Mozart

7 röster
20278 visningar
uppladdat: 2004-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Wolfgang Amadeus Mozart – ”Underbarnet”

Uppväxt & Familj
Wolfgang Amadeus Mozart föddes den 27 januari 1756 i staden Salzburg i norra Tyskland. Han växte upp hårt pressad av hans far, Leopold Mozart, som var musiker vid biskopens hov i Salzburg. Wolfgang hade en syster, Maria Anna, som kallades för Nannerl och var mycket duktig på cymbal. Hela familjen Mozart var musikalisk, men ganska fattig. Även fast hans far var högt uppsatt i kulturkretsarna i Salzburg, var det inte så bra betalt att vara musiker på 1700-talet. Därför utnyttjade Leopold sina barns talanger vid väldigt tidig ålder.
När Nannerl var åtta år började fadern lära henne spela klaver, och hon blev mycket duktig. När Wolfgang såg hur hans syster utvecklades inom musiken blev han ytterst ivrigt intresserad av att också lära sig spela, det är det som sägs i alla fall. Vid den tidpunkt då fadern började undervisa sin son i klaver var sonen endast tre år. När Wolfgang var fem år började han komponera sina egna stycken på piano som blev nerskrivna av fader. Sina barns otroliga musikbegåvning såg pappa Mozart som att två små fönster hade öppnats mot den en värld i lyx, mot pengarna.
När Nannerl och Wolfgang var elva och sex år gamla for dom ut i Europa på vad som man idag skulle kalla en ”PR-turné”. Leopold åkte runt i Europa och visade upp sina talangfulla barn som köttstycken. Han lät dem spela för högt uppsatta människor såsom furstar och köpte guldklockor, snusdosor i silver och sidennäsdukar för pengarna. Det var inte det att Mozart inte var talangfull, för det var han. Och med sitt bedårande sätt satte han sin syster i en skugga som egentligen aldrig skulle försvinna. Mozart blev allt mer populär och fick ett allt större och bättre rykte i Europa. 1762 åkte familjen Mozart till Wien och spelade för kejsaren och kejsarinnan, väl där passade Wolfgang på att ge kejsarinnan en puss på kinden och fria till den jämnåriga ärkehertiginnan, Marie Antoinette. 1762 var Wolfgang sex år gammal. Trettio år senare fick hon äta upp sitt nekande, eftersom hon gifte sig med kungen av Frankrike och blev halshuggen på kuppen. Genom Mozarts resa genom Europa drog Wolfgang på sig flera farliga sjukdomar: tyfus, scharlakansfeber, smittkoppor och reumatism drabbade både hans syster och han själv – och är troligen orsaken till varför han dog vid en sådan tidig ålder.
Mozartfamiljen fortsatte sin lyckade turné genom Europa, men den girige fadern i spetsen som för övrigt inte alls tänkte på hur detta skulle påverka hans barns framtid eller synsätt till världen. Det mest avgörande besöket för Wolfgang Amadeus Mozarts karriär kom i besöket till London. I London gjorde han bekantskap med Johann Christian Bach – son till tonsättaren Johann Sebastian Bach, den bekantskapen kan ha varit den avgörande för Mozarts framtid eftersom den helt och hållet ändrade Mozarts synsätt till musiken, och gjorde att han utvecklades förbluffande mycket. Men man har hittat brev från fadern hem till Salzburg där han skrev bland annat: ”Här i England finns någon sorts infödd sjuka de kallar ’förkylning’! Jag vill inte uppfostra mina barn på en sådan plats, där nästan hela befolkningen saknar religion.”
Mozart hem till Tyskland igen, och vid tullen mellan Schweiz och Tyskland spelade Wolfgang klaver för tulltjänstemännen, och hela familjen fick passera tullfritt. Pappa Mozart kunde sedan skriva stolt i ett brev: ”Orpheus kunde betvinga underjordens djur med sin musik, men min son kan betvinga tullen.”
I stora drag spenderade Wolfgang hela sin uppväxt på resande fot i Europa. Mozart utvecklades bara mer och mer och när de var i Paris kom Wolfgangs musik för första gången ut i tryck med fyra sonater för klaver och violin, då var Wolfgang åtta år. (En sonat är en komposition i fyra stycken satser med ett eller två instrument, den första satsen är snabb, den andra långsam, den tredje menuett och trio och den sista snabb). När Wolfgang var tolv komponerade han sina första operor hemma i Salzburg. Även fast Mozarts rykte som underbarn är lite överdrivet, fanns det några saker som tydde på att han var ett klart musikaliskt geni. På sina turnéer spelade han upp piano och violiner, ibland med förbundna ögon. Det som gjorde Mozart så genialisk var hans improvisationsförmåga. Han kunde sitta och ta några toner på ett piano, och helt plötsligt började han skapa en sonett. Han kunde spela vackra stycken utan att tveka på både piano och violin, improviserande. Han hade helt enkelt musiken i blodet.
Karriären
Hela Mozarts uppväxt var som sagt spenderad runt om i Europa. Men när Mozart var sexton år gammal stannade han i Salzburg i ett helt decennium. Han började arbeta på samma ställe som hans far, i orkestern vid hovet. När Mozart började arbeta där hade det precis tillsatts en ny biskop, en avsevärt mycket strängare än den förra. För den nya biskopen så fick man knappt göra någonting, om man ville resa någonstans var man tvungen att fråga biskopen om lov, vilket var ganska onödigt eftersom biskopen i regel sa nej.
Mozarts nya liv som tonåring och vuxen blev svårt, men när fursten i München ville att Mozart skulle komma och skriva några operor åt honom, kunde den elaka biskopen i Salzburg inte säga nej. Mozart åkte till München och skrev bland annat ”La finta giardinera” och ”Idomeneo”, den första är en komedi e trädgårsmiljö, medan den andra är betydligt allvarligare. Mozart blev uppskattad i München, men det började gå sämre för honom. Hans år som ”underbarn” var över, och nu hade han otroliga förväntningar att leva upp till.
Trots att Mozart nu hade blivit inspirerad av musik från hela Europa, han hade rest till både Wien och Italien på lyckade resor, men Mozart kunde fortfarande inte stanna på ett ställe. Efter resan till Italien åkte Mozart runt i Europa med sin mor för att hälsa på släkt, de åkte bland annat till Augsburg – där han träffade på sin kusin Bäsle, som han blev kär i. Men, målet med denna resa var att komma till Paris, och det gjorde han också. Men först åkte han förbi Mannheim.
I Mannheim hittade han en väluppfostrad, mycket vacker flicka vid namn Aloysia som sjöng som en näktergal. Mozart var nu inte bara förälskad i själva flickan, utan han var alldeles fascinerad av hennes röst. Han propsade på att han ville åka till Italien med henne, där han skulle göra henne till en stjärna – vilket upprörde hans far till max. Eftersom hans far ville så gärna att han skulle åka till Paris, och ”ta en plats bland de Stora!”, kände sig Wolfgang tvingad att åka till Paris, utan Aloysia. Denna konstanta lydnad till fadern hade Mozart med sig så länge hans far levde, utifrån vad jag tror är det för att hans far körde så mycket med honom när han var yngre, och han fanns trots allt bakom varje gathörn – han gick inte att undvika.
Trots att hans privatliv var som en cirkus på tre hjul, hade Mozart alltid musiken att luta sig på. Hans hälsa vacklade ständigt, likaså hans fobier – han var rädd för både trumpeter och för spöken. Men han skrev fortfarande vacker musik, och med åren blev den bara vackrare, trots att ingen såg det. Hans opera ”Figaros Bröllop” blev först inte accepterad i Wien, med tanke på dess handling (operan handlade om tjänare som gör uppror mott sitt herrskap). Operan var från början en pjäs som hade gjort storsuccé i Frankrike, och där togs operan emot med öppna armar. Men det skulle dröja ännu en tid innan operan gick upp i Wien.
När Mozart slutade vid hovet i Salzburg blev det mycket uppmärksammat och han blev den första frilansande kända musikern i Europa.
Hans två kanske mest kända verk gjordes i slutet av hans liv: Trollflöjten, en barnslig opera som tog upp det klassiska sagotemat god mot ond, och hans Requiem, dödsmässan, som han skrev under sitt sista år. De sista åren Mozart var i livet var han mycket deprimerad och skrev Requiemet med sina egna dödsundringar och tankar gömda i noterna. Requiemet är en av de mest kända dödsmässorna och är uppskattad i hela världen. Wolfgang Amadeus Mozart gick bort den femte december 1791, begravdes anonymt i en massgrav och lämnade en sorgfull fru Constanze (som han gifte sig med 1782, och som för övrigt var Aloysias mindre vackra, yngre syster) bakom sig med deras barn.

Musiken
Wolfgang Amadeus Mozart verkade under 1700-talet, Klassicismen. Då fanns det många likasinnade kompositörer som Mozart, till exempel den redan nämnda Christian Bach som var en god vän till Mozart och skrev mycket likt Mozart. Där hade dem bland annat samma åsikter om den tidens vackra skönså...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mozart

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-12-17

  MEN DU STYCKEINDELNING SNÄLLLL

 • Inactive member 2006-04-19

  jag tycker att ditt arbete är

 • Inactive member 2006-05-18

  Salzburg är en stad i norra Ös

 • Inactive member 2007-11-30

  inget vidare om jag ska vara ä

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-28]   Mozart
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3207 [2021-06-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×