Industriella revolutionen

14 röster
29390 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad var det som gjorde revolutionen möjlig att genomföra?

Revolutionens förlopp och bakgrund:
Det som gjorde att industriella revolutionen genomförbar var att britterna hade många slavar i Amerika som plockade bomull åt dem. Men jordbruket var det som först förändrades. Redan på 1500-talet hade små förändringar börjat ske. Innan det hade många bönder små jordplättar som tog en enorm tid att ta hand om. Men nu började man samarbeta, man satte ihop sina små jordar plättar till enorma åker fält. På så sätt drog man ner på arbetstider, och man fick mer skörd. Även djuren fick mer mat av denna lösning. Bönderna började gå från hantverk till maskiner.
Textilindustrin började vissa sina framfötter. James Hargreaves var en vävstolsmakare, han bodde i staden Blackburn och han uppfann Spinning Jenny 1764. Den blev det stora startskottet för textilindustrin, då den definitivt övergår från hand till maskin. Längre framåt kom James Watt på ångmaskinen som gjorde att Spinning Jenny kunde prestera ett bättre arbete än förut. Men det återstod fortfarande ett enormt stort problem och det var att det tog en evighet att frakta varor på land. Men då kom Richard Trevithick på att om man tar en ångmaskin och sätter ett par hjul på den så skulle den kunna rulla. Detta blev den första ångloket i världshistorian.
Alla dessa uppfinningar gjorde att industriella revolutionen blomstrade som aldrig förr. Men eftersom maskinerna tog över en stor marknad, så behövdes det inte lika många arbetare, så många blev arbetslösa. Man protesterade men revolutionen gick inte att förhindra. Men man bildade arbetsfack. Vid sidan om detta, så bodde många i smutsiga slumområden för man fick en sån liten lön att man inte hade råd att bo någon annanstans. Många blev sjuka och vissa dog i dessa områden. Men 1796 kom Edward Jennner på det första vaccinet. Efter det fortsatte industriella revolutionen att etablera sig. Även förhållandena för arbetarna blev bättre med åren.

Diskussion:
Det finns inte mycket man kan vara emot industriella revolutionen, förutom att det blev dåliga förhållanden för arbetar kåren ett tag, de som hade dåligt betalt bodde väldigt tätt, även långa arbetsdagar. Men tittar man långsiktigt så har denna revolution bara gynnat arbetarna. Man slapp ta ett så stort ansvar som förut genom att man delade på det. Man hade mer familjeliv än vad man hade förut. När situationen var som svårast skapade man arbetsfack. Även vaccinet underlättade förhållandena för de fattiga arbetarna.

Källor:
Internet: http://home.swipnet.se/maxane/skol/indrev.htm http://home.swipnet.se/shareware/blandat/industr/
Böcker: Den Industriella Revolutionen, författare: TS Ashton Utgivningsår: 1966 och Idealism Och Industri författare: M...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Industriella revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-23

    bra sammanfattning!

  • Inactive member 2012-05-03

    riktigt bra

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Industriella revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3551 [2021-04-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×