Nostradamus - Den Store Profeten

1 röster
20523 visningar
uppladdat: 2000-12-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nostradamus Liv
Nostradamus är nog vår tids mest kände profet, han använde sig av sådant man kallar svart magi och olika droger för att få fram sina visioner.För att kunna förstå varför och hur Nostradamus blev en profet och förutspådde de saker han gjorde så måste man veta om hans livshistoria. Och därför kommer jag nu berätta om den…

Nostradamus Uppväxt
Michel de Nostredame föddes den 14 december 1503 enligt den julianska kalendern (vi går efter den gregorianska). Han var son i en enkel fransk judefamilj som konverterat till katolicism p.g.a. judeförföljelsen under den tiden. När han började skolan hade han redan mycket kunskap med sig i ryggsäcken eftersom hans kloke morfar hade lärt upp honom i olika ämnen. Därför blev han också väldigt snart missnöjd med sina okunniga lärare. Han utbildade sig till läkare och använde egna metoder för att bota sjuka. Han förstod att det var viktigt med renlighet och botade många med böldpest genom att använda örter istället för att åderlåta dem som man traditionellt gjorde på den tiden. På det sättet blev han väldigt känd för sina annorlunda metoder att bota pesten. Trots att han var väldigt skicklig i sitt ämne så dog ändå hans fru och familj i pesten, vilket nedsatte hans trovärdighet som läkare.

Pesten i Aix-en-Provence
Han gick under jorden tills 1544 då en översvämning orsakade att råttorna i staden Marseilles tvingades ut ur sina bon och startade en pestepidemi. Samtidigt frågade den drabbade staden Aix-en-Provence om hjälp och Nostradamus ställde upp. Eftersom han arbetade ensam så ansågs han vara en hjälte. Han menade att rent vatten och ren luft var väldigt viktigt för patienten. Om hans åsikter berodde på en syn eller studier vet vi inte, men läran om bakterier formades först på 1800-talet. Efter att ha botat staden från böldpesten så började han resa genom Europa, han mötte många läkare och apotekare på vägen. Han brukade övernatta hos dem för att bota sjuka på dagarna och på natten, undersöka det ockulta tillsammans med sina vänner.

Nostradamus och det ockulta
De män som Nostradamus studerade det ockulta med var ofta alkemister och kabbalister* som ingick i ett underjordiskt nätverk. Dom sökte tillsammans svar på frågor som inte kunde besvaras av präster och andra religiösa ledare. Han blev känd för sin astrologiska kunskap och "hyrdes" ofta av adliga personer som ville att han skulle ställa deras horoskop. Men till slut blev han anklagad för kätteri och tvingades på flykt genom Europa. Han gifte sig efter en tid med den rika änkan Anne Ponsart Gemelle. Hans ökande intresse inom astrologi ledde till att han sedan lämnade medicinen och började ägna sig åt astrologi på heltid. Han släppte en bok med profetior och det var först nu han blev riktigt känd som den profet han verkligen var. Han skaffade sig en sekreterare och fortsatte sitt arbete. Han berättade för Chavigny, som sekreteraren hette, att han skulle skriva en bok om framtiden. Den skulle vara indelad i tio volymer med hundra fyrradiga profetior i varje, tillsammans skulle det bli 1000 profetior.
Boken skulle heta, "Centuries".

Centuries
Centuries skulle bli Nostradamus största verk, men ett ofullkomligt sådant. Chavigny berättar i en biografi om sin mästare att han brukade komma ner från sitt arbetsrum med ögon och röst som fortfarande glödde av profetisk trans. Boken publicerades för första gången 1555. Då fick den ett blandat mottagande, adel och överklass uppskattade den väldigt mycket medan bönder och poeter såg honom som en djävulens hantlangare. Filosofer gav honom både rosor och ris. Men ingen verkade förstå exakt vad profetiorna handlade om eftersom Nostradamus hade skrivit mycket suddigt och oklart. Detta kunde förklaras av tre skäl:
1. Han ville inte bli förföljd igen, det fanns en stor risk till detta om han började ge ut namn på personer i profetiorna.
2. Han så sina profetior som drömmar samtidigt som han var i trans. Därför så blev dom även för honom otydliga.
3. Han var fortfarande halvt i trans när han skrev ner dom.
Dock blev hans verk aldrig färdigt, han slutförde endast dom sex första.

*Kabbalister = Personer som studerade läran om Kabbala, eller "Livets träd"
Nostradamus Död
Hans Centuries hade gjort honom känd i hela Europa, men med rikedomen och berömmelsen kom även sjukdomar. Han led av bl.a. ledinflammation, och detta ledde till att han till slut förutspådde sin egen död. Hans sista profetia löd:

Väl tillbaka från uppdraget, väl bärgad in
Den konungsliga gåvan, allt är fullgjort: hans ande hade framgång,
De käraste av hans vänner, hans närmaste familj
Mellan säng och arbetsbord skall finna honom död.

Och precis som han förutspått inför sin präst kvällen innan så dog han,
Vid 62 års ålder natten mellan den 1 och 2 juli 1566.

Nostradamus Profetior
Här kommer jag berätta om Nostradamus viktigaste profetior. Eftersom dom är väldigt oklara och svåra att förstå så är det svårt att dra egna slutsatser, därför kommer jag att redovisa slutsatser som Bill Anderton, författaren av boken "Nostradamus - Hans liv och profetior" har dragit.

Centuria II
Mussolinis död:

Den blå lagen skall göra den vita lagen
Lika mycket skada, som Frankrike har gjort den gott,
Död på ett spröt, en stor man hängd på en gren,
När en kung tas av de egna skall den säga
"Hur mycket?"

Den 28 april 1945 sköts Mussolini och hans älskarinna av partisaner. Dom hängdes sedan med huvudet nedåt i Milano. De två sista raderna syftar på en folkomröstning som gjorde att kungadömet avskaffades i Italien 1946.

Franska Revolutionen:

En tupp, hundar och katter matas med blod
Och med såret på tyrannen som återfanns död,
I en annan säng med armar och ben brutna,
Som inte dog tidigare av en grym död.

I denna profetia berättar Nostradamus om hur den franska befolkningen avrättar många offentligt i den första raden, de tre följande handlar om hur Robespierre, tyrannen som ledde skräckväldet under revolutionen avrättas. När han greps skadades han, han bands fast på en säng och avrättades morgonen därpå.

Centuria III
Hitlers Födelse

Ur den djupaste delen av västra Europa,
Från fattigt folk ett litet barn skall födas,
Som med sin tunga skall förföra många människor,
Hans berömmelse ökar i det östra kungadömet.

En av Nostradamus mest kända profetior, Hitlers födelse. Han föddes i en fattig familj i Österrike och hans talarförmåga blev känd över hela världen. Han beundrades även i Japan som har en helt annan kultur än den västerländska.

Nostradamus blir äntligen trodd

Under fem hundra år skall ingen räkna med
Honom som var sin tids prydnad.
Sedan skall han plötsligt avge så stort ljus,
Att han under denna tidsålder gör dem mycket nöjda.

Nostradamus klagar här över att han inte få den respekt som han borde få, men till slut kommer hans profetior visa sig vara riktiga, han nämner t.o.m. datumet.

Centuria VI
Marie Antoinettes död

Genom hycklad vrede av gudomlig inspiration,
Skall hustrun till den store skändas,
Domare är villiga att fördöma en sådan lära,
En oskyldig offras till det okunniga folket.

Här berättar Nostradamus om Marie Antoinette som var Ludvig XVI: hustru och drottning över Frankrike under revolutionen 1789. 1793 halshöggs hon med giljotin medan "det okunniga folket" såg på.

Atombomben över Hiroshima

En förskräcklig förstörelse skall drabba vandalerna,
Deras stora stad besmittas, ett fördärvbringande dåd;
De skall plundra sol och måne och skända deras tempel,
Och två floder skall bli röda av blod.

Här berättar Nostradamus om en stad mellan två floder, Hiroshima. Denna stad i Japan blev offer för atombomben som fälldes av USA 1945. Detta ledde till slutet på andra världskriget.

Nostradamus, Alkemin och Astrologin
Nostradamus var verksam i både astrologi och alkemi, han lät ofta de båda två samverka. Han försökte hitta ett logiskt svar till sina syner och ett bevis till att det var möjligt för alla att skåda in i framtiden. Detta handlade alkemin om.

Vad är alkemi?
Alkemin utvecklades när den grekiska naturfilosofin och den egyptiska tekniska kemin möttes. Man utvecklade då teorier om att allting hade motsvarigheter. Om det fanns något ovan himlen fanns det även en motsvarighet här hos oss. Alla hade ett universum inom sig där allt som hände i det riktiga universumet även hände där. På så sätt kunde alla skåda det nutida och det kommande om dom bara såg vad som hände inom sig. Utifrån såg det ut som om alkemin bara handlade om att hitta ett ämne som gjorde om andra metaller till guld. Det är fel. Med alkemin lade man fram många noggranna teorier om hur olika saker fungerade, t.ex. atomer. Man lade också fram en teori om att det fanns fyra element: eld, jord, vatten och luft.
Allting var gjort av detta, och därför kunde man göra om olika metaller till guld om man bara hade den rätta formeln. Dessa idéer levde kvar även efter Nostradamus död.

Alkemi+Astrologi=Sant
Att säga att alkemi och astrologi är två helt skilda saker vore att ljuga. Alkemi- och Astrologikunskaper blandades ofta i experiment. Astrologin berättar ju t.ex. om de olika planeternas egenskaper och deras motsvarigheter på jorden i form av metaller. Dessa metaller var en del av sina planeter och hade därför delvis samma krafter som deras storebröder, planeterna. Dessa kunskaper använde både Nost...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nostradamus - Den Store Profeten

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-18]   Nostradamus - Den Store Profeten
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=353 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×