Harry Potter och Fenixorden

1 röster
9047 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken jag har läst heter Harry Potter och Fenixorden. Författarinnan till boken heter J. K. Rowling (Joanne Kathleen Rowling). Översättningen är gjord av Lena Fries-Gedin. Omslagsillustratören heter Alvaro Tapia.

Huvudpersonen i den här boken är som i alla andra Harry Potter böcker, förstås Harry Potter. Han är en normal kille som går sitt 5:e år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom, trots sin unga ålder är han redan känd i hela trolldomsvärlden, detta efter att ha ”besegrat” Voldemort, Mörkrets Furste.
Bipersonerna är Ron och Hermione båda är mycket nära vänner till Harry men på olika sätt, Ron står alltid vid hans sida vad han än gör, medan Hermione ger honom råd, hjälper honom med saker men samtidigt oftast också står vid Harrys sida vid de flesta tillfällena.

Boken handlar om Harry Potter som ska börja sitt 5:e år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Lite innan han ska återvända till skolan efter sommarlovet så råkar han ut får ett bråk med hans kusin Dudley. Då använder han magi, och efter det blir han relegerad från Hogwarts. Efter ett tag får han reda på att det finns ett sätt för honom att komma tillbaka.
Väl tillbaka på skolan försöker han övertyga alla om att Lord Voldemort, Mörkrets Furste, har återuppstått. Även om han har Dumbledore vid sin sida så lyckas dom inte särskilt väl. En anledning till det kan vara att Daily Prophet har beskrivit Harry som, förvirrad och ute efter uppmärksamhet.
I den här boken har Harry kraftigt kommit in i puberteten och blir därför ofta frustrerad över saker och inte minst när det inte går som han vill. Samtidigt värker hans ärr lite mer än det brukar göra. Det är bara en tidsfråga innan Mörkrets Furste slår till igen.

Boken utspelar sig någonstans i England men också lite i London ( i början av boken t.ex). Området där Hogwarts ligger är väldigt stort, där finns skogar, en sjö och allt detta är omringat av berg. Jag själv upplever skolan som en gammal skola kanske ett1600- till 1700-tals slott, lite på grund av att det är ett slott och beskrivs som ett ganska gammalt slott. Det finns många hemliga gångar, rum mm. Slottet kryllar dessutom av hemligheter.

Jag hade inga som helst problem med att läsa den här boken, den är ganska lättläst inte så många svåra ord, somliga besvärjelser (förhäxningar) kan vara krångliga att uttala. Men det är inte såna saker som man ska hänga upp sig på.
Författaren är bra på att beskriva saker och lämnar nästan inget åt slumpen.

När jag läste den här boken så slog det mig att J. K. Rowling har nästan gjort boken som hennes eget liv. Jag menar då att Harry Potter får väldigt mycket uppmärksamhet och saker skrivs i tidningarna fast de inte är helt sanna, Harry får knappt en stund ledig liksom J. K. Rowling.
Det slog mig också att i Harry Potter-böckerna förekommer rasism, kan inte fatta att jag missat det i alla andra böcker, men jag ser nu när jag kollar igenom dom andra böckerna att Draco Malfoy trakasserar Hermione i vissa delar av böckerna främst när de ska ”hugga käft” med varandra. Anledningen till att Draco Malfoy trakasserar Hermione är att hennes föräldrar tillhör mugglarsläktet (de människor utan magiska krafter). Malfoys familj består endast av trollkarlar, och Malfoy familjen hatar mugglare, de anser att de borde utrotas.

Boken är helt klart den bästa boken i Harry Potter serien, jag utnämner Harry Potter och den flammande bägaren i tidigare recension som den bästa bok jag läst, den här boken överträffar verkligen den. Boken är nästan precis som en uppföljare av den flammande bägaren allt hör ihop med den förra. Men den här boken är liksom alla andra Harry Potter böcker lite långtråkig när det pågår långa beskrivningar eller när författaren berättar saker som i alla fall jag anser vara oväsentligt, men jag förstår ju också att det måste finnas med för att boken ska ha kvar sin röda tråd.
I boken slutar de aldrig att hända saker utan det pågår någonting hela tiden, det är ett stort plus. Läsare kan då nästan aldrig lägga ifrån sig boken och blir då sittande i timmar med boken i famnen.
Jag ger boken 9 av 10 i betyg, ett av de högsta betygen jag satt på en bok förut, vet inte riktigt om d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry Potter och Fenixorden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   Harry Potter och Fenixorden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3118 [2019-08-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×