Storbritannien

13 röster
29717 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
England känns som ett sånt här ställe man vet allt om, men aldrig har varit i. Vi matas ständigt av information därifrån. På den gatan bor Madonna, runt hörnet där har Jamie Oliwer sin restaurang och om man tar tunnelbanan en bit därifrån så kommer man till China Town.. Om man inte hellre vill åka till Shakespeares museum förstås, eller åka det här jättestora pariserhjulet, för utsiktens skull, eller kolla in en modevisning i London med Stella Mccartney.
Men ärligt talat: Vad vet vi e-g-e-n-t-l-i-g-e-n?

Alla kultiverade känner väl till populärkulturen såsom Beatles under -60talet eller Twiggy som modellade under samma period. Och vem har kunnat undgå -90talets britpopband såsom Suede, Oasis eller Manic Street Preachers. Eller gamla Shakespeare som kommer ifrån västra England. Kultur. Men den intressantaste kulturen är ändå den skottländska eller walesiska. Så min fördjupningsdel i det här arbetet kommer att handla om den walesiska kulturen och Wales i allmänhet. Men först till alla ”måsten” för det här arbetet. All tråkig fakta och statistik.

Geografi
Storbritannien är 244 110 km², d v s ungefär lika stort som halva Sverige, (längst ner i Skåne upp till Sundsvall i norr). Landet består av flera delar (ungefär som våra landskap) England, Skottland, Wales och Nordirland. Sen har de några ögrupper också, som heter Hebriderna samt Shetlandsöarna. Kanalöarna står under det brittiska styret, men räknas inte till landet. Skottland, Wales, nordvästra och sydvästra England består mestadels av höglandsområden. I sydväst är det mest slättland. Den största sjön ligger i nordirland och heter Loch Neagh, men den kändaste är Loch Ness och är Skottlands motsvarighet till Jämtlands Storsjön och dess storsjöodjur. Loch Ness har å andra sidan sitt Loch Ness-odjur. Min bror berättade som kuriosa att när han cyklade runt i Skottland pratade han en hel del med lokalbefolkningen i Forth Williams som berättade att jovisst hör man rapporter om odjuret varje år. Det intressanta är ändå att rapporterna varje år kommer ungefär två veckor innan industrisemestern börjar. Alla han frågade om de hade sett odjuret svarade nej, men alla kunde å andra sidan intyga att de kände ”någon” som sett detta beryktade odjur.
Den största floden heter Severn, men den kändaste floden är Themsen som rinner genom London. Det största berget är Ben Nevis i Skottland och är sisådär 1300 m ö h.

Historia
Romarna kom och försökte erövra England år 43 e Kr, och vid den tidpunkten bodde de så kallade kelterna där. De hade inget annat val än att flytta till Wales och Skottland medan England blev en del av det romerska väldet. Under 400-talet upplöstes romarnas välde och England invaderades av olika germanska folk, mest angler och saxare som flyttade dit ifrån tyska kustområden.
Åren gick och England fick känna på vikingar och nomader under seklen, och på 1300-talet om digerdöden och bittra krig mellan England och Frankrike, då den engelske kungen Edvard III ville åt den franska kronan.
Kungamakten blev allt svagare och 1455 utbröt ett inbördeskrig, som kom att vara i trettio år, där två grenar av kungahuset kämpade om Englands tron. De motståndarlägren hade en röd kontra vit ros som sitt emblem och därför kom kriget att kallas Rosornas Krig.
Några år längre fram, 1973, gick Storbritannien med i Europeiska Gemenskapen (numera EU). 1979 började den omtalade partiledaren Margret Thatcher regera. Thatcher kom med en ny plan, ideologi, för landet, en sån kallad thatcherism. Hon ville minska statens ägande och öka privatisering inom den offentliga sektorn. Lägre skatter och tydligare satsning på individen.
Thatcherismen var högerpolitiskt och Labour, motståndarpartiet, som fram till nu varit det starkaste, höll vänsterradikalism. Centern som från 1988 hette Liberaldemokraterna, misslyckades med att rubba tvåpartisystemet. 1990 tvingades Thatcher avgå, efter stark opposition inom det egna partiet. Speciellt Thatchers Europafientliga inställning ogillades.

Språk och befolkning
Det officiella och dominerande språket är engelskan. Wales och Skottland är undantagen, där pratar man ett numera utdöende språk, som kallas walesiska respektive gäliska. Självklart förekommer engelskan också i Wales och Skottland. Walesiska (kymriska) är ett keltiskt språk och är modersmålet för nästan en femtedel av invånarna i Wales, speciellt i de nordligare delarna. Gäliska kommer också från keltiskan och talas mest som hemspråk i nordväst, framförallt Hebriderna. Mindre än hundratusen av Skottlands fem miljoner invånare talar gäliska.
Befolkningen bor främst i England och de större städerna. Mer än 49 miljoner människor i England (2001), jämfört med de 59 700 000 (2002) som bor i resten av Storbritannien. I London bor 7 418 000 (inkl förorterna, uppskattningsvis 11,22 milj)
Ursprungsbefolkningen kommer ifrån de människor som århundradena igenom sökt sig till Storbritannien: kelter, romare, angler, saxare och normander. En invandring som påverkat Storbritannien mycket skedde under 1950 och -60 talet, då invandrare från Irland, Västindien och södra Asien sökte sig till de brittiska öarna.

Statsskick och utbildning
Storbritannien är en monarki, med drottning Elizabeth II på tronen. Regeringschef är Tony Blair. Parlamentet består av överhuset (House of Lords) och underhuset (House of Commons).
Staten hade under lång tid inte så mycket makt vad gällde det brittiska skolväsendet, men 1870 kom allmän skolgång för åldrarna 5-10 år. Numer ser utbildning och skolgång ut på följande vis:
primary school (grundskolan) uppdelat på
2-åriga infant school (för 5-7-åringar) och 4-åriga junior school (för 7-11-åringar) och sen efter primary school får man välja till tre olika linjer:
grammar school (prestigebetonad teoretisk läroplan)
secondary technical (yrkesutbildning) samt secondary modern (allmän läroplan)

Näringsliv och turism
Landets naturtillgångar är främst olja, naturgas och kol, vilka har gjort att landet kan vara helt självförsörjande på elektricitet.
Näringslivet var uppbyggt på naturtillgångarna t ex att bryta kol men nu och i slutet av -60talet upptäcktes naturgas i Nordsjön.
Mycket tackvare naturtillgångarna har landet byggt upp sig ekonomiskt och blivit relativt rikt. Londonbörsen är en av de största i världen.
Men turismen, inte att förglömma. Tackvare turismen har 1,5 miljoner i Storbritannien jobb.
Landet är det sjätte mest besökta av utländska turister. Inte så konstigt med tanke på att London är staden som har allt inom kultur och nöje; historiska byggnader (som t ex The Tower of London, Buckingham Palace), 300 museér och konstgallerier, 30 000 butiker, varuhus och världsberömda designers, 6000 restauranger
London är inte den enda staden man kan besöka, England har mycket annat att bjuda på och andra stora städer, för den som vill se sig omkring. De största och turistvänligaste städerna i England är Birmingham, Bristol, Leeds/Bradford, Liverpool, Manchester, Newcastle, Norwich. Skottland kan å andra sidan bjuda på stora städer som Edinburgh, Glasgow eller Aberdeen (förutom att man kan åka och se det största berget i Britannien, Ben Nevis, då) och Belfast i Nordirland och Swansea i Wales. Men framför allt dras turisterna till England. För det är där det händer. Stratford-upon-Avon är en sak man ska besöka när man är i E...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storbritannien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Storbritannien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3042 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×