George Orwell, 1984

15 röster
48004 visningar
uppladdat: 2000-11-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1984
av: George Orwell (1949)

1984 utspelar sig i London 1984. London är huvudstaden i Oceanien, ett av de tre länder som delar jorden mellan sig. Oceanien, Eurasien och Östasien. På 50-talet ägde en socialistisk revolution rum och sopade bort det gamla systemet. Efter revolutionen tog ’partiet’ makten. Oceanien är numera en diktatur som styrs av detta parti. Partiledaren och diktatorn har inget riktigt namn, men kallas Storebror. Hans porträtt pryder hela landet och hans ögon verkar förfölja människorna överallt.

För att kontrollera befolkningen använder sig Storebror och partiet sig av 3 myndigheter, sanningsdepartementet, fredsminnisteriet och kärleksdepartementet.. Alla dessa namnen säger emot sig själva. Sanningsdepartementet sköter propagandan och raderar ut eventuella fel som partiet gjort och hävdar att de aldrig existerat. Fredsminnisteriet har hand om kriget mot de andra länderna. Kärleksministeriet sköter tortyren och avrättningarna. Alla dessa arbeten sköts av partimedlammarna, en stor grupp människor som är totalt lojala mot partiet och Storebror. Alla partimedlemmar bevakas ständigt genom ”tele-screens” som finns i alla bostäder, arbetsplatser och offenliga lokaler. Dessa skickar information och propaganda från Storebror och partitoppen, men framförallt används de för att övervaka befolkingen på ett effektivt sätt. Barn uppfostras till att spionera på och ange sina föräldrar för ’tankepolisen’. Man kontrollerar allt som går att kontrollera. Det som man inte lyckas kontrollera krossar man. Det ska inte finnas några familjeband, ingen kärlek, ingen könsdrift. De enda känslorna som är tillåtna är lojalitet till partiet och triumf när tele-screenen meddelar att Oceanien gjort framsteg i de ständigt pågående krigen.

Resten av befolkningen 85%, kallas proleter. Det är de som jobbar inom industrin utanför städerna. De får mat så de klarar att arbeta men inte mer.

Staten försöker alltså bryta ner och hjärntvätta den enskilda människan till att inte ha några egna tankar överhuvudtaget. I denna mardrömsvärld lever partimedlemmen Winston Smith. Han arbetar på sanningsdepartementet med att kalla tillbaka och ändra tidningar och böcker som innehåller ”fel”, dvs där ledarna haft fel i prognoser och liknande. Detta korrigeras och det ser ut som om allt alltid varit rätt, bevis på motsatsen saknas. Samma sak händer med människor. Om en människa avrättas så raderas han fullständigt ur historien. Man kallar tillbaks allt som nämner personen och stryker dennes namn.

Smith är på ytan som vilken partimedlem som helst, lyder allt lika apatiskt som alla andra. Men inom sig är han emot hela systemet, han hatar Storebror, ett brott som genast skulle innebära eliminering om någon märkte ett uns av icke-lojalitet mot partiet och Storebror. Smith lyckas köpa en dagbok och penna i proletkvarteren och han börjar skriva dagbok. Också detta är ett brott, man får inte skapa sig ett eget förflutet. Det finns en legend om Brödraskapet, en grupp som är ute efter att störta Storebror. Winston börjar kasta av sig all propaganda och han försöker få kontakt med likasinnade. En av hans chefer på sanningsminnisteriet, O’Brien verkar vara med honom. De har inte sagt nånting, men de har utväxlat en blick där Winston kände nån sorts samhörighet i tankarna.

En dag snubblar en ung en ung kvinna framför Winston, när han ska hjäpla henne upp trycker hon en lapp i hans hand obemärkt framför tele-screenen. Han kan inte titta på den förrän han är säker på att han inte är bevakad av tele-screenen. Vad står det på lappen? Är hon med i brödraskapet?
Det står: Jag älskar dig
Ett fruktansvärt brott. Han måste få träffa henne. Han lyckas stämma träff med henne ute i skogen på ett avskilt ställe. Hon är också emot partiet och Storebror. Genast blir livet lite ljusare för Winston. Han får träffa Julia nån gång i månaden och de hyr t.o.m en lägenhet i proletkvarteren där de kan träffas ibland. Han lägger mer kraft på att fundera på hur man ska kunna bli av med partiet.

Till slut kontaktas de av O’Brien. Nu tänker Winston att det ska hända nåt, att brödraskapet existerar. De får komma till O’Briens och han berättar om den revolution som skall störta Storebror.
Allt börjar se ljusare ut. fram tills en dag.

Tankepolisen stormar deras hyrda lägenhet i proletkvarteren, Winston och Julia skiljs och förs till kärleksminnisteriet. Då kommer nästa chock. Det är O’Brien som äre förhörsledaren. På kärleksminnisteriet ska Winston övertygas om att han älskar Storebror för att sedan avrättas. Han utsätts för grym tortyr, el-chocker och svält. Man tvingar honom att ändra på sina tankar och att vara lojal mot partiet. Till en början säger han det, men utan att egentligen tro på det. Då ökas tortyren ännu mer tills han verkligen tror på det.

Innan han får en kula i bakhuvudet, är han säker....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: George Orwell, 1984

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Olle Karlsson 2018-12-03

    ja jag tycker den e bra julia är en thot och winston är en pussboi

Källhänvisning

Inactive member [2000-11-22]   George Orwell, 1984
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=328 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×