Mordet på John Fitzgerald Kennedy

5 röster
11975 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Mordet på John Fitzgerald Kennedy

*Bakgrunden till mordet
John F Kennedy vann presidentvalet 1960 i USA. Kennedy blev USA:s yngsta president, när han var 43 år gammal. Kennedy ville ha en rättvisa för den svarta befolkningen. Han var också för att avveckla kärnvapen. Många unga tyckte att dom hade fått en president som var som folket, dom kunde känna igen sig i Kennedy. Dom som var extremt från högern tyckte inte om Kennedy, dom tyckte att han var för mjuk/snäll mot kommunisterna, inte minst mot Fidel Castros Kuba.
Batista (president på Kuba mellan 1940-1944 och 1952-1959) blev "besegrad" av Fidel Castro 1959, genom en revolution. Då stack Batista på landsflykt. När Fidel Castro tog makten sökte han hjälp hos Sovjetunionen. Det väckte oro på sina håll i USA. Kubaner som ville få bort Castro fick hjälp av CIA med militära träningsläger. 1961 landsteg dessa grupper i Grisbukten på Kuba. CIA hade väglett operationen och det var meningen att USA skulle gå in med militärt understöd och
få bort Castro från Kuba. Först kände Kennedy tveksamhet till operationen, men till sist hade han ändå godkänt det. Allting gick fel! Grupperna som landsteg stötte på motstånd från Kuba, istället för att ge militärt understöd valde Kennedy att lägga ner operationen. Istället avskedade han CIA chefen Allen Dulles. Då började man betrakta Kennedy som en opålitlig person.
I November 1963 gjorde Kennedy en resa till Texas, vilket inte var en nöjesutflykt. Kennedy var inte särskilt populär i Texas, framför allt inte i Dallas. Där fanns högextrema oljemiljonärer, organiserade rasister och krigshetsare. En av Kennedys förtrogna senator sa rent ut:"Dallas är ett mycket farligt ställe. Jag skulle inte åka dit. Res inte! På morgonen fredagen den 22 november, dagen Kennedy skulle kommat till Dallas, innehöll Dallas Morning News en hel side annons med en kraftig svart begravningsram. Rubriken löd "Välkommen Mr. Kennedy till Dallas..." Den var undertecknad av en påhittad organisation, artikeln var betalad av några affärsmän på högern som föredrog att inte skylta med sina namn. Artikeln anklagade Kennedy för att samarbeta med kommunister både internationellt och nationellt.
Veckorna före resan till Texas hade det funnits hotbilder också på annat håll. Kennedy skulle ha rest till Chicago, men resan blev i sista stund inställd. Secret Service (den speciella poliskåren för presidentens skydd) hade hittat en högerextrem marinsoldat som troligen hade planerat ett attentat. Några dagar före resan till Dallas skulle Kennedy besöka Miami. Det visade sig att det också där fanns hotbilder. En lokal högerextremist hade uttalat sig om hur lätt det skulle vara att skjuta ner presidenten från en kontorsbyggnad med ett extremt kraftfullt gevär.
Miami resan blev av i alla fall och förlöpte utan några incidenter. Det såg även ut som om Dallas resan också skulle gå bra.
Kennedy var en mycket populär president men hade också mäktiga fiender såväl utanför som inom landet, exempelvis var många från säkerhetstjänsten & CIA emot honom.

*Mordet
Strax före klockan tolv på dagen hade presidentens flyg landat i Dallas. Sedan åkte han en långsam kortege genom centrala staden i Dallas. Kennedy och hans fru Jackie satt i en öppen limousin tillsammans med guvernören i Texas, John Connally och hans fru Nellie. Det var fullt med folk och polisbevakning var naturligt via omfattande. Men de nyfikna skarorna verkade vara väldigt lugna. Nellie vände sig mot Kennedy och sa: "Mr president, ni kan inte säga annat än att Dallas älskar er!". Limousinen passerade en hög byggnad, Texas skolbokslager. Framför bilen syntes en gräsklädd kulle. Överallt stod nyfikna människor. Klockan var strax efter 12.30.
Plötsligt smällde flera skott i snabb följd. Guvernör Connaly kände att han blev träffad. I nästa ögonblick såg det ut som om president Kennedys huvud exploderade i en massa blod, hjärnsubstans och ben. Allt blev kaos och Jackie skrek:"Jag har hans hjärna i handen.

*Texas->Washington
Bilen körde genast till ett närbelagt sjukhus där ett läkar team försökte få liv i presidenten. Men han var sten död! Lagen i Texas säger att man måste obducera liket direkt på plats, som dom i Texas också ville. Männen från Secret Service ville inte ha det så! Dom drog sina vapen och såg till så att presidenten fördes till sitt privatplan, och sedan till Washington.

*Obduktionen
Kennedys kropp fördes till ett militärsjukhus, utanför Washington. Ingen utav läkarna där som undersökte honom var rättsläkare. Vanliga obduktioner gör man för att kartlägga varför någon har dött. Men när det gäller ett mord är det inte bara dödsorsaken som är viktig, utan mycket annat också. Läkarna gjorde många misstag när dom undersökt Kennedy, det var t.ex. ingen som undersökte Kennedys kläder, inte heller efteråt fungerade rutinerna som dom skulle. Det som är mest känt är att Kennedys hjärna försvann efter obduktionen.

*Under tiden i Dallas
45 min efter att mordet hade begåtts blev en pattrulerande polisman skjuten. Han blev mördad av en man med revolver på gatan. Mördaren försvann för fots. Polisen fick ett vittnestips om att mördaren hade gått in på en biograf. Polisen besökte då denna biograf. Dom grep en beväpnad man, Lee Harvey Oswald. Han jobbade i den höga byggnaden-skolbokslagret. Oswald anhölls för mordet på polismannen och några timmar senare också för mordet på Kennedy. Det blev aldrig någon rättegång p.g.a. att två dagar senare blev Oswald ihjälskjuten inne på polishuset.

*Oswald mördare?
Det fanns stora skäl till att misstänka att det var Oswald. Han hade försvunnit från skolbokslagret direkt efter mordet. Det fanns vittnen som kunde styrka att han hade skjutit polismannen, han greps med vapnet som polismannen med stor sannolikhet sköts med.
På skolbokslagret (där han jobbade) hittades ett gevär och tre tomma patronhylsor. En person hade beställt vapnet via postorder, han hade uppgett falskt namn och beställt det till en postbox i Dallas, också där hade han uppgett falskt namn. Men det visade sig att det var Oswald som hade hyrt boxen. Oswald hade haft med sig ett avlångt paket till jobbet. Han hade åkt med sin granne och till sin granne sa han att det var gardinstänger.
Hans bakgrund är lite skum. Det finns en del i hans bakgrund som pekar på att det var han som sköt Kennedy. Han har hyllat kommunismen och kritiserat USA hårt. Han flyttade till Sovjetunionen och hotade med att avslöja politiska uppgifter till Sovjetunionen om han inte fick byta medborgarskap. Man har spekulerat om Oswald var knuten till någon av USA:s hemliga operationer, har USA i så fall sopat igen spåren?

*Polishuset
Oswald erkände aldrig att det var han som var mördaren, han förhördes inte med någon advokat. Det fördes varken protokoll eller bandning. Men däremot snappade en journalist upp en sak när Oswald transporterades runt. Han sa: "I am just a patsy!" (Patsy=lättlurad person som får ta smällarna). Mitt i polishuset i samband med en förflyttning klev nattklubbsägaren Jack Ruby fram och sköt ihjäl Oswald framför tv-kamerorna. Hur kunde Jack Ruby komma åt Oswald med all säkerhetsbevakning? Jack Ruby var väl hemmastadd hos polisen och kände många poliser. Han sa att han sköt Oswald för att han ville att Jackie Kennedy skulle slippa plågas av en rättegång. Vilket kanske inte var särkilt troligt! Han umgicks inte bara med poliser i Dallas utan också med kända personer i maffian. Jack Ruby var ingen mäktig person utan han var en fixare, en sån som fixar grejer åt alla andra. Men vad var det som fick Jack Ruby att skjuta Oswald?

*Konspiration?
Några månader efter mordet presenterade kommissionen sin rapport. Huvudtanken där var att en ensam och förvirrad Oswald hade skjutit Kennedy och att en lika ensam och förvirrad Ruby hade skjutit Oswald.
Dom flesta vittnena till mordet säger att det var tre skott som sköts och en del säger att det var fler. Varifrån sköts Kennedy egentligen? Från skolbokslagret snett bakom eller från gräskullen framför? Polisens version blev att det skjutits tre skott och att alla tre kom från skolbokslagret. Ett skott hade missat menade polisen. Teorin var att ett skott gick genom både Kennedy och guvernören.
Kongresskommitén hade tagit del av Dallaspolisens inspelade radiotrafik från kortegen och låtit två olika forskargrupper analysera inspelningen. Både grupperna ansåg att det hade avfyrats ett fjärde skott och att det kom från den gräsklädda kullen. Men det blev inga ändringar i resultatet. 1980 gjorde man samma sak. En forskargrupper fick lyssna på bandet. Den gruppen ansåg att det inte rörde sig om något fjärde skott utan att det var radiostörningar. 2001 publicerades det en artikel som stöder att det kom ett fjärde skott, att det inte var radiostörningar. Nu finns det också starka tecken på att Kennedy träffades av detta fjärde skott från kullen.
USA:s beslut var att Oswald var en ensam gärningsman.
Om detta verkligen var sant får man aldrig reda på. Många som var med då är döda idag och mycket bevismaterial kan vara förstört, hans hjärna saknas fortfarande och han är begravd.

*Slutsats
Jag tror inte att Oswald var ensam gärningsman. Det blev bevisat att det avfyrades fyra skott men det var bara tre skott som kom från skolbokslagret. Vem vet det kanske t.o.m. var CIA eller Säkerhetstjänsten som hade ordnat hela operationen som sedan ville dölja att dom var medverkande genom att säga till Jack Ruby att mörda Oswald. CIA gillade inte precis presidenten. Det kan lika gärna varit Fidel Castro som ordnat så att Oswald sköt Kennedy och sedan sagt till Jack Ruby att skuta Oswald för att sopa igen spåren. Det är något som vi aldrig kommer att få reda på!
Den här händelsen har inte direkt påverkat världen. Lite har den ju påverkat världen, det hade kanske inte varit Bush som hade varit president nu ut...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mordet på John Fitzgerald Kennedy

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Mordet på John Fitzgerald Kennedy
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3314 [2021-05-07]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×