Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

9 röster
26668 visningar
uppladdat: 2004-06-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
”Det blir en hård sommar”, sa Eriks pappa, ”det är bäst att vi inriktar oss”.
Erik bor i en småstad tillsammans med pappan. Mamman ligger på sjukhus och har cancer. Erik är nu 14 år och han har en bror, Henry, som är 22 år. Han har varit på sjön men är nu hemma igen och har börjat på lokala tidningen. Denna sommar har han tänkt skriva en bok. Eriks pappa jobbar på fängelset. Det gör också Edmunds pappa. Edmunds mamma har det jobbigt
med spriten och ska på avgiftning denna sommar. Man kommer överens om att Edmund och Erik ska bo i Gjetsemane, Eriks mammas sommarstuga vid Möckeln. Brodern Henry ska också bo där och vara den som har koll på det hela.

Sista månaderna i skolan har Erik och Edmund haft en vikarie, Ewa Kaludis, som var något alldeles extra. Hon var en avbild av Kim Novak. Henry har en tjej men gör slut med henne före sommaren.
Ewa Kaludis bor tillsammans med Berra Algotsson, en känd handbollsspelare.
Sommaren börjar jätte bra fint väder, Erik & Edmund får sköta sig själva mycket. De är ute och ror på sjön, snor cigaretter av Henry, badar, solar, bygger en brygga, med andra ord en höjdarsommar. En kväll kommer Henry hem tillsammans med Ewa Kaludis och de börjar smått umgås.
Erik är inne på sjukhuset då och då och hälsar på sin mamma. För att hålla sig lugnt rabblar han cancer-treblinska-kärlek-knulla-döden.
En kväll kommer Ewa till Gjetsemane, Berra har misshandlat henne. Några kvällar senare hittas Berra mördad liggande utanför sin bil på parkeringsplatsen vid Gjetsemane.
Eriks bror Henry häktas för mordet men kan inte bevisas skyldig. Erik säger att han sovit hela natten och Edmund har bara varit uppe och kissa. Papporna kommer för att hämta pojkarna. På hösten dör Eriks mamma och Erik och pappa flyttar till Uppsala. Henry har flyttat till Göteborg. Edmund har han ingen kontakt med. Erik utbildar sig till lärare, gifter sig och får två barn. Eriks hustru får höra talas om mordet och tar kontakt med Edmund. Han är nu präst uppåt landet, men kommer ner till en kräftskiva men har inget mer att berätta om mordet.
När Erik kommer till en konferens i Göteborg jobbar Ewa Kaludis på ett hotell. De träffas, hon är skild. Erik skiljer sig och de flyttar ihop. När tjugofem år gått preskiberas mordet.
Samma år som Edmund dör kör Erik tillbaks till staden å slätten och Gjetsmane. En bit från parkeringsplatsen gräver han upp släggan.

Boken är ganska annorlunda. Det är ingen direkt kriminalroman, tycker jag.
Visserligen begås ett mord men det uppklaras inte. Polisen spelar inte någon framträdande roll som i andra kriminalromaner, där en polis eller dylikt oftast är en av huvudpersonerna. P.g.a. detta tycker jag att boken var bra. Man kunde inte gissa sig fram ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-06-21]   Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3218 [2019-11-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×