nya testamentet. Den har 114 kapitel som kallas suror. Surorna är ordade i längdordning, de längsta kommer först, med undantag för den allra första som är mycket kort. De kortaste Surorna är de äldsta, därför så ska man, om man vill följa utvecklingen, läsa koranen baklänges.
Koranen är indelad i tre huvudgrupper: Muhammeds första uppenbarelse, berättelser om bibliska personer som Moses, Abraham och Jesus samt lagar och levnadsregler.
Koranen är mycket viktigare för islam än vad bibeln är för kristendomen.

HELIG BYGGNAD.
Moskén. Den heliga byggnaden är moskén. Själva ordet ”moské” betyder ”plats där man faller ner”, en moské kan alltså vara utomhus.
Liksom i kristendomen så kan den heliga byggnaden se olika ut, det finns olika typer av moskéer.
Den som inte har varit i en moské förut blir ofta förvånade över hur öppen den är. Det finns inga bilder av Allah eller Muhammed, men väggarna och taken är ofta utsmyckade med geometriska figurer och citat från koranen. Riktningen mot Mecka visas av en liten nisch i väggen. Det finns också en slags predikstol.
Några av de ritualer som gäller i moskén är: innan man går in måste man tvätta ansikte, händer och fötter. Skor måste lämnas utanför.
Att man ber är väldigt viktigt i Islam. Fem gånger om dagen kallar böneutroparen till gemensam bön. Bönen kan ske var som helst, på arbetet, i skolan eller till och med mitt i staden. När man ber så ska man fälla ut en matta, vända sig mot Mecka, falla på knä och stöta pannan i marken.
Enligt Islam så är ljuset den främsta symbolen för gud, därför smyckas moskéer med lampor under högtider.

SPECIELLA HÖGTIDER.
Ramadan. Den sker under en av årets månader. Under den tiden är moskén smyckad av upplyst av många små lampor.
Under ramadan så ska man fasta. Man får inte äta eller dricka något från solens uppgång till solens nedgång. Man får inte heller ägna sig åt sexuellt umgänge.
Fastan är en påminnelse om att Muhammed brukade dra sig tillbaka under en tid för att fasta och för att meditera. I mitten av ramadan sker ”maktens natt”, den natt då Muhammed fick sin första uppenbarelse.
Små barn, sjuka och kvinnor som väntar barn behöver inte följa ramadans regler. Samma sak gäller för dem som är i krig eller på resa.
Under den sista natten i ramadan. så har man stor fest. Man äter god festmat, barnen får presenter och man betalar allmosan, den religiösa avgiften.

SYMBOLER.
Månåret. Det är den islamiska tideräkningen. Det islamiska året är bundet till månen. Varje gång det blir nymåne går man in i månadsskiftet.
Den omfattar 12 månader, sammanlagt 354 1/3 dygn.

SYN PÅ LIVET.
Omskärelse. Man omskär främst pojkar, men även det finns också de som låter kvinnorna bli omskurna, men eftersom kvinnorna får sådana komplikationer i underlivet, så håller omskärningen av kvinnor på att avta.
Men däremot som är omskärelsen av pojkar obligatorisk. Det brukar vara en stor fest kring en pojkes omskärning. Oftast så förs han längs gatorna iklädd vackra kläder på väg till operationen.
Pojkarna brukar bli omskurna när de är omkring 5-13 år. Men det händer att man skär om dem redan när de är 7 dagar gamla.

De fem grundpelarna. De är motsvarigheten till de kristnas sakrament. Det är de gemensamma religiösa handlingarna som varje troende bör göra. Den fem grundpelarna är: trosbekännelsen, bönen, allmosegivandet, fastan (ramadan) och vallfärden till Mekka.

Sharia – lagen. Det är rättssystemet som många islamiska läder använder sig av. De härstammar från profetens Muhammeds ord som de är nedskriva i koranen. Vissa länder följer till punkt och pricka detta rättssystem, t.ex. Saudiarabien och Iran. I vissa andra länder så har Sharia i viss mån ersatts av andra lagar.

Predestination – förutbestämmelsen. Inom koranen menar man att människan inte har någon egen fri vilja, allt är på förhand bestämt av Allah.

Regler för mat och droger. Enligt den islamiska tron så ska man inte äta eller dricka något som på något sätt kan förstöra kroppen. Man får då även inte heller dricka alkoholhaltiga drycker.
Man får inte heller äta griskött, inte i någon form, och man får inte heller äta någon form av blodmat.
Det sätt som man helst bör slakta ett djur på är detta: man ska vända djuret mot Mekka och uttala orden ”I Guds namn”, varefter man dödar djuret.
Det finns också de muslimer som tycker att de inte kan äta mat som slaktats av kristna eller muslimer. Därför vill vissa muslimer som inte lever i sitt hemland ha egna slakterier och egna matbutiker.

Bildförbud. Enligt Islam så får man inte avbilda varelser med livsande, människor eller djur. Det finns inte något direkt förbud mot detta i koranen, men däremot så framgår det ganska tydligt att Allah inte gillar att man försöker avbilda honom eller Muhammed. Det finns också dem som säger att Muhammed ska ha uttalat en förbannelse över dem som ritar bilder, så att de ska få sitt straff på den ”Yttersta Dagen”. Muslimer menar att avbildningar av människor och djur är ett intrång på Allahs suveränitet som skapare.
I nutida Islam så måste man ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-10-18

    Ser en väldigt simplifierande tendens i texten som bland annat lett till flera faktafel. Till exempel följer Saudiarabien inte sharia till punkt och pricka. Fri vilja finns definitivt inom islam, det är grundläggande... Lite info på engelska (refererar till hemsida för vidare läsning): "As Muslims, we believe in the concept of free will, that humans are free to choose their path and destiny. We do not believe that we are controlled like robots, devoid of choices, and doing what we want." Källa: http://muslimdebate.org/theological-arguments/islam/395-the-concept-of-free-will-in-islam

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-21]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=361 [2018-11-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook