IKEA

24 röster
44361 visningar
uppladdat: 2004-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
IKEA är en internationell möbelkedja med svenskt ursprung och prägel. Grundades år 1943 av Ingvar Kamprad från bondgården Elmtaryd, vid byn Agunnaryd i Småland, därav förkortningen IKEA, Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. De olika bolagen i IKEA-koncernen ägs av en stiftelse i Holland och idag är IKEA värderat till 400 miljarder. IKEA:s affärsidé har alltid varit densamma. Den har bara utvecklats. Den går ut på att:
"Erbjuda ett brett sortiment av form- och funktionsriktiga heminredningsartiklar till så låga priser att så många som möjligt får råd att köpa dem."
Den kan också uttryckas så här:
"En bättre vardag för de många människorna."
Eller så här:
"Inte för de rika. Men för de kloka."
Världens första IKEA-varuhus finns i Älmhult och världens största i Kungens kurva, Stockholm. I utlandet brukar utlandssvenskar besöka de blågula IKEA varuhusen för mer än möbler i svensk design, i många butiker säljer man sill, knäckebröd och Kalles kaviar.
IKEA katalogen trycks idag på 23 språk i 130 miljoner exemplar och är bland annat tryckt i fler ex än bibeln och katalogen är IKEA: s största marknadsföringsakt.
Så här är IKEA-koncernen organiserad:
Lokalisering i världen idag
Idag finns IKEA överallt i värden på alla kontinenterna utom Afrika och Sydamerika. Totalt finns det 202 varuhus, i 43 länder med 77 000 anställda världen över och allra flest finns det i Tyskland som har 33 varuhus medan vi i Norden bara har 26 stycken. Östasien, Australien och Mellanöstern har också ca 8 respektive 6 varuhus var. Europa är fortfarande den världsdel som är störst för IKEA, med 62 000 anställda och en omsättning på 85 miljarder kronor. I Sverige ligger det nordligaste varuhuset i Sundsvall.
Tillsammans med IKEA Rail är IKEA Food Service ett av koncernens yngsta bolag. Food Service fungerar som paraplyorganisation för alla IKEA restauranger. Food Service ligger på Väla i Helsingborg och det är här man bestämmer vad som ska stå på menyn på IKEA restauranger runt om i världen, även om det finns en del landsspecifika skillnader.
Food Service ansvarar för inköp av livsmedel och produktutveckling. Här ansvarar man också för Swedish Food Markets, den avdelning i de utländska IKEA varuhusen som säljer svenska livsmedel. Ikeas restauranger serverar 15 miljoner portioner köttbullar.
Det är ganska självklart att IKEA är störst i Europa eftersom IKEA är ett europeiskt företag. Det är ju lättast att etablera sig på de närmaste marknaderna, därför att de tänker ungefär likadant. Det är mycket svårare att etablera sig på kontinenter som Afrika och Sydamerika där företagsamheten inte är lika utbredd och där de får bygga upp allt från början. Så det kommer att ta längre tid innan de kommer att kunna finnas där.

Ekonomi
IKEA:s omsättning var 2003 104 miljarder svenska kronor. Det var en ökning med knappt
3 % sedan 2002, då omsättningen var 101 miljarder kr. Som man kan se i diagrammet skedde en kraftig ökning mellan åren 1996 och 2001. Sedan har det stabiliserats.
Vinstens kurva ser i stort sett likadan ut som omsättningens. Enda skillnaden är att vinsten har minskat något det sista året. 2002 var vinsten 14,5 miljarder kr, vilket ger en nettomarginalprocent på 10,6 %.
Som bilden nedan visar har omsättningen fördubblats från 1997 till 2002, från 49 miljarder kronor till 101 miljarder kronor. Det kan ju bro på den stora expansionen under de senaste åren och etableringarna i Asien och USA. I diagrammet kan man också se hur stor vinsten har varit de senaste åren men detta är inget som är viktigt för IKEA eftersom de satsar långsiktigt utan att vilja se snabba resultat.
IKEA: s största marknader
Europa är den största marknaden eftersom den än så länge har flest varuhus och omsatte 85 miljarder kronor. Den största markanden för IKEA i Europa är Tyskland med 33 stycken varuhus och en total omsättning på 21 miljarder.
IT-utvecklingen på Ikea har gått i samma hissnande expansionstakt. För tjugo år sedan påbörjades datorarbetet på bolagets huvudkontor i Älmhult av en handfull personer. Idag arbetar knappt 1 000 personer inom den världsomspännande koncernen med IT. Just nu håller IKEA på och bygger upp en helt ny IT-infrastruktur inom koncernen. Den ska göra processen mer sammanhållande, snabbare och smidigare för alla inblandade. Ett av de senaste nytillskotten inom IT är möjligheten att handla via Internet, som än så länge är ett litet, men starkt kommande område. En av de största utmaningarna för IKEA inom IT-området framöver är att förbättra informationsflödet från leverantör till slutkund genom uppgraderingar och generella förbättringar av IT-stödet på alla områden.
Vi tror att Tyskland är den största marknaden för att de är rätt lika svenskar och att IKEA produkterna faller dem i smaken, samt att det finns en stor köpkraft där. Efter Tysklands enande var det kanske många östtyskar som antingen flyttade eller ville förnya sig och då fanns IKEA som ett funktionellt och prisvärt alternativ, trots den snygga designen.
I och med effektiviseringen med IT kommer alla variabler inom koncernen gå mycket lättare i framtiden. Kunderna kommer att kunna handla via Internet eller i alla fall kunna kolla på produkterna där.

När och varför IKEA flyttade sin produktion utomlands
I slutet på 50- talet började den svenska möbelindustrin bojkotta IKEA. IKEA: s leverantörer hotades med att om de sålde varor till IKEA kunde de inte sälja till någon annan möbelfirma, till exempel MIO. Leverantörerna hade självklart inte råd att avstå från de andra möbelfirmorna och tvingades alltså sluta sälja till IKEA. Ingvar Kamprad hade då inget annat val än att flytta produktionen utomlands. Han valde då att flytta den till Polen. Anledningarna till detta var främst två saker. Först och främst att det var nära till Sverige och dessutom att de pratade tyska. Ingvar Kamprad har rötter i Tyskland.
Steget att flytta produktionen utomlands har haft stor påverkan på att IKEA har blivit så stora som de är idag. I och med att produktionerna ligger närmare sina varuhus och kunder har IKEA kunnat spara mycket pengar speciellt på transportkostnader. Produktionen utomlands är ofta också billigare än i Sverige och eftersom råvarorna ofta inte kommer från Sverige så samlas produktionen närmare platserna där råvarorna finns.

Varför IKEA har valt att etablera sig i just dessa länder
Idag köper IKEA varor över hela världen. IKEA arbetar huvudsakligen med externa leverantörer som i år uppgår till 1800 stycken världen över. Det som bestämmer var inköpen ska göras beror på följande saker:
· Hur bra råmaterial som finns och om det är outnyttjat
· Hur mycket råmaterialet kostar
· Hur mycket arbetskraften kostar

IKEA har dessutom en egen industridivision, Swedwood, som står för ca 10 % av den totala produktionen. Swedwood har ungefär 40 fabriker i tio länder. Huvudkontoret ligger i Ängelholm. Företaget har ungefär 10 000 anställda och omsätter mellan sju och åtta miljarder kronor. Swedwoods huvudsakliga uppgift är att fokusera på områden där IKEA har haft svårt att hitta externa leverantörer till ett bra pris och med garanterade leveranser.
Parallellt med sin huvuduppgift bidrar Swedwood också med kunskap om produktion och industri för hela IKEA organisationen. De dagliga kontakterna med IKEA: s försäljnings- och inköpsdivisioner spelar en viktig roll i överförandet av kunskap om teknik och material från Swedwood till externa leverantörer och vice versa.
Ikeas totala inköpsandelar växer mest i Asien. Däremot växer Swedwoods produktion mest i Ryssland.
Asien är den del av världen som växer mest just nu befolkningsmässigt och industriellt. Det finns en stor arbetskraft och i och med industrialiseringen har antalet leverantörer ökat.

Huvudkontoret
Officiellt ligger IKEA: s huvudkontor i Leiden i Holland. Men man kan
faktiskt säga att halva huvudkontoret finns i Helsingborg. Tidigare låg
huvudkontoret i danska Humlebäck, men när de lokalerna blev för
små och man inte fick bygga större var man tvungen att flytta.
Man hade då två alternativ. Det ena var att lägga det i
Sverige och det andra var att lägga det i Holland.
I och med att IKEA faktiskt är en holländsk stiftelse
var det naturliga valet att huvudkontoret också skulle
ligga där. Men som sagt är Helsingborgskontoret
lika viktigt som kontoret i Leiden.
Ett annat kontor som har stor betydelse för
IKEA är kontoret i Älmhult. Här finns företagets
hjärta och själ. IKEA:s företagskultur härstammar
härifrån och i Älmhult bestäms bland annat
hela IKEA:s sortiment. ,
Forskning och utveckling sker
IKEA of Sweden i Älmhult i Sverige utvecklar IKEA: s gemensamma sortiment som består av cirka 10 000 artiklar. Grundtanken bakom sortimentsarbetet är att alla, tack vare lågt pris, ska ha möjlighet att köpa vackra och funktionsriktiga heminredningsartiklar. Produkterna formges av så väl interna som externa designers och utvärderas redan på skisstadiet för att klara av krav på funktion, effektiv distribution, kvalitet, miljöhänsyn och lågt pris. Det är också på IKEA of Sweden som alla artiklar får sina namn, olika produkter har förutbestämda namn; tyger och gardiner får flicknamn, mattor får danska ortsnamn medan fåtöljer får svenska ortsnamn.
IKEA Svenska Försäljnings AB är paraplyorganisation för de 13 svenska IKEA varuhusen. Här sitter IKEA: s svenska vd, Kerri Molinaro. På huvudkontoret och varuhuset på Väla i Helsingborg arbetar 350 personer. Men Kerri Molinaro är vd för samtliga 4 500 anställda i IKEA: s svenska butiker, IKEA handla hemma och IKEA kundservicecenter.
Det är ganska självklart att stora delar forskningen och utvecklingen sker i Sverige och Älmhult eftersom man månar om den svenska andan och att varje möbel ger en touch av Sverige till hemmet. Sverige är känt för att ha höga krav på kvalité, arbetsförhållanden, miljöhänsyn och därför har svenska produkter ett bra rykte utomlands.

Vilka råvaror använder IKEA?
IKEA använder sig till största delen av trä. Man skiljer då på massivt trä och boardmaterial. Boardmaterial är till exempel plywood, spånskiva, hardboard (benämns oftast massonit) och mdf (medium density fineboard). Förutom trä använder sig IKEA också av plast, metall och olika former av textil.
IKEA:s koncept går ut på att alla varor ska packas i platta paket. Det gör att det inte tar lika stor plats och man kan få plats med fler paket i varje lastbil, vilket leder till färre transporter. Det innebär både att IKEA tjänar pengar och att det blir bättre för miljön.
För ett par år sedan utvecklade IKEA en ny typ av spånskiva som är 10 % lättare än en normal spånskiva. Detta leder till att det inte behövs lika mycket material, vilket är bra för miljön. Det gör också att mer får plats på varje lastbil och det leder som jag tidigare skrev till att mer pengar tjänas och bättre miljön.


Personal
IKEA har 76 000 anställda. De flesta, nämligen 62 000, jobbar i Europa.

Medarbetare per region
Europa 62 000
Nordamerika 11 000
Asien + Australien 3 000


IKEA satsar på mångfald bland sina anställda. De söker medarbetare med olika bakgrund, nationaliteter, kulturer och religioner. Till exempel så är en sjättedel av de anställda i Sverige invandrare, något som IKEA är mycket stolta över.
Något som det diskuteras mycket om nuförtiden är barnarbete. IKEA accepterar inte barnarbete utan stödjer FN: s Barnkonvention som innebär att sätta barnets bästa i fokus. Man har till exempel inlett ett samarbete med Unicef mot barnarbete.

IKEA: s framtidsutsikter
Ett mål är att växa runt 15 % i snitt över en längre period, vilket innebär mycket mer i volym. Under de senaste åren har priserna sänkts rejält men det är något de vill fortsätta med. Att de driver pristemat så hårt beror på att det har blivit en ökad konkurrens. De möter allt oftare aktörer med samma fördelar, duktiga detaljhandlare, köper globalt och har stora finansiella resurser. IKEA: s priser måste vara låga så att konsumenterna inte lockas gå in i de andra lågpriskedjorna. Med en större geografisktäckning i ett land och högre marknadsandelar blir det svårare för andra att tränga sig in om de är små nischspelare.
Något som IKEA strävar efter är att även bli nummer ett i USA men det kommer att ungefär 5 till 10 år till och gå om den stora möbeljätten där, Wal-Mart.
Det är IKEA: s lönsamhet och likviditet som styr deras expansion, men än så länge har det inte skett några restriktioner. De vill bli attraktiva för människor genom att erbjuda dem sitt bredda stiluttryck.
Inom ett år ska de öppna varuhus i Japan och deras VD Andres Dahlvig säger att mycket talar för dem. Det är en hög befolkningstäthet, stor köpkraft och den japanska smaken bör gynna dem. Men dem är också experter på att förtäcka handelshinder och lär ställa hårda krav på service och kvalitet. Så han tror inte mer än på 2-5 varuhus. I framtiden tror han att Indien kan bli en av deras marknader, lika så Sydkorea. Om Brasilien och Sydamerika är han mer tveksam, där behövs en start från scratch med att bygga upp produktion och logistik. Så den delen är inget för deras femårs planering, utan den för kommande generation ta i tu med.

IKEA har värderats till 400 miljarder - varför måste möbeljätten bara bli större och större? Kamprads enkla förklaring är att alla företag som har så positiv betydelse för människors levnadsvillkor, som IKEA, måste fortsätta att expandera för att hjälpa så många som möjligt.
- IKEA kommer inte till ett nytt land bara för att sälja heminredning, utan vi tar med oss en hel livsstil. Inget annat land är så tränat på att tänka fritt. Den fria li...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: IKEA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-28

    på ett ställe står det att det

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-24]   IKEA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3091 [2020-08-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×