Könsroller

1 röster
7206 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Könsroller
Tankar om Genus!

Tänk om alla såg olika ut?Ja det tycker jag att man ser. Redan som små barn blev man påverkad av samhällets ideal och av media innan man ens visste vad jämställdhet var.

Exempelvis så ska tjejer vara tysta, söta och snälla. (I alla fall som små barn). De får dockor att leka med. Dockor som de ska pyssla om och visa omtanke för.

Killar får inte gråta för det anses vara mesigt men det gör inget om tjejer gråter. Killar ska vara tuffa och högljudda och får leka med actionfigurer som från början är sammankopplat med krig och våld.

Som lite äldre barn ska tjejer fortfarande vara snälla och en så kallad ”fröjd för ögat”. Med leksaker som ”sminkdockor” (endast ett dockhuvud som sminkas). Det berättar ju för mindre barn att man ska sminka sig för att se bra ut, för att vara söt. Om man tar dockan Barbie som exempel så är hon så smal att hon nästan skulle kunna gå av på mitten. Det uppmuntrar och berättar för tjejer att man ska vara smal för att bli ”accepterad” av samhället. Det står ju inte direkt skrivet på dockorna men det signaleras ut på ett så diskret sätt att kanske inte alla tänker på det.
Har det någonsin tillverkats en mullig eller tjock docka? Svaret på den frågan är ett stort understruket nej. Varför kan inte tjejer leka med bilar till exempel? Jag har en tjejkompis som bara lekte med bilar och lego när hon var liten, men hon är precis som vilken tjej som helst!

Killar är och ska vara bråkiga och macho. Det reflekteras i leksaker som actionfigurer med 8 kg plast på som ska föreställa muskler (alltså visar det att en välbyggd och musklad kille är mer värd än en som inte är det). Nästan alla leksaker för killar är baserade på våld och krig som till exempel leksaksvapen. En kille skulle mycket väl kunna leka med dockor? Det behöver ju inte betyda att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Könsroller

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2015-04-20

    Jag gillar bajs

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Könsroller
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3590 [2020-09-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×