Religösa symboler

5 röster
25272 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fördjupningsuppgift, religiösa symboler

Jag ser kors hänga från var och varannan människas hals nu för tiden, i strass, i guld, i neongult och det förvånar mig. Jag kan inte se några andra religösa symboler tryckta på t-shirts eller hängande runt halsen på ungdomar. Det kristna korset har blivit ett tecken för att man är modern och hänger med, det pryder t-shirts, huvtröjor, linnen, trosor och så vidare.
Är det rätt?

Det kristna korset, som hänvisar till det kors som Jesus dog på, började användas runt halsen som en amulett redan på 300- talet. Människor använde det för beskydd och hopp och det började pryda kyrkor, både på insidan och utsidan och man började traditionen att leda en procession med ett kors i fronten för att senare placera det på altaret inne i kyrkan.
Det som växt fram genom generationerna är att korset ska bäras till åminnelse av Jesus Kristus som dog en martyrdöd för våra synder och till minne av hans lidande när han bar korset. Korset ska symbolisera hopp och frälsning och som under medeltiden, Guds beskydd.
Det är vad korset ska symbolisera och vad det har symboliserat.
Nu används korset av alla, man behöver inte ens vara kristen utan alla som tycker det är snyggt kan gå in och köpa ett på närmaste H&M butik för 29.50.

En religös symbol för mig är någonting som har anknytning till den religion man tillhör. Någonting som har en historia från det ursprung som religionen har.
Jag ser det som en materiell sak, t.ex. som en Lotusblomma, Kors, Hjul, Ett ljus eller vad som helst. Men jag ser även mycket symboliskt på vissa handlingar till exempel meditation eller bön.

Varför man bär symboler och märken
Man bär symbolerna och märken med stolthet för att man hittat något som man tror på. Man vill visa att man tillhör en grupp eller i vissa fall att man sticker ut från mängden, t.ex. om man tillhör en sekt .
I många fall så behöver man inte ens visa sin religions- tillhörighet, men i vissa fall måste man det, speciellt som kvinna inom Islam. Då är man i det närmaste tvungen att använda sin slöja, de judiska männen har sin Kippa (en sorts mössa) som även det är en utmärkande symbol, buddistmunkarnas rakade huvuden, tiggarskål och speciella kläder är också det en form av symbol.
Sen finns det några religioner eller livsåskådningar som inte använder sig av direkta symboler, visst man förknippar dem med något, men något så starkt som korset finns inte. Till exempel inom New Age som nu är en mycket utbredd livsåskådning så finns det inga direkt symboler som används för att påvisa helighet eller tillhörighet.

Det finns många olika syften med symbolerna, ofta är symboler eller föremål som är heliga ett medel för att uppnå någonting, till exempel muslimernas bönematta. Den är inte helig i sig men den används för att komma närmare Allah/Gud (Gud är helig) genom bön, och då blir den i den närmaste helig för muslimerna, dessutom är den ju vacker. Radbandet, som använd inom många religioner, är även det ett medel för att uppnå det heliga under bön.
Det kristna korset är även det heligt och anses ha någon sorts helande, stärkande och beskyddande kraft, detta tycker jag ska kallas för amulett. Muslimer har en liknande amulett som kallas Fatimas hand och är, som namnet avslöjas, en avbildning av en hand. Den anses ha beskyddande kraft och vara bra att bära med sig på resor och dylikt.

En symbol kan också referera tillbaka på en historisk händelse och påminna om ursprunget och grundtankarna med religionen. Här har vi korset som nämns igen, det ska påminna om att Jesus dog en martyrdöd för oss och hans lidande. Vi har även judarnas sjuarmade ljusstake som ska påminna om när Gud skapade jorden.

I grund och botten tror jag det handlar om att man kan påverka in egen lycka/olycka genom sitt tankesätt. Varje symbol tjänar sitt syfte på något sätt, ett kors tjänar sitt syfte om en människa känner sig tryggare genom att veta att det hänger där runt halsen. För att nämna radbandet igen, at ha det med sig i fickan på en resa tror jag gav känslan att man hade lättare att nå Gud genom bön, när som helst och det ledde till ökad känsla av säkerhet och återigen så har det tjänat sitt syfte.

Varför de olika symbolerna uppstått
De vanligaste anledningarna till att just en viss symbol betytt så mycket för en religion tror jag är dessa. Den sista har jag lagt till just på grund av exemplet som är med.

 De hjälper människan att komma närmare Gud. Radbandet, som finns i nästan alla religioner, ger en sådan hjälp eftersom det används vid bön.
 Gud har sagt till människan att hon skall använda dem. Koranen ska studeras till exempel.
 De är symboler för något viktigt i religionen, som exempelvis det hinduiska tecknet Aum (bild nr.5) som symboliserar världssjälen, Brahman.
 De visar vilken tro man tillhör, som ett synligt tecken. Så är det t.ex. med den judiska Kippan, den runda mössan som männen bär på huvudet, den muslimska slöjan.
 De påminner om något från historien av religionen. Kristendomens julkrubba påminner exempelvis om Jesu födelse, judendomens sjuarmade ljusstake(bild nr.3).
 Har någon sorts kraft som skänker ägaren beskydd, lycka o.s.v. Så är det t.ex. med muslimernas amulett Fatimas hand och med det kristna korset återigen.
 (De är vackra och/eller praktiska. Muslimernas bönemattor är både mjuka och sköna att be på, samtidigt som de är vackra.)


När Buddha efter sin upplysning höll sin första predikan för de fem asketerna, talade han om "De fyra ädla sanningarna" och om "Den åttafaldiga vägen". Och så satte "den Välsignade den fulländade Lärans hjul i rörelse"
Hjulet är också symbol för samsãra, kretsloppet i födelse, död och återfödelse
Lotusen är inom buddhismen symbol för andlig utveckling. Den har rötterna i dyn, växer uppåt genom grumliga vatten och blommar i solen och himlens ljus. Den är symbolen för den insikt som leder från återfödelsernas kretslopp till Nibbana..
OM, (uttalas Aum)
Att uttala och tona stavelsen OM, eller att tyst fyllas av stavelsen OM, är en meditation inom Buddism. Aum, består av tre ljud - A för Brahma, U för Vishnu, M för Shiva. Som är de tre viktigaste gudarna inom hinduismen.
Den sjuarmade ljusstaken, Menoran, är fullkomlighetens symbol. Gud skapade världen och på sjunde dagen fullbordade han den.
Davidsstjärnan, Trianglarna ska symbolisera förbundet mellan Gud och människan. Förknippas ofta tyvärr med nazist...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Religösa symboler

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-22

    Det finns en hel del symboler

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Religösa symboler
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3157 [2018-11-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook