Skillnaden mellan man och kvinna i ett muslimskt samhälle

29 röster
49627 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Många människor i väst har en hel del fördomar mot den islamska kvinnosynen och anser att religionen och mannen förtrycker kvinnan. Men enligt många muslimer har vi missuppfattat hela situationen mellan man och kvinna. Enligt en minst 1400 år gammal islamsk lag, är man och kvinna jämställda, och de skillnader som vi ser och anmärker på är endast för att skydda kvinnan. Många österländska människor anser också att vårt samhälle förtrycker kvinnor genom att ständigt utsätta oss för ett skönhetsideal. Istället för att se kvinnans insida och personlighet tas de som sexobjekt som enligt vissa muslimer – leder till självsvält. Visst kan jag förstå hur muslimerna tänker när de ser oss som kvinnoförnedrare, men samtidigt måste de väl också förstå att vi har ett eget val. Vårt utseende är upp till oss. Om jag vill svälta, kan jag göra det. Om jag vill ha på mig en knälång kjol och en t-shirt, så får jag det. Och om jag vill ha på mig en burka och äta tills jag spricker, så finns det inget som hindrar mig. Men att vara tvungen till att ha på sig en burka när solen ligger på – kan man verkligen vilja det? De måste väl förstå att vi ifrågasätter deras klädsel? Jag tror att varje islamsk kvinna som lever i ett varmt klimat, någon gång tänkt ”Gud vad skönt att få strosa runt i shorts och linne i denna hetta.”. Men alla kvinnor har inte samma frihet som vi, utan får helt enkelt göra som alla kvinnor runt omkring dem alltid gjort. Bära slöjan.

Riffat Hassan är professor vid universitetet i Louisville i USA. Hon är född i Pakistan och har forskat i kvinnors rätt och islam sedan 1974. Och enligt henne har ojämlikheterna inget med Islam att göra. Riffat berättar att det inte står någonstans i Koranen om att kvinnor måste bära slöja, utan att både män och kvinnor måste klä sig anständigt. Slöjorna är något som männen tvingat kvinnorna till att bära, eftersom de anser att kvinnornas deltagande i samhället som ett hot mot deras egen makt.
Riffat tror att diskriminering till stor del beror på att Islam har ärvt sina idéer om kvinnan från västvärldens judar och kristna. Till exempel tar hon vår skapelseberättelse, som handlar om att Gud först skapade mannen, och att Kvinnan skapades för mannens skull. Det var även kvinnans fel att Eva och Adam blev utkastade ur Paradiset. I Koranen står det inte ett ord om att Gud skapade mannen först och att Kvinnan skapades av mannens revben, för hans skull. Däremot står det på ca fyrtio olika ställen i Koranen att kvinnan och mannen är helt jämlika.
Jag kan mycket väl tänka mig att detta är ett underlag till kvinnosynen inom Islam idag, men jag tror inte att de som skrev skapelseberättelsen såg det ur den vinkeln. Om det står i Koranen att båda könen måste klä sig anständigt, och kvinnan måste bära slöja, varför bär då inte mannen slöja?

Skillnaderna på mannen och kvinnans rättigheter:

? I ett hushåll är det mannens skyldighet att försörja familjen. Det är hans skyldighet att stå för alla utgifter, tex. hus, utbildningar, mat och kläder. Till skillnad från kvinnan har mannen har ingen rätt att äga personlig egendom utan allt som är hans tillhör också familjen. Om kvinnan väljer att arbeta är de pengar hon tjänar hennes och de får hon göra vad hon vill med. Denna lag gäller endast om hon har kommit in i puberteten och är psykiskt frisk. Om hon väljer att investera dem i familjen, anses det som en donation.
? Kvinna har full rätt att utbilda sig och jobba, men ett vilkor är att hon samtidigt hinner uppfostra sina barn och ta hand om hushållet. Det villkoret är en anledning till att få kvinnor hinner.
? Kvinnan måste alltid lyda sin make och hans beslut, men mannen måste vara rättvis och respektera sin fru och hennes känslor.
? En kvinna kan inte tvingas in i ett äktenskap utan har rätt att välja sin make själv.
? En muslimsk kvinna har rätt att skilja sig ur ett dåligt äktenskap om ett äktenskapskontrakt skrevs innan bröllopet. Det kan t.ex. stå att om mannen slår sin fru eller är impotent har hon rätt att ta ut skilsmässa. Mannen däremot, har rätt att ta ut skilsmässa närhelst han behagar.
? Muslimska kvinnor har rätt att ärva, men endast hälften så mycket som en man. Om en far dör t.ex., får hans son 2/3 av arvet och hans dotter 1/3. Så två kvinnor får lika mycket som en man

Mina åsikter:

Jag tycker att det är onödigt att lagar ska vara olika beroende på vad man har för kön. Att det är en självklarhet att mannen försörjer, och kvinnan underhåller huset och barnen, är rent ut sagt idiotiskt. Om kvinnan skulle vilja utbilda sig och börja jobba skulle inte delar av hushållsarbetet lämnas över åt maken. Då får ju hon i princip 2 jobb. Det verkar ju helt omöjligt att kunna utbilda sig och jobba som kvinna under de förutsättningarna.
Lagen om att mannen alltid har sista ordet i familjen, är till för att förhindra kaos. Men den lagen kan jag tänka mig är en sådan sak som vissa män tagit till sin fördel och utnyttjat så mycket som möjligt.
Att kvinnan får bestämma själv vem hon vill gifta sig med och välja vilket efternamn hon ska ha är en jättebra lag, men jag undrar hur det oftast går till. Jag har läst en bok som heter ”En blomma i Afrikas öken” ,en självbiografi av Waris Dirie, som växte upp som muslim. Bokens början handlar just om hur hon blev såld som hustru åt en man för några kameler. I fattiga områden kan jag verkligen tänka mig att man försöker utnyttja varje situation så mycket som möjligt. Om en man skulle erbjuda en relativt stor summa för en dotter tror jag att familjen åsidosätter dotterns vilja. Att inte dottern får bestämma vem hon vill gifta sig med, har i och för sig ingenting med islam att göra, men att dottern säljs, tror jag mycket väl kan ha en anknytning till den islamska sedan att brudens föräldrar får en summa för dotterns hand. Jag tror inte att döttrar skulle giftas bort mot sin vilja om det inte skulle kunna gynna hennes föräldrar på något sätt.
Jag tycker att alla borde få skilja sig ur äktenskap om så önskat. Oberoende på kön eller om ett äktenskapskontrakt skrevs innan vigseln. Det som skiljer mest tycker jag är att kvinnan måste ha en specifik anledning, och inte mannen. De flesta Islamska lagar har ett motiv. Lagens mening är att skydda kvinnan på något sätt. Den här lagen kan jag inte se någon bra anledning för. Den förtrycker kvinna och framhäver mannens vilja och beslut.
Att kvinnor får ärva, ser jag som en självklarhet. Jag trodde faktiskt först att islamska kvinnor inte får ärva över huvud taget, och blev lite förvånad när jag läste detta. Jag tolkar lagen som om att kvinnan inte har vett nog att förvalta sina pengar. Visst förstår jag att mannen som försörjare behöver mer pengar än en kvinna, men det känns inte helt och hållet som om att det har något med saken att göra. Både syster och bror är ju lika mycket barn till den avlidne fadern.

När jag jämför min syn på hur ett förhållande bör se ut, med mina tankar på ett typiskt förhållande mellan en man och en kvinna i ett muslimskt samhälle, kommer jag fram till att man som kvinna borde känna sig kränkt och mindre värd än männen. Så varför går då inte kvinnorna ihop och kämpar för att bli mer jämlika männen? För mig känns det som en självklarhet att kvinnorna borde försöka göra något åt saken, men det är ju också mycket enklare för mig att yttra mina feministiska åsikter, jag som växt upp i ett samhälle styrt av både män och kvinnor. Jag blev lite förvånad när jag upptäckte att kvinnorna faktiskt har en hel del lagar som skyddar dem, och att religionen Islam inte är lika hård som jag först tyckte att den verkade. Men våra fördomar om kvinnoförtrycket måste ju komma ifrån någonstans? Jag tror att vi kopplar ihop ett typiskt livsmönster för en familj som bor i ett österländskt område, med en religion. Slöjan ser jag som ett slags fångenskap. Vissa kvinnorna måste bära dem, vetande att om de går ut på gatan utan slöja, kan få frätande syra kastad i ansiktet. Men egentligen har ju inte det någonting med Islam att göra. Alla de lagar som står i Koranen är ursprungligen till för att skydda kvinnan, men jag tror att könsskillnaderna har uppstått då männen tolkat texterna till deras fördel. T.ex. att de har sista ordet i hushållet. Jag tror att man som kvinna i ett muslimskt samhälle, inte vågar gå emot sin man, även fast man gärna vill. Det känns som om att vissa islamska familjer skulle göra vad som helst för att behålla sin heder, även stöta bort sin dotter. Och i med att många islamska kvinnor inte så ofta har någon utbildning, ingen inkomstkälla, tror jag att de skulle uppleva en sådan situation som väldigt svår. De skulle bli tvungna att stå på helt egna ben. Så vad skulle de egentligen göra om de skulle lyckas ta sig loss ur äktenskapet? Jag tror att föreläsningar för islamska kvinnor är nödvändiga, att få dem att förstå att de måste kunna leva s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skillnaden mellan man och kvinna i ett muslimskt samhälle

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Skillnaden mellan man och kvinna i ett muslimskt samhälle
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3575 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×