Pälsen

5 röster
31580 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I novellen får vi följa Doktor Henck några timmar under en dag, en julafton, i Stockholm. Han går hem till sin vän, John Richard, för att låna pengar och bjuda honom till den traditionella julaftonsmiddagen. Han är dyster till sinnet och funderar mycket över sin kommande, snara död. Under promenaden förstörs hans rock och Richard erbjuder honom att låna hans päls. När han är på väg hem till sin hustru funderar Henck fortfarande över sin död men är nu mer lättad och ser inte längre så negativt på livet. Han tror att pälsen är det som får honom att må bättre. Dock börjar han grubbla över sitt och sin hustrus förhållande och kärleken i det. Richard har tidigare varit förtjust i hans hustru. Väl hemma möts ha av sin hustru som smyger sig in i pälskragen och viskar ”- Gustav är inte hemma ännu”. ”– Jo, svarade doktor Henck…………han är hemma”. Henck faller åter ner i sin negativa syn på sitt eget liv och sin kommande, snara död. Dock tackar han sin vän, Richard, för att ha givit honom en sista lycklig stund, i päls.
Pälsen utspelar sig under en dag, julafton, i Stockholm. Gestalterna är, som i många av Söderbergs noveller, borgerlig medelklass. Vi möter Doktor Henck, hans vän häradshövdingen John Richard och Hencks hustru. Doktor Henck har det knapert med pengar, vilket man kan utläsa av att alla hans patienter verkar ha tillfrisknat under året. Hencks hälsa är vacklande och tror sig snart möta döden. Richard är en gammal vän till familjen och alla tre verkar ha känt varandra sedan unga år. Richard var förtjust i Hencks hustru men friade aldrig. Han ansåg sig inte tjäna tillräckligt med pengar. Nu har detta förändrats och han har en god ekonomi och har köpt sig päls. Hencks hustru möter vi bara under en kort, intensiv period i novellens avslutande del där vi får reda på att hustrun har ett förhållande med John Richard.
Söderbergs är närvarnade såsom berättare i de olika rollfigurerna, samtidigt kryper han in i Doktor Hencks medvetande under Hencks inre monologer om sin död och kärleken mellan man och hustru. I mono-logerna får vi inledningsvis ta del av en djupt pessimistisk livssyn. Henck är mager, fattig, har vacklande hälsa och tror sig snart dö. Till råga på allt elände blir han nästan överkörd och rocken förstörs. Men efter att han fått låna pälsen av Richard förändras monologen till att han blir positiv. Han kanske inte alls skall dö, hustruns kalla sätt på den senaste tiden kanske byts till förälskelse. Pälsen har fått Hencks självförtroende att växa och han ångrar att han inte köpt en på kredit. Livet skulle ha varit så mycket lättare då. Återigen förändras karaktären. Henck börjar analysera sitt äktenskap ur förälskelsens perspektiv. – Har vi varit förälskade, ställer han sig frågan. Svaret blir, det var vi nog inte. Åtminstone inte tillräckligt för att han skulle ha kunnat förföra henne. Nu får vi också veta att Richard varit förälskad i Hencks hustru i unga år men inte friat. Hustrun var efter giftermålet vass i tungan mot Richard men detta förändrades när han köpte päls. Återigen görs anspeglingar på att pälsen är något som kan få allt att bli till det bättre. När Henck kommer hem är han förväntansfull på hur hans hustru skall ta emot honom iklädd päls. På ett indirekt men ändå tydligt sätt visar nu Söderberg att alla farhågor som Henck målat upp i sin inre monolog besannas. Hustrun har någon form av kärleksrelation till Richard. I novellens sista del är stämningen tryckt. Julaftonen verkar inte ha blivit den glädjens högtid som man kan förvänta. Henck är åter pessimisten eller är han nu en realist? Ja, snarare realist. Sanningen har gått upp för honom. Henck acceptera sitt öde att dö inom kort. Han acceptera att kärleken tog en annan väg mellan man och hustru.
Pälsen är indelad i fyra olika delar som var och en har en egen stämning uppbygg kring ett konkret ordval med i huvudsak vardagligt språk men med inslag av mer högtidligt språk. Varje del avslutas med antydningar vad som kan ske i nästa del. Även den sista delen avslutas på detta sätt. På vilket sätt Henck kommer att dö lämnas obesvarad till läsarens fundering. Dör han på naturlig väg eller tar han livet av sig?
Budskapet i novell kan speglas av följande fråga: Kläderna gör mannen eller gör de verkligen de? Ja, Doktor Henck får den uppfattningen. Pälsen är för honom ett tecken på välstånd, välmående och självförtroende. I pälsen får han, av misstag, uppleva en kort sekunds lycka med sin hustru. Hans hustru har förmodligen inte den uppfattningen att kläderna gör mannen. För henne var förhållandet mellan henne och Doktor Henck aldrig något egentligt förhållande. Han var den ende som ville gifta sig med henne. Så småningom kom verkligh...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Pälsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-08-28

    Oerhört bra! Analys som tog me

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Pälsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3031 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×