Manligt och Kvinnligt språk - Stora eller små skillnader?

16 röster
46721 visningar
uppladdat: 2000-12-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kvinnor är snälla och försynta, män okänsliga och bullriga. Det är de första intrycken man lätt kan få när man läser om de undersökningar som utförts i ämnet. Är det verkligen så? Stämmer det egentligen? Jag tänkte med detta korta arbete gå in och undersöka resultaten djupare och försöka få det ovan nämnda bekräftat eller motbevisat, dels genom artiklarna jag läst, dels genom egna erfarenheter.

Kvinnor sägs undvika svordomar och stötande ord, dialekter, utfyllnadsord och abstrakta ord medan män sägs ha ett mer utbrett användande av dessa. Kvinnor verkar också enligt undersökningar ha lättare att släppa i väg ordet, t.ex. ”bolla” idéer med andra medan män inte vill släppa ordet av rädsla (?) för att tappa kontrollen över samtalet. Detta är något jag inte håller med om.
Kanske detta är mer utbrett bland ungdomar, men kvinnor svär inte märkbart mindre än män, det beror snarare på vilka kretsar man umgås i, t.ex. kan ett samtal mellan två nära vänner / väninnor låta otroligt elakt och nedlåtande för en utomstående fast det i själva verket inte alls är så, snarare tvärtom.

Att män skulle ha större rädsla för att tappa kontrollen över ett samtal tror jag heller inte på, det är nog snarare så att kvinnor många gånger släpper i väg ordet på ett visst sätt för att få ett positivt gensvar under samtalet och sedan slutföra anförandet utan några invändningar. Om man inte släpper i väg några frågor för medhåll känner sig lyssnaren inte delaktig och har då svårare att gå med på påståendet eller idén som framförts.

Pratar verkligen män mer dialekt än kvinnor? Är det inte bara så att det finns en form av olika dialekter hos könen? Jag skulle vilja påstå att så är fallet. Om du pratar med en kvinna från t.ex. Gotland hör du ganska snart att hon kommer just därifrån, i varje fall om du vet hur dialekten låter. Pratar du sedan med en manlig gotlänning är du precis lika medveten om varifrån han kommer som du blev angående kvinnans härkomst. Jämför sedan dialekten hos de båda. Det är antagligen ganska stora skillnader trots gemensamma huvuddrag. Jag tror att detta påstående, att män pratar mer dialekt, kommer sig av den enkla undermedvetna men smått sexistiska anledning att när vi talar om en Gotlänning tänker vi på en manlig sådan.

Sedan är det ju också så att vi har ett ”gubbvälde” och att kvinnor har svårare att hävda sig och sina rättigheter i offentliga sammanhang och därför kanske försöker att inte vara ”kärring mot strömmen” och sticka ut för mycket, vilket jag anser borde kunna visa sig i steget bort från dialekterna och närmare rikssvenskan.

Man brukar också tala om att kvinnor använder färre utfyllnadsord än män. Det stämmer nog i viss mån, men jag tror att det snarare beror på utbildning än kön. Ju bättre kunskaper man har i språket desto bättre kan man uttrycka sig utan utfyllnadsord, och pojkar har i genomsnitt sämre betyg än flickor. Det tros bero på att skolan är en plats dominerad av kvinnor, vilket gör att det är lättare för flickor att ta till sig utbildningen. (Metro 1999-11-24). Den största skillnaden ligger där i vilka utfyllnadsord som används, jag tror det är vanligare med ord som typ, liksom och ungefär bland kvinnor och läten som ööh, äh och ehum är vanligare bland män.

Slutligen, att män skulle använda fler utfyllnadsord och långa invecklade meningar än kvinnor håller jag faktiskt med om. Men samtidigt pratar kvinnor ofta snabbare än män, och det är antagligen två olika omedvetet inlärda tekniker för att behålla samtalet under kontroll. Det är än en gång möjligen en fråga om kunskaper i språket då det är lättare med den ”kvinnliga” tekniken att hålla samtalet grammatiskt korrekt.

För att sammanfatta det hela, är det så som det inledande påståendet i arbetet säger? Nej, det tror j...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Manligt och Kvinnligt språk - Stora eller små skillnader?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-10]   Manligt och Kvinnligt språk - Stora eller små skillnader?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=343 [2020-08-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×