1600-1700-1800-talet

41 röster
70190 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning: 1500- 1600- 1700- talen var röriga århundraden i våran historia, som alltid var kantade av krig och elände. Makten kom i första hand och folket och vardagen långt efter det. Detta skulle sakta förändras men folket fick kämpa i flera århundraden för att ta över makten och skapa demokrati. Alla känner till världs krigs historien och vet att folket hade det dåligt, men hur många känner till den vanliga människans historia?

Vi skapar världshistoria
Mycket förändrades i början av 1500-talet. Tidigare hade dom flesta länder skött sitt eget men på 1500-talet gav sig många sjöfarare iväg för att utforska resten världen. Vi fick en världshistoria eftersom de flesta länder blev indragna av västvärlden som då hade makten. Redan nu var härskarna i Europa maktgalna och krigslystna. Här fick dom en chans att erövra och göra kolonier utan större motstånd. Länder och områden har alltid krigat mot varandra men då mött större motstånd. Nu blev härskarna galna och kunde egentligen styra större delar av världen. Människosynen var helt absurd. När dom koloniserade hade dom inget medlidande att dom utrotade hela folkslag för att själva expandera sina områden. Oskyldiga Afrikaner, Indianer och Sydamrikaner blev brutalt mördade eller tagna som slavar. Våra härskare var otroligt självgoda och trodde att dom kunde röra om hela världen för att hitta bättre handelsvägar och nya områden, och det gjorde dom. Dom erövrade samhällena var inte lika utvecklade som vi och kunde inte försvara sig emot européerna.

Tankar om Amerikas utveckling
Européernas huvudsakliga anledning till resorna var att dom ville hitta snabbare handelsvägar och varorna som dom andra länderna kunde tänkas ha. Dom ville förbättra exporten och importen. Fast sedan steg makten dem över huvudet och dom ville erövra hela världen. Om det hade skett ett samarbete redan där mellan ”gamla” och ”nya” världen så hade våran historia sett helt annorlunda ut och dagens värld skulle sett annorlunda ut. Men vad skulle ha hänt med Amerika om kolonisterna inte hade kommit? Egentligen är det en omöjlig tanke eftersom att det skulle blivit koloniserat förr eller senare även om inte Columbus hade ”rest fel” och upptäckt detta otroliga område. Men vi säger att om ingen hade upptäckt Amerika. Då skulle inte USA vara den ledande stormakten i världen. Kanske skulle det mer likna Sydamerika? Européerna stod alltid högre och kontrollerade sina kolonier. Hur skulle dom reagera om dom såg hur världen ser ut idag? Vem kunde tro att Amerika som var ett underutvecklat samhälle skulle leda världen idag? Skulle européerna ångra sitt drag då och aldrig koloniserat Amerika? För dom tänkte ju inte på konsekvenserna. Varför är Sydamerika och Afrika fortfarande fattiga världsdelar som också var kolonier? Var det bara dom nya amerikanarnas patriotism som byggde upp våran otroliga stormakt som idag kontrollerar hela världen? Det finns många frågor runt omkring det där. Människan har alltid kämpat för att inte bli trampad på och USA från koloni till stormakt visar verkligen att det går om man verkligen kämpar för sin sak. Även om dagens USA säger emot allt som kolonisterna kämpade för. Idag är det istället USA som kontrollerar och kan trampa på resten av världen. Det finns många exempel på att kampen för demokrati och gämnställelse ofta utvecklas till raka motsatsen, diktatur och misär. Som franska revolutionen som utvecklades och blev en styrande stat som stod för raka motsatsen av vad revolutionisterna hade kämpat för. Eller Ryssland där Marx ide var ett klasslöst samhälle som blev grunden till att stora delar av världen blev diktaturer.
Reformationen
Under 1500-talet kom forskarna långt med sina tankar om våran världsbild. Nu förstod man att jorden inte var universums fokus. Även om bilden inte stämmer överens med hur det egentligen ser ut så hade dom i alla fall kommit mycket längre i utvecklingen. Många hade svårt att acceptera att solen var centrum, självklart hade kyrkan det svårast. De försökte in i det längsta att stå emot dom nya upptäckterna. Den kristna kyrkan var på den tiden otroligt mäktig och pumpade pengar ur folket. Kyrkan var mäktigare och rikare än kungahuset. Alla var troende, ingen vågade något annat. Sa någon emot kyrkan var det samma sak som att önska sin död. Men det har alltid funnits utstickare. Dom som offrade livet för att få ett rättvisare samhälle. En otroligt betydande person under den här tiden var Martin Luther. Han skulle röra om hela kristendomen och med tiden skapa en ny gren inom tron, protestantismen. Martin Luther sa emot allt kyrkan tyckte. Han tyckte att kyrkans handlande sa emot bibeln. Att det längre inte hade någonting med varandra att göra. Han tyckte att kyrkan utnyttjade folket med att sälja avlats brev och pressa högre och högre skatter. Han tyckte att kristendomen var en tro som kunde skötas utan kyrkan. Detta var ju et otroligt hot mot kyrkan. Om folk skulle lyssna på honom och göra revolt mot kyrkan skulle det bli katastrof. Men kyrkan klarade inte av att döda Luther och han fick allt fler och fler anhängare. Anledningen till att han klarade sig var att kungarna var intresserade av hans idéer eftersom dom själva skulle få större makt och inflytande om kyrkan försvann. Det var heller inte Luthers mening att det skulle bli så men nu kunde han i alla fall sprida sitt budskap. Vi i norden ar dom första som tog till oss den nya tron. Det låter ju som att den vanliga människan skulle få ett bättre liv nu utan kyrkan, dess förtryck och skatterna men så blev det inte. Nu tog istället kungen över allt det där och inget förändrades för den vanliga människan. Detta skulle lägga grund för ytterligare krig och oroligheter. Inom landet men det blev även en ännu större splittring mellan dom europeiska länderna. Katolismen mot protestantismen.

Häxjakten
När det blev oroligheter i religionen blev även människorna oroliga. Folk ville hitta en andledning till oroligheterna och gav sig på dom svaga i samhället. Gamla visa kvinnor vändes nu ryggen och plötsligt var dom häxor. Föraktade och hatade av resten av samhället. Idag är häxjakten en upplyst fråga. Igen stack under stolen med att det fanns häxor i byn. Fast dom skamligare brotten tex. Tidelag glömdes fort bort och tystades ner. Det var i själva fall flera män som dödades för att dom hade utfört tidelag än kvinnor som brändes för häxeri i Sverige. Vår tids skrock och vidskeplighet kommer nog mycket ifrån häxjakten. Minst 60000 oskyldiga kvinnor dömdes till döden i Europa. Idag är det svårt att förstå hur människor kunde vara så blåögda. Fast det är svårt att säga hur många som verkligen trodde på häxor, folk drev varandra till att tro saker som dom egentligen inte gjorde. Detta är ett bra exempel på vilken ovishet folk hade på den tiden och alltid skyfflade på deras egna problem på dom svagare. Man ville ha något som förklarade sjukdomar, död eller dålig skörd i en by. Dom tog till det enklaste alternativet. För man kunde bara inte förstå att det är livets gång. Samma sak i vad jag tror att tron grundade i för länge sedan. Man ville ha någon att skylla på när det var t.ex. dålig skörd. Det var lättare att tro att det fanns en gud man kunde offra till för att allt skulle bli bra. Här utrotade man häxorna för att allt skulle bli bättre. Men när förstod dom att det inte blev så?Gustav Vasa, vad gjorde han för Sverige?
I Början av 1500-talet var Sverige i en union. Vi försökte göra oss fria men det resulterade i det hemska blodbadet i stockholm. Det var inte mycket som talade för att Sverige skulle bli självständigt, men Sverige skulle bli ett typiskt exempel på just detta. Kristian 11 hade hoppats på att säkra unionen i många år framöver efter blodbadet, men detta skulle bli tvärt om. Sveriges befolkning hade ökat enormt och många ville göra sig fria. Gustav Eriksson Vasa skulle bli våran kung. Hans familj hade dödats i blodbadet och han själv hade tagits som gisslan men rymmt. Allt detta för att dom tillhörde den Svenska högadlen. Väl hemma i Sverige igen startade Vasa ett uppror i dalarna som snabbt spred sig runt i landet. 1523 kunde Svenskarna erövra det Danska slottet och Gustav Vasa utnämdes till Sveriges kung. Med detta visade han att man som ensam man kunde splittra en hel union om man hade ett kämpande folk bakom sig. Om en stark ledare inte hade lett det Svenska foket hade nog unionen funnits kvar i många år till. Folket var skrämmda över vad som hade hänt under blodbadet. Antingen var Vasa en riktigt god talare eller så ville foket ha hämd och frihet vad som än hände. Jag tror att Vasa väckte Svenskarnas brinnande hat för Danskarna. Under samma tid drog den Lutherska tron in över Sverige och vi antog den snabbt. Kungen såg sin chans att ta makt, mark och otroliga pengar ifrån kyrkan. Detta skulle också hända. Men pengarna ifrån kyrkan räckte inte utan Vasa började kontrollera skatterna mycket hårdare. Skatten blev inte större utan det blev bara mera koll under Vasas tid. Men självklart skulle detta förändras. Vasa var en sparsam man till skillnad ifrån sina söner som skulle regera efter honom. Vasa kämpade för våran frihet och han styrde Sverige på ett mer eller mindre rättvist sätt. Men han lade också till grund för att kungar efter honom kunde presse mer och mer skatt ur foket. Foket skulle må sämre och sämre eftersom kungarna ofta inte brydde sig om landets utgiter var nödvändiga eller ej bara foket kune få fram pengarna, till vilket pris som helst. Om Vasa inte hade tagit tag i unionen och vi hade stannat där längre hade vi haft svårt att bli den stormakt som vi var under 1600-talet och vi skulle säkert inte haft det inflytande vi har idag i norden och europa. Folket såg Vasa som deras hjälte och befriare ifrån Kristian tyrann. Dom gick med på alla orättvisor som han lade till grund till för dom trodde på honom så starkt. Han var inte bara en godhjärtad dalkarl utan en maktgalen kung som alla andra kungar. Men han uträttade iallafall saker. Vilken kung som helst hade nog godtagit den Lutherska tron eftersom det bättrar deras ställning. Kankse fokets ställning också med tiden. Visst kungarna tog över att driva in skatten. Men under tex. 30 åriga kriget hade folk inte haft råd att ge otroliga skatter till både kungen och kyrkan. Och den lutherska tron skulle med tiden leda till religionsfrihet. Vasa var en betyddelsefull person för Sverige. Vi sätter honom fortfarande på en pedistal utan att någon riktigt vet varför. Tex. Vasaloppet, idag hedrar vi honom som en hjälte och ser inte dom dåliga sidorna.

Det 30 åriga kriget och Sverige utvecklas till stormakt
När Europa hade blivit splittrat på grund av våran nya tro la det självklart till grund för nya krig inom Europa. Det var egentligen oklart om kriget handlade om religion eller politik. Eller handlade det om båda? Detta krig var det första stora kriget inom Europa och varade i verkligheten mycket längre än 30 år. Sverige hade stora framgångar i kriget och det var början på erövringarna som skulle leda till att Sverige blev en stormakt. Efter att kriget startade på riktigt 1618 skulle Europas länder kriga och erövra varandras områden i många år. Dom ständiga kriget påverkade folket starkt. Efter att kyrkas skatter och rikedomar hade dragits in av staten hade många länder bra ekonomi. Folk såg en framtid men som skulle vara väldigt kort. När krigen började så uttömdes statens rikedomar fort. Krig kostade, både liv och ofantliga pengar. Folket led, många män krigade i andra länder i tio tals år och kom ofta inte hem igen. Kvinnan hade det svårt att sköta allt ensam och det kan inte ha varit kul som barn att växa upp i det samhället med ständiga höjda skatter och orättvisa. Framtidstron kan inte ha varit stor då, då kanske det var tur att folk var så troende och i alla fall hade lättats från kyrkans förtryck. Sverige blev en mäktig stormakt med tiden. För det svenska folket förändrades alltig snarare till det sämre när vi expanderade. Skatterna pumpades ur folket och inte mådde en bonde bättre av att vi erövrade delar av polen. Han mådde bara sämre när hans båda söner kanske hade stupat i kriget, hans fru och döttrar led av svälten och själv hade han fullt upp att jobba för att klara livhanken och kunna betala skatterna. Folket i länderna och områdena i Europa var bara brickor i det stora spel som härskarna spelade. Dom hade inget till övers för att deras folk svalt och levde liv som vi inte ens kan föreställa oss idag. Allt som betydde något för våra Kungar var att alltid visa sig starkare och mäktigare än grannen. Allt handlade om pengar och makt. Även om bara någon procent av befolkningen styrde hela världen var det ingen som satte sig upp emot vad som bestämdes. Idag kan man inte förstå hur folket kunde vara så kuvat och ofta bara accepterade vare sig dom ville eller inte. Jag kan inte förstå hur dom ledande kunde vara så giriga och leka med flera miljoners människors liv när dom behagade. Att dom utkämpade världskrig för att känna sig starkare själva och bara efter deras eget ego. Det är ofattbart.

Kvinnans kamp för gämnställdhet
Kvinnan har alltid vart mest förtryckt i vårat samhälle. Under 1500- talet var hon inte mer än en hemmafru som tog hand om hemmet och allt som hörde där till. Kvinnan kämpade redan då för samma rättigheter, men tänk då på att det inte var för än på 1900-talet som kvinnan fick rösträtt. När regeringar bildades och stånden tillsammans skulle styra landet var det helt självklart att kvinnan inte skulle ha rösträtt. Inte ens dom högt uppsatta kvinnorna hade rösträtt, inte ens drottningen. Jag förstår inte hur kvinnan bara kunde acceptera. Fast samhället var inte upplyst på något sätt och speciellt kvinnorna visste inte sina rättigheter. Om dom nu hade några rättigheter alls? Om kvinnan hade fått vara med och påverka landet som männen fick skulle inte kvinnosynen se lika dan ut som idag. Varför räknades kvinnan bara bort när det handlade om något annat än hemmet? Att leva som kvinna under den tiden måste ha varit otroligt jobbigt och underskattat. Just i Sverige levde kvinnan under otroligt dåliga förhållanden. Utlänningar som besökte Sverige beskrev det som att kvinnorna var männens trälar och att hon hade dragit den absoluta sämsta lotten i samhället. Som kvinna betydde det att man inte hade något som helst att säga till om. Hon var inte ens myndig. Innan giftermålet var fadern kvinnans målsman och sedan mannen. Hur kunde man acceptera detta? En ogift kvinna var på denna tid lägre i folks ögon för gifta kvinnor hade oftare barn och att föda barn var kvinnans huvudsakliga uppgift i livet. Fattiga och arbetslösa ogifta kvinnor kunde till och med sättas i arbetsläger/fängelsen för att dom gjorde ändå ingen nytta. Där förstår man hur lite kvinnan hade att säga till om. Under krigstiderna var självklart söner mer önskade till världen. Föräldrarna skämde bort sonen medans dom undanskuffade dottern. Redan vid barns ben fick flickan lära sig att hon inte var gämnställd mannen. Och detta kantade hela uppväxten och blev en självklarhet. Vi kan idag tro att kvinnan var svag som aldrig ställde krav. Men många tyckte nog själva inte ens att det var fel för dom visste inget annat. Det hade gått igen genom generationer.

Samhället förändras 1700 tal.
Under 1700-talet skulle dom tre revolutionerna påverka hela världen men det var mycket annat som hände på 1700-talet i europa. Saker och ting gick framåt till skillnad på 15-1600-talet då allt stått och trampat på samma ställe. Många länder skulle avveckla ståndsammhället och människan skulle utvecklas till en egen individ istället för en del i stora massan. Folk skulle se över sina rättigheter och skulle säga imot mycket av vad det ”gamla samhället” stod för. Många starka personligheter skulle driva folket till det dom ville. Detta var nog självklart att det skulle hända på 1700-talet när folket hade levt under kungar och furstar i så många 100-tals år. Jag tror inte att kungarna blev mjukare utan dom var räda för vad folket kunde göra. Hellre kompromissade dom istället för att förlora allt. Men många härskare gab sig inte utan det blev stora blodiga inriket strider för att någon förändring skulle ske. En ny klass, medelklassen växte fram dom var medvetna att dom kunde påverka och gjorde det gärna. Även dom fattigaste fick det bättre och fick det tryggare. Många skapade sig en egen bild av världen och ville längre inte leva som marionetter under ledarna och följa minsta vink. Befolkningen ökade och fler och fler människor blev självklart ett större hot.

Revolutionerna, hur blev förändringarna?
Under 1700- talet hände tre vikiga revolutioner i våran historia. Revolutioner som skulle påverka hela världen. På 1700- talet förändrades mycket och folk fick större inflytande på makten och förstod deras rättigheter bättre. Den amerikanska revolutionen startade i slutet av 1770 talet. Amerikanarna var trötta på att vara styrda av England som pressade mer och mer skatt ur folket. Folket ville vara självständigt och bilda ett eget land. Amerikanarna var otroligt patriotiska och slöt sig fort tillsammans. Många amerikaner hade förfäder som hade behandlats otroligt dåligt av europeerna och nu kände dom sig starka och ville kämpa sig ur deras grepp. Att foket slöt sig tillsammans och hittade modet var självklart på grund av starka ledare som drog dom framåt. England hade bildat en koloni i ett underutvecklat indiansamhälle som skulle växa och bli våran ledande stormakt. Vem kunde tänka sig det? Idag är det istället England som gång på gång viker sig för USA och följer minsta vink. Amerikanarna idag är nog så patreotiska för att dom vet vad deras förfäder har lagt till grund för. På 1700-talet var mycket omöjligt inom gämnställdheten men dom envisa amerikanarna klarade det och visade världen att det går att slå sig fri om foket enas och man verkligen kämpar för sin sak. Nu skulle fok drömma om fihet och gämnlikhet och detta lade till grund för många förändringar i världen. Amerikanarna kämpade länge men slog Engelsmännen. Det hade aldrig utvecklats något ståndsamhälle i Amerika så det var en gämnlikare syn på människan redan från början. Folket hade tio dubblats sedan koloniseringen och Amerikanarna såg ingen andledning att bli trampade på längre.
Amerikanska revolutionen påverkade och puchade dom frihetskämpande i Frankrike och i början av 1790-talet skulle en revolution starta. Men revolutionen skulle inte bara påverka Frankrike utan hela europa. Ingen kung kände sig trygg ibland alla frihetskämpande och hämndlystna folk. Folk förstod att dom hade större rättigheter och hade hittat modet. Franska folket levde i missär och eftersom kungen hade skattebefriat adeln och andra högt uppsatta så fortsatte han att pressa skatt ur folket. Men till slut blev det för mycket och folket gjorde revolut mot kungen. Folket tog över by efter by efter det stora uppbrottet i Paris när fängelset ocg slottet hade brännts ner. Kungen var nu rädd att folket skulle ta över hela Frankrike och under ett krismöte bestämmdes att ståndsamhället skulle avskaffas. Speciellt kvinnorna var engagerade i revolutionen och fick stort inflytande. Kungen mördades och republik infördes. Medelklassen tog istället makten. Med efte revolutionens slut så skulle Napoleon bevara det som hade bestämmts. Men makten steg honom över huvudet och han blev en enväldig kung och införde diktatur. Han gjorde allt vad revolutionen hade sagt imot. Mycket lite hade förändrats för den vanliga människan men hela europa var rörigt och folk såg sin chans att kämpa sig fria från deras härskare. Under dom två revolutionerna pågick en tredje. Det var denna revolution som skulle påverka oss i omvärlden som mest. Den industriella. Det skulle börja i England och bomullen skulle vara en viktig faktor eftersom det var där allt skulle börja. Det skulle dröja ca 100 år innan revolutionen skulle nå Sverige med all kraft men alla europeiska länder skulle ta efter England med tiden. På denna tid var folk nyfikna och ville underlätta de arbeten som dom höll på med. Främst jordbruket. Nu skulle otroligt många jobb växa fram och hela världen skulle förändras på gott och ont. Långsamt började maskiner växa fram som kunde göra arbetet som ca 10 man hade kunnat gjort manuellt. Detta betydde att många fick se sig om efter andra arbeten och större städer växte fram där industrin fanns. Dom fattiga människorna skulle bli ännu fattigare och få ännu sämre levnadsförhållanden men för dom rikare var revolutionen en guldgruva! Vårat dagliga samhälle höll på att växa fram. Jag vet inte om man kan kalla det här för en revolution eftersom det skedde så långsamt och förr eller senare hade det hänt i vilket fall som helst. Fast England skulle nog var dom ledande eftersom det var dom som var mest utvecklade under den här tiden. Dom första fabrikerna gjordes för textilhantevrket. Hemindustrin drog inte in pengarna som dom ledande ville ha. Någon kom på den geniala iden att sammla alla under ett och samma tak. Här skulle otroliga klyftor mellan fattiga och rika bildas och fabriksarbetarna jobbade under extrema förhållanden. Förhållanden som vi knappt kan förstå idag. Fabriksägarna såg folket som djur och behandlade d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 1600-1700-1800-talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2005-04-14

  fanns inget om litteraturen un

 • Inactive member 2005-05-29

  bra! kämpa vidare för gämnstäl

 • Inactive member 2005-11-10

  Mkt fattades i ditt arbete..o

 • Inactive member 2006-04-25

  Mycket bra jobbat therese!!m

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   1600-1700-1800-talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3102 [2019-10-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×