Amerikanska, Industriella & Franska Revolutionerna

4 röster
15185 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Upptäckternas tid:
Man uppfann krutet, boktryckarkonsten, kompassen och stjärnkikare. Krutet hade man bland annat i kanoner och gevär. Krutet användes i början som sprängämne. Boktryckarkonsten kom från Kina. Men Johann Gutenberg förbättrade tryckkonsten. Kompassen kom också från Kina som krutet gjorde. Kompassen användes på fartyg så att man skulle kunna se vilken kurs man seglade efter. Stjärnkikaren uppfann astronomerna så att de kunde se hur rymden såg ut. Och de upptäckte också att inte jorden var en mittpunkt, utan att solen var det och man upptäckte också att jorden inte var platt.

Spanjorerna hittade Sydamerika, Portugiserna hittade Brasilien, Engelskmännen hittade Nordamerika och Fransmännen hittade Quebec, Florida och Louisiana.

Upptäckterna som gjordes var t.ex. Columbus när han upptäckte Amerika (eller Indien som han trodde). Han skulle segla från Portugal till Japan, han sa att det var 450 mil men det var 1950 mil. Och när han kom iland så och döpte han infödingarna till indianer och spanjorerna gav indianerna glaspärlor och några av spanjorernas röda mössor. Ett tag senare simmade indianerna ut med papegojor och färjat garn. På Haiti så var det 300 000 indianer och efter femtio år så fanns det bara 500 indianer kvar.
Spanjorerna åkte till Mexico och tog slut på indianerna med deras vapen och smittkoppor men indianerna hade inga vapen. Men Spanjorernas hästar skrämde dem också, och de försvagades för att indianerna trodde att det var gudar som kom.
Vasco da Gama reste till Godahoppsudden och sedan vidare till Calicut.

Levnadssätt:
Indianerna levde ju bra innan spanjorerna kom och gjorde dem till slavar. Dem hade ju sina åkrar som det skötte om. De som fick slavar förändrades på deras levnadssätt, det behövde inte göra så mycket själv. Kompassen förbättrade världen så att man kunde se åt vilket håll man skulle styra om det var storm. Man behövde bara säga ”styr åt nord så hittar du mitt hus”.

Gränser hänger ihop med kolonier:
Spanien hade tagit över allt i Sydamerika utom Brasilien för det hade Portugal tagit. Och Brasilien har blivit ett eget land som resten av Sydamerika, alla länder i Sydamerika har blivit egna.

Historisk utveckling:
Förr i tiden trodde man att jorden var platt. Men när polacken Kopernikus låg på sin dödsbädd så skrev han att jorden inte alls var platt, utan att den var rund. Och senare kom man också på att jorden inte alls var mittpunkten utan att solen var det. Men om man sa det så kunde kyrkan göra hemska saker. Det var den kristna tron man stred mot.
Portugal hade erövrat Brasilien. Och Spanien hade erövrat Argentina, Uruguay, Chile, Paraguay, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Suriname, Venezuela, Guyana och Franska Guyana. Men alla här ovanför har blivit egna länder nu. Fast Franska Guyana är fortfarande franskt år 2003.

Industriella revolutionen:
Människan går från jordsamhälle till industrisamhälle. Triangelhandel gjorde England rikast i världen. John Hawkins seglade med tre fartyg till Sierra Leone där skaffade han sig tre hundra slavar. Och för dom fick han massor utav hudar, ingefära, socker och pärlor. John fick så mycket varor så att han kunde fylla fem hela skepp. Så då skickade drottningen
Elisabet 1. Ett skepp till honom så att han kunde få låna och då skulle ju hon också få lite av vinsten. Det här kallades för triangelhandeln. Det förbättrade ju levnadssättet för John för att han blev jätte rik, det påverkade slavarna för att dom behövde arbeta mera.

Man hade kommit på att om man satte ihop alla odlings rännor så får man mer att odla på. Förändringarna ledde till att jordbruket blev mycket effektivare och att man fick mer ut av att göra på det sättet.

På 1600-1700-talet hade man vandrande toaletter. Det var människor som gick omkring med en hink och en filt, filten svepte man in sig i och satt på hinken. Man svepte inte bara in den som gick på toa utan den som bar på toan.

Befolkningen ökade på 1800-talet. Förr födde man ungefär tio-tolv barn i hela sitt liv och nu föder man kanske två-fyra barn. Man använde bara mer och mer folk eftersom de födde massor av barn. Man använde barn till att arbeta, det är bilig arbetskraft.

James Hargreaves byggde en spinnmaskin som han döpte till Jenny för att hans dotter som hette Jenny kunde göra garn. Men man slog sönder maskinen för att många människor skulle ha blivit arbetslösa. Några år senare gjorde man en vattendriven spinnmaskin. Och sedan uppfann man en vävstol som också drevs av vatten.

Franska revolutionen:
1789 började den franska revolutionen. Revolutionen började för att adeln och soldaterna tog avgifter från bönderna. Det var bönderna som fick betala all skatt fast det var fattigast. På 1700-talet så kallades denna tid upplysningstiden. Så då förklarar bönderna ett uppror mot kungen.
Det var Montesquieu som uppfann att domstolen skulle vaka över att ingen tog makten från varandra.

Kungen Ludvig XVI inkallar riksdagen för att lösa Frankrikes problem. Ledamöterna revolterar och bildar en egen riksdag.

1792 hade en kung som heter Ludvig XVI försökt fly för att han var en förrädare och hade förklarat krig mot Österrike, Spanien, Holland och England. 1793 avrättades Ludvig XVI.

Levnadssättet förändrades:
Napoleon intog hela Norditalien och 1799 blev han förste konsul och fick sedan all makt. Och det förändrade inte så mycket. Men när Napoleon kom till Ryssland så brände ryssarna sina byar så att Napoleon och hans soldater inte fick någon mat, och det dog en halv miljon människor. 1813 så åkte Napoleon till Waterloo och sa ”var så god och skjut er kejsare”. Men då var det helt tyst och efter ett tag så hördes det ”leve kejsaren”. Efter det så tog han över Frankrike igen.

Amerikanska revolutionen:
”Under 1600-talet koloniserades Nordamerika”. Det var en massa krig i Europa och det kriget hette sjuårskriget. Ungefär år 1750 fanns det cirka 60% asiater och 20% européer i Amerika. Upptäcktsfärderna hade också lett till att det fanns européer på alla kontinenter. Européerna var också med i en världs handel. Européer fraktade slavar från Afrika och ner till Kina. Från Kina fick de te, porslin och siden. Man hämtade kryddor från Indonesien, bomulls tyger och salpeter från Indien. Från Amerika fick de kaffe, socker, ris, indigo, tobak och ädelmetaller.

När England hade vunnit så klarade sig Amerika själv. Frankrike hade haft Kanada och Spanien men när Frankrike förlorade så fick de lämna länderna till Florida för att de var de som hade vunnit.

Den första juli så samlades rådet från det tretton kolonierna. Och det beslutade att bli egna länder och inte tillhöra Storbritannien längre. Det tog hela dagen att besluta det.

År 1773 utspelade sej en episod kallad ”The Boston Tea Party”....

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Amerikanska, Industriella & Franska Revolutionerna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-04

    asså du har missat jävlitt myc

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Amerikanska, Industriella & Franska Revolutionerna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3261 [2020-08-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×