Internet

10 röster
16376 visningar
uppladdat: 2005-02-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Internet uppfanns under kalla kriget på 70-talet inom den amerikanska militären. Deras informationskanaler var alldeles för känsliga mot en kärnvapenattack och därför uppfann man ett nät som skulle fungera fast vissa delar slogs ut.
Från 70-talet och 20 år framåt utvecklades Internet utan så många kände till det men det var inte bara militären som använde det, även akademiker, forskare och dataexperter lärde sig att ta del av det.
1989 uppfann Tim-Berners Lee och Robert Caillau World Wide Web.
Fem år senare, 1994, fick internets utveckling ordentlig fart när fler började använda det. Samma år kom även programmen Netscape och Yahoo men även några andra söktjänster. Nu blev det mycket lättare att hitta information men även att ge ut egen. De följande åren fortsatte utvecklingen som aldrig för. Fem miljoner datorer runt om i världen hade 1995 tillgång till internet. År 2000 låg den siffran på 243 miljoner.
I Sverige samma år hade 56 % av alla över 15 år en dator hemma. Detta gjorde Sverige till en av de datortätaste länderna i Europa, bara Nederländerna med 66 % och Danmark med 59 % har fler datorer bland befolkningen.
Internet används av oss svenskar flitigt för en vanlig dag använder 1,8 miljoner personer eller var femte svensk internet.
Internet har sedan deras användare blivit fler börjat användas för mera kommersiell verksamhet bl.a. för annonsering av lediga jobb via rekryteringsföretags hemsidor. Förut förekom dessa annonser nästan enbart i dagspressen.
Mer och mer pengar lades på internetannonsering och år 2000 var internet så populärt att man för första gången lade ner mer pengar där än på andra medier som radio, utomhusreklam, kvällspress och populärpress.
Internet har inga ägare och har bl.a. hjälp av dataresurser från teleoperatörer, myndigheter och företag. Via II-stiftelsen driver man och registrerar det svenska toppdomänet.se som våren 2002 hade 100 000 registrerade domäner. Det första .se domänet registrerades 1985 och nio år senare fanns det 1000 registrerade domäner. 1998 var den siffran uppe i 50 000.
I vissa länder besvärar internets framgång stort, bl.a. i Kina där man har svårt att kontrollera information och tankeutbyte. De har program för att lättare kontrollera detta men många lyckas kringgå de.
Internets mest grundläggande funktion är att skicka e-post, det tar bara några sekunder och är snabbare och effektivare än det mesta.
För att komma ut på nätet så behöver man en dator, ett modem och ett internetabonnnemang men även browser som är ett program som gör det möjligt att gå in på internet. Internet Explorer och Netscape Navigator är exempel på detta.
Sedan fler har börjat att använda internet och tekniken har gått framåt så har behovet efter en snabbare uppkoppling ökat. Därför har man uppfunnit bredband för att snabbare kunna överföra information mellan datorer. Hastigheten måste vara på minst 2 Mbit per sekund.
Bredband fungerar i stort sett likadant men det finns några olika varianter bl.a. bredband via kabel-tv nätet, den brukar ha en hastighet på högst 10 Mbit per sekund. Telenätet, mobilnätet och elnätet han också fungera som bredband. Den högsta hastigheten som det går att komma upp i är 25 Mb per sekund med hjälp av trådlös radio, däremot så är denna tekniken inte så utbyggd.
När man surfar på internet så är alla sidor man går till World Wide Web sidor. World Wide Web är i sin tur ett informationssystem med miljoner olika dokument. Där kan man hitta allt från forskarrapporter till underhållning och information om företag och myndigheter. Är det något man vill ha tag på, svenskt eller utländskt, så är internet en bra plats att leta på. Men informationen är inte så välsorterad utan ligger lite här och var. Därför, för att underlätta letandet så finns det ett antal sökmotorer där man kan söka på en kategori eller ett ämne. Bland de kan man nämna bl.a. Alta Vista och Yahoo som är bland de största. Bara Alta Vista har sorterat in 550 miljoner sidor i olika klasser.

De här söktjänsterna kan i sin tur delas in i tre huvudgrupper. Indexerade söktjänster som är den största gruppen. Här ingår bl.a. Alta Vista, Fast Search och Google. De har en massa webbsidor som inte är katalogiserade utan bara är listade under nyckelord.

Katalogiserade söktjänster presenterar alla webbsidor under huvudrubriker. Yahoo använder sig av detta system.
Metatjänster söker i flera söktjänster samtidigt för att öka antalet träffar. Bland de finns bl.a. Dogpile och Ask Jeeves.
På internet pågår hela tiden massor av olika diskussioner som vem som helst, runt om i världen, kan vara med i och framföra sin åsikt. Man kan läsa tidigare inlägg och skriva in ett eget.
Inom företag har internet en stor roll i kommunikationen bl.a. mellan bolag och deras dotterbolag. Alla kan hålla sig uppdaterade när informationen sn...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Internet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-09]   Internet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3511 [2020-01-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×