Feminismens olika riktningar

19 röster
13923 visningar
uppladdat: 2005-02-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Källförteckning:

www.feminism.com
Madeleines Larssons Historia anteckningar

Feminismens Grundtankar

Många tror att feminismens budskap är att kvinnan skall styra jorden allsmäktigt och att männen är grunden till allt ont och hemskt i världen. Så är absolut inte fallet, finns dock extrema grupper.
Feminismens grundtanke går i stort sätt ut på att kvinnor och män skall vara jämställda, samma lön, villkor och rättigheter.
De tycker även det är viktigt med kärnfamiljen och den ska grundas på kärlek. När de menar kärnfamiljen så är det mamma, pappa, barn –familjen. Uppgifterna inom familjen skulle delas upp lika. Men det betydde inte att mannen skulle dra in pengarna och liknande, som det traditionellt sätt brukade vara. Mannen och kvinnan kunde och skulle helst dela på uppgifterna ibland tog mamman hand om barnen och ibland pappan. Men så tycker i för sig inte alla feminister. Det finns otroligt många riktningar inom ideologin. Jag ska ta upp några av dem; de kändaste och några andra som jag tyckte var intressanta.

Kändaste/Vanligaste Riktningarna

Eko-feminismen
Riktningen satte igång på 1970-talet. Eko-feminismen växte fram i samma våg som de olika miljörörelserna. Det som stod i fokus var miljöproblemen. De är emot militär upprustning och tycker att alla skall vara jämställda. Diskussionerna gick mellan vita och icke-vita, ande och material, kultur och natur.
Deras mål är att alla skall ha en helhetssyn, att man ska leva ekologiskt och de är för globalisering. Många av kvinnorna är även med i olika gudinnerörelser också. Rörelser som är intresserade av mytologi och som använder sig av ritualer, magi och häxkraft. De ser kvinnans sexualitet som något skapande och andligt. D.v.s. att den en har inslag av New Age.
Ex) New Age/Flower Power.


Likhetsfeminismen
De tycker att kvinnor och män har fler likheter än va de har olikheter och därför är alltså ’kvinnligt’ och ’manligt’ fel. Det är ett påhitt av samhället som egentligen inte alls stämmer. De vill att man ska frigöra sig från samhällets traditionella könsroller. Denna riktning har många förgreningar, bl.a. liberala-, socialistiska-, cyber– och anarka feminister.


Ninja/Cynismfeminism
Denna riktning hittar man oftast inom litteratur och filmer. Kvinnorna är lömska och använder våld och vapen för att ta sig fram och lyckas. Man skall vara stark, men på vilket sätt spelar ingen större roll. Man tycker inte om den traditionella synen, och bryr sig inte om det naturliga.
Motto är: ”Äta eller ätas.”
Fauxfeminismen är en liknande riktning, men förlöjligad. Kvinnor kan bara slåss och använda vapen i sexiga läder och lack kläder eller klädda i paljett minikjolar.
Ex) Max i Dark Angel – Ninja/Cynism
Ex) Charlies Änglar - Faux


Andra Intressanta Riktningar

Amasonfeminismen
Kvinnan är lika stark som männen. Deras åsikt är att kvinnor och män klarar av exakt samma arbete, däremot finns det mer eller mindre lämpliga kvinnor och män till arbetet. Riktningen kommer från de Grekiska krigiska kvinnorna, men nu kallar man det ’fysiskt stark kvinna’.
Ex) Buffy, Xena.


Anarkafeminism
Riktningen uppkom på 1970-talet.
Man vill krossa staten och patriarken, eftersom de har makt. Ingen skall ha makten. Människan skall förändra utan politiken. Politiken innebär nämligen, enligt dem, att det finna några som bestämmer – eliten – och de dominerar. Man vill avskaffa makten.
Ex) Emma Goldman, en av de första.


Bimbofeminism
Riktningen är till för att sätta alla ’fjortis/bimbo feminister’ i. De som säjer att de är feminister genom att ha på sig minimalt lite kläder och ses som intellektuella utan att egentligen göra något. Exempel på resonemang är jag strippar för att jag tycker det är feminint.
Ex) Britney Spears, Christina Aguilera, Lil’ Kim


Sexpositiv/Sexradikal Feminism
Feminismen förknippas ofta med att sex är lite tabu, och speciellt porr och prostitution. Men denna riktning är helt det motsatta. Anhängarna tycker att sex är viktigt och ser porrindustrin som något positivt och att jobba som prostituerad inte är något fel, både konsumera och sälja. Man skall inte se porr- och sexhandeln som något som gör skådespelaren eller den prostituerade till ett offer. Det är ett fritt val. Däremot kritiserar några prostitutionens som företeelse.
Porren ses som ett utbildande och bra sätt att lära sig hur man kan uppnå tillfredställelse. Men även att man kan experimentera med olika fantasier utan att råka illa ut. T.ex. Tjejer och killar som fantiserar om våldtäkt.


Analys

Feministerna har mycket delade åsikter men samtidigt lika. Det finns många olika syner på kvinnan och mannen både som personer och som en del i samhället. Men även fast skillnaderna kan vara otroligt stora så ser man ändå ett samband – kvinnor är lika mycket värda som män, men enligt vissa även mer. Det är bara att d visas och utövas på olika sätt.
Genom detta arbete hoppas jag att de som inte varit så pålästa om ämnet förstår och kan identifiera sig med någon utav de olika riktningarna och de som har vetat en del har fått read på mer. För som inom alla andra ideologier och rörelser finns det olika förgreningar, som man förhoppningsvis kan förstå och lära utav. Feminism är inte går inte bara ut på att kvinnor skall ha det bra utan även så mycket mer.

Egna tankar

Jag är feminist och har alltid varit det. Fast jag har ändrat vissa åsikter mellan åren. När jag var liten var jag lite av en s.k. militant feminist. Jag hatade killar, tyckte inte de var bra för något, de var bara elaka och äckliga. Som tur och väl har jag ändrat åsikter just inom manshatet. Jag skulle nog kalla mig själv för en liberal feminist i helhet. Men jag tycker även att amasonfeministerna har rätt i att kvinnor och män klarar av samma arbete fast det finns mer eller mindre lämpade. Men visst män har lättare för att bygga upp muskler och är starkare i regel så då har de majoritet i de flesta fysiska arbeten. Men jag tycker däremot att manligt och kvinnligt är bra. Inte på det sättet att det är kvinnligt att städa och det är manligt att rapa, men att det är en sida man inte ska ta bort. Män skall vara mer eller mindre manliga och kvinnor skall få vara hur kvinnliga de vill. Men det skall inte betyda att man inte får ha vilka intressen eller åsikter som helst, så länge man inte trycker ner någon annan. Detta från Ninja feminismen med att kvinnor skall vara våldsamma och liknande tycker jag inte är bra, men män skall inte heller vara det såklart. Men jag anser att kvinnor skall kunna försvara sig fysikt om detta behövs. Men samtidigt måste jag erkänna att; visst jag sitter där varje måndag kl. 21.00 och kollar på Alias och sedan Dark Angel och tycker tjejerna e rätt häftiga… Som knockar killar på löpande band. Däremot att de måste ha sexiga läder och lack kläder eller små paljett klänningar är inte något som är ett måste. Men visst kläderna kan va rätt snygga, men totalt omöjliga att göra något annat än att stå i.
Bimbo feministerna har jag inget till övers med. Men musiken kan vara bra och visst texterna är bra ibland också, men det verkar inte alltid stämma överens med vad sångerskan vill framstå som. Men då vill jag också tillägga att jag inte tycker att tjejer som klär sig utmanande och lättklädd inte skall bli trakasserad och våldtagen, som vissa gamla postfeminister anser.
Positiv till sex är jag, men jag skulle nog inte säja att jag är Sexradikal. Särskilt positiv till sexhandel är jag inte. Porrindustrin har jag en rätt neutral till. Porr är jätte stort och de som jobbar med det tjänar snuskigt mycket pengar på det, och alla vill ha tillfredställning på olika sätt. Så man kan inte direkt ta bort någon slags genre, även fast det finns sådana jag tycker är totalt sjuka.
När jag letade fakta så hittade jag även fler riktningar t.ex. Klumpedumpefeminism
(Klumpedumpe – Alice i Spegellandet) Personer som säger att ”Jag är feminist, men inte en sån där ’dålig’ feminist”. Det är bland det dummaste man kan säga, om man ska säga att man är eller inte är feminist ska man veta vad det står för innan man yttrar sig.
Detta med enorma spremabanker, utrotning av män och bara avla fram kvinnor är helt sjukt, åsikt från bl.a. nazifeminister (öknamn från Rush Limbaugh), pop-feministerna. Både män och kvinnor behövs lika mycket i samhället för att man ska få olik tänkande så att världen och samhället kan utvecklas framåt. Som powerfeministerna tycker. Visst, män är bättre på vissa saker, men det finns också grejer som kvinnor gör bättre. Vilket i det lång loppet leder fram till jämställdhet enligt mig...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Feminismens olika riktningar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-04-05

    jätte bra skrivet! ja visste k

  • Inactive member 2005-12-02

    Jätte bra, väl formulerade men

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-01]   Feminismens olika riktningar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3246 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×