Selma Lagerlöf

4 röster
18529 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den 20 november 1958 föddes på Mårbacka gård i Värmland Selma Ottilia Lagerlöf. Hon kom att bli en av världens mest kända, och enligt vissa bästa, författarinna. Jag tänkte börja med att berätta lite om hennes barndom och uppväxt.
Hennes mamma hette Louvise Lagerlöf och hennes pappa hette Erik Gustav Lagerlöf. Lagerlöf var en mycket stillsam flicka som barn, detta berodde till stor del på att hennes ena ben var runt sex centimeter längre än det andra. Hon kunde till exempel aldrig vara med och dansa, detta tyckte hon själv var mycket sorgligt. Speciella skor fick tillverkas för att hon skulle kunna gå som andra.
Redan vid sju års ålder läste hon sin första bok, en indianbok. Det sägs att hon redan då bestämde sig för att bli författare. Självklart ville Lagerlöf gå i skolan, men eftersom det allmänna folkskolesystemet inte var utvecklat än så kom lärarna till henne, på gården.
När hon var tio år gammal blev hennes pappa svårt sjuk. Någon hade då sagt till henne att läsa hela bibeln, då skulle han bli frisk. Detta gjorde hon också och pappan tillfrisknade, om det berodde på att hon hade läst hela bibeln eller något annat får vi nog aldrig reda på.
När hon var 13 år ville hennes pappa ville att hon skulle gå på en bal i Sunne. Det var mycket viktigt för Erik Lagerlöf att hans dotter skulle gå på den balen, alla andra flickor i hennes ålder skulle göra det. Själv ville hon inte gå men eftersom hennes pappa så gärna ville det så gjorde hon det ändå. Balen blev en katastrof, ingen ville dansa med henne. När hon kom hem och berättade hur hon hade haft ångrade pappan att han hade varit så hård.
När Selma Lagerlöf fyllde 22 år lånade hon en summa pengar från sin pappa. Med hjälp av det lånet kunde hon flytta till Stockholm och utbilda sig till lärarinna. Senare fick hon också jobb som lärarinna i Landskrona. Hennes årslön var omkring 1000 kr. Detta räckte så klart inte speciellt långt, även om det är mer än 1000 kr. i dagens penningvärde.
Under tiden hon bodde i Landskrona fick hon många motgångar, bland annat hade hennes pappa gjort en del dåliga affärer och blev till slut tvungen att sälja Mårbacka. Detta tog Selma mycket hårt. En annan motgång var att hennes pappa dog redan när hon var 27 år.
Lagerlöf trivdes mycket bra som lärarinna och kunde få barnen att lyssna på ett speciellt sätt. Den gamla drömmen om att bli författare släppte hon dock aldrig. Hon kände hela tiden att hon var ämnad för något annat än att bara vara lärarinna resten av sitt liv. Hon tog pennan och skrev en berättelse, Gösta Berlings saga, denna vann första pris i en författartävling. Det var så hennes författarkarriär tog fart och sen bara fortsatte den.
Nästa bok skrev hon tre år senare, 1894, den hette Osynliga länkar. Allt som allt skrev Lagerlöf 31 böcker, men det finns även en samling berättelser som är utgivna efter hennes död. Hennes sista bok, Skrifter på jordgolvet, skrev hon 1933 till en insamling för Judiska flyktingar från Tyskland.
Den bok som flest människor förknippar men namnet Selma Lagerlöf är antagligen Nils Holgerssons fantastiska resa genom Sverige. Den blev klar 1907. Denna bok skrev hon ursprungligen som en läsebok och men också som en geografi bok för skolbarn i folkskolan. Boken blev även mycket populär utanför skolan och även bland vuxna. Den handlar om Nils Holgersson som är otrevlig mot en pyssling. Pysslingen krymper på Nils och alla djuren på gården vänder sig mot honom. Han blir tvungen att fly. Hans vän Mårten gås och vilgässen hjälper honom med detta. Det är ledaren för vildgässen, Akka, som hjälper honom mest. De ska flyga ända upp till de nordligaste punkterna i Sverige. På vägen besöker de en massa spännande ställen. Det har även gjorts en del filmer på den här boken, men de två jag har sett har inte alls gjort boken rättvisa.
Succén blev mycket stor när boken utgavs och den är översatt till ett stort antal språk. Uppdraget att skriva boken fick hon från Sveriges allmänna folkskoleförening.
Två år efter detta, 1909, fick Selma Lagerlöf ta emot Nobelpriset i litteratur. Detta var ett bevis på att hon hade uppnått sitt mål, och antagligen den största framgången i hela hennes liv.
För pengarna hon fick köpte hon tillbaka sitt barndomshem, Mårbacka och började renovera detta. Det gjorde henne mycket lycklig att kunna göra detta eftersom hon hade väldigt starka band till sitt barndomshem. Nu för tiden är Mårbacka ett museum som vem som helst kan besöka.
Namnet Mårbacka tror man kommer från blomman måran. Det ursprungliga huset byggdes under 1700-talet, det hade fyra rum, ett kök och två gavelrum. Allteftersom åren gick byggde man till och när Selma Lagerlöf föddes var det stort som en herrgård. Till huset tillhör också 140 tunnland åker och 200 tunnland skog.
År 1921 – 1923 renoverades Mårbacka till sitt nuvarande utseende. Arkitekten hette Isak Gustaf Clason.
När hon hade köpt Mårbacka, skickade hon ett brev till sin väninna Sophie Elkan som löd så här:
"Vet du vad, att jag har så godt som köpt Mårbacka. Det är åtminstone mundtligt aftaladt så i telefon, men intet kontrakt är ännu underskrifvet. Jag får ett gammalt hus, en gammal trädgård, en liten park, en allée några tunnland åker ett par källare ett dass, en damm, många vackra träd för 13 500 kr. Jag vet inte hur många gånger det är för dyrt, men jag kunde inte få det billigare/…/Jag var så orolig att jag fick magkatarr och inte fanns här en människa, som kunde råda mig. Men så bestämde jag mig och sedan dess har jag känt mig besynnerligt lycklig. När jag går här i Falun, så kan det hända mig, att jag helt plötsligt märker, att jag gått i mina tankar på vägar och stigar i hemtrakten, och två morgnar har jag nu vaknat hemma i vårt gamla flickrum och känt doftande sommargrönska omkring mig och hört fåglar sjunga och inte på länge kunnat få klart för mig, att jag låg i min fina våning vid Faluns torg./…/ En besynnerlig hjärna ändå, som jag har. För pengar vill den inte arbeta numera, inte för ära, inte för plikt, men för den där gamla eländiga gården."
Selma Lagerlöf reste mycket i sitt liv, bland annat besökte hon Israel och Jerusalem. Det var där hon träffade en grupp svenskar. De kallade sig Ingmarssönerna från Ingmarsborgen och hade utvandrat från Dalarna. De ville bo i Det heliga landet och var djupt religiösa. Dessa intressanta människor inspirerade henne till att skriva Jerusalem 1 och 2. Dessa böcker är enligt många mycket bra.
När Selma var ute och reste gjorde hon så gott som alltid detta med sin bästa väninna, Sophie Elkan. Många påstår att de hade ett djupare förhållande än bara vänner. Alltså att Selma Lagerlöf skulle vara homosexuell. Det största bevis på detta är ett stycke ur hennes dagbok som hon skrev året innan hon dog, 1939. Det lyder så här:
"Det är mycket underhållande i min djupa ensamhet här på Mårbacka att försöka leva mig in i Sophies liv. Kunde jag bara lyckas, så att människorna finge en sådan bild av henne som hon förtjänar.
– Men sedan kommer det svåra, det som gör att pennan faller mig ur handen, då jag börjar skriva. Den inre historien, hennes förhållande till de närmaste, den stora kärlekshistorien, som berättas överallt i hennes noveller, men som man inte för ännu levande personers skull vågar häntyda på. Hennes och mitt förhållande, vad allt detta är svårt..."
Det finns även minst lika många som menar motsatsen. Att många vill tolka det som att hon skulle vara lesbisk beror också mycket på att det var mycket ovanligt att två kvinnor var ute och reste tillsammans på den tiden. Själv tror jag inte att hon var det.
1914 blev hon invald i Svenska Akademin. Hon var den första svenska kvinna som blev det. Svenska Akademin är ett råd där folk sitter och bestämmer bland annat vilka ord som ska finnas med i svenska språket.
Den första riktiga svenska thrillern som skrevs skrev Selma Lagerlöf. Den heter Herr Arnes penningar. Det var många som tyckte att den boken var alldeles för hemsk, men den handlar också om att acceptera alla människor.
Många av Selma Lagerlöfs böcker handlar om hembygden i Värmland. Till exempel hennes debutroman, Gösta Berlings saga, utspelar sig där. Jag tror att hennes författarskap har påverkats mycket av hennes barndom och hennes resor. Ett ämne som ofta återkommer i Lagerlöfs böcker är kärlek. Att man ska älska alla människor för det de är.
Själv har jag inte läst en hel bok skriven av Selma Lagerlöf men jag har läst kortare stycken ur hennes böcker. Från det lilla jag har läst så tycker jag att hon är en mycket bra författare. Det enda dåliga är i så fall att hon skriver lite gammalmodigt, fast det var ju modernt på hennes tid…
Är det någon bok jag skulle rekommendera så är det Bortbytingen. Jag har inte läst hela boken utan bara ett utdrag, men den verkar väldigt spännande och lagom onaturlig.
Bortbytingen handlar om ett par som har en liten pojke. En dag när de är ute och rider så ser hästarna en trollkvinna. Hästarna blir rädd och kastar av mannen, hustrun och deras lilla pojke. Trollkvinnan får tag på pojken och tycker att han är mycket finare än hennes eget barn. Därför byter trollkvinnan ut sitt eget barn mot den lilla människopojken.
När människobarnets mamma ska leta upp sin pojke så hittar hon en ful liten trollunge istället. Hon tycker synd om den lilla trollungen och tar med den hem.
Människobarnets föräldrar letar hela natten efter sin egen pojke men hittar inte honom. Nästa dag är ryktet om trollungen ute i hela bygden. De gamla kommer med ett förslag om att man ska slå den lilla trollungen, då kommer trollkvinnan tillbaka och lämnar tillbaka människopojken.
När mannen ska slå till trollungen slänger sig mamman ovanpå och skyddar mot slaget, hon tycker synd om den lilla trollungen. Hon tar hand om trollungen i många år framåt.
Jag vet inte hur den slutar, men språket är mycket underhållande så den verkar absolut läsvärd. Lagerlöfs antagligen kortaste bok är Herr Arnes penningar. Ska man läsa en kort bok så verkar den väldigt läsvärd.
Den 7 mars 1940 blev Selma Lagerlöf mycket sjuk. Ungefär en vecka senare, under natten till lördagen dog hon, hon var då 82 år gammal. Söndagen den 17 mars, i gudstjänsten, tillkännagav prästen av hon var död. Då sa han följande: "Härmed tillkännagives att vår församlings främsta medlem, författarinnan filosofie doktor Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf av Mårbacka har kallats hädan genom en stilla död.”
Detta kom som ett stort sorgebud och många i hela världen sörjde henne. Hennes begravning gick att höra i radion och när hon bars iväg från Mårbacka stod det många människor och viftade med flaggor.
Det har nästan skrivits fler böcker om Selma Lagerlöf än hon själv har skrivit. Hon har blivit hyllad av folk från alla kulturer över hela världen och anses nog av de flesta som Sveriges genom tidernas bästa författarinna.
Det sista verket som hon skrev var Skrifter på jordgolvet. Den såldes till förmån för judiska flyktingbarn. Hon skrev den alltså utan tanke på egen vinning. Detta märks också i de flesta av hennes böcker där kärleken löper som en röd tråd genom dem.
Jag tycker att Selma Lagerlöf är en mycket bra författare som absolut gjorde sig förtjänt av Nobelpriset. Det finns flera tusen sidor om Selma Lagerlöf på Internet, ett antal böcker om henne och många filmer har gjorts baserade på hennes böcker. Allt detta vittnar om att hon är en av världens bästa författare.

Vill du veta mer om Selma Lagerlöf så rekommenderar jag följande sidor:

http://home.worldonline.se/ljung/lagerlof.htm

http://www.mimersbrunn.se/arbeten/3206.asp

http://www.mimersbrunn.se/arbeten/3111.asp

http://www.mimersbrunn.se/arbeten/2817.asp

http://www.mimersbrunn.se/arbeten/2433.asp

http://www.dels.nu/selmalagerlof

http://www.ne.se

http://en.wikipedia.org/wiki/Selma_Lagerl%F6f

http://www.xpress.se/~lasu0830/selma1.html

http://susning.nu/Selma_Lagerl%F6f

http://student.educ.umu.se/~dis99-61/selma1.html

Jag rekommenderar också biografier med mera om henne. Jag kan garantera att du inte blir besviken om du bestämmer dig för att läsa någon av hennes böcker.

© Andreas Carlsson 2004-05-24


Källförteckning

Ljung, Jörgen.
(?)
http://home.worldonline.se/ljung/lagerlof.htm
[2004-05-18]

Selma Lagerlöf-sällskapet
(?)
http://www.dels.nu/selmala...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3177 [2020-07-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×