Judendomen

9 röster
48409 visningar
uppladdat: 2000-12-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Speciella högtider:

Sabbaten. Den sker för att man vill fira att gud skapade jorden, ”På den sjunde dagen vilade han”. Och det är det som judarna gör på sabbaten, de vilar mellan fredag kväll och lördag kväll. För enligt judisk tro så var det då som gud vilade.
Man ska då stanna i hemmet, man ska inte gå och man ska inte arbeta under några som helst omständigheter.
På fredagen tänder man ett ljus, som ska brinna under hela sabbaten.
Man äter också fin mat, som gjort i ordning innan sabbaten.

Påsken. Den firas för att minnas hur judarna räddades ur slaveri i Egypten för mer än 3000 år sedan.
Även på påsken samlas hela familjen och man äter god mat.
En ceremoni som sker varje år på påsken är att en av pojkarna vänder mot pappan och frågar ”varför är denna natt olik andra nätter?”. Då ska pappan svar samma sak varje år: han läser ur en bok som kallas ”Haggada”. Den används bara vid denna sed.
Sedan äter man en fin middag.

Chanucka. För länge sedan lyckades judarna ta tillbaka ett tempel som varit erövrat av judarna, och det är detta man firar på Chanucka.
Chanucka infaller ungefär samtidigt med den kristna julen och håller på under åtta dagar, varje dag tänder man ett ljus. På den åttonde dagen brinner alla ljus.

Symboler:
Davidsstjärnan. Namnet kommer från David som en gång i tiden varit kung för judarna omkring 1000-talet f.Kr. Den fungerar som ett tecken för judarna. Under andra världskriget blev alla judar tvungna att ha på sig den en gul, sexuddig stjärna i textil på kläderna, så att man skulle veta att de var judar.
Menoran. Mycket svårt att hitta något att skriva om det. Men jag har lyckats luska ut att det är en åttaarmad ljusstake som tydligen har någon form av religiöst värde för judarna.

Syn på livet:
Omskärelse. På åttonde dagen efter födelsen så blir de judiska pojkarna omskurna. Antingen så utförs denna operation av en läkare eller av en mohel, som är en utbildad och registrerad omskärare. När pojken har blivit omskuren får han sitt hebreiska namn som kommer att användas vid hans bröllop och på hans gravsten.
Riten utförs för att visa Guds förbund med Abraham.

Förbjuden mat. Judar får inte äta fläskkött. Förr i tiden så innehöll griskött väldigt mycket trikiner, och det kunde vara farligt att äta av det. Därför så har Gud varnat judarna för att äta av det köttet.
De får inte heller äta skal- eller kräftdjur. Vid medelhavsområdet, där det är varmt, frodas bakterierna fint i sådana djur, och därför äter man dem inte. Precis som när det gäller fläskköttet så står det i deras heliga skrift att man inte ska äta dessa djur.
Man får inte heller servera kött och mjölkprodukter vid samma måltid.
Det kött som judarna får äta av är lamm, nöt och höns. Men dessa måste slaktas på ett speciellt sätt för att det ska vara bra. Man ska se till att djuret blir tömt på blod så snabbt som möjligt.

Frälsaren. Enligt judisk tro så ska Gud en gång låta det goda härska på jorden. Detta skall ske genom Messias, som, enligt gamla testamentet, skall komma när tiden är inne. När han kommer så kommer det att bli fred över hela världen, och jorden kommer att bli en bättre plats att leva på.

Döden:
Ceremoni. De sista orden som en jude uttalar innan han dör, eller så gör någon det för honom om han själv är för svag, är de ord som finns i shema´. ”Hör Israel, Herren vår Gud, Herren är en…”. I det ögonblicket som han dör river de närvarande en liten reva i sina kläder för att visa tecken på sorg. Begravningen sker mycket snart efter döden. Senast inom 24 timmar. Men ber inte för de döda, men quaddish, en bön till Guds lov tillägnas dem.
Efter döden följer en veckas sorgetid för de anhöriga. Den sörjande ska sitta på låga pall...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Judendomen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-20]   Judendomen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=358 [2018-11-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook