Bermudatriangeln

14 röster
21913 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

2. INLEDNING
Många har väl någon gång hört talas om Bermudatriangeln, det område där både flygplan och båtar har försvunnit. Spårlöst. Varför har de försvunnit, och hur? Vilka teorier finns om denna triangel?
Jag har valt att fördjupa mig i detta eftersom jag tycker att det verkar vara intressant. Det som jag är mest intresserad av är de olika teorierna kring alla försvinnanden. Eftersom vi fick så relativt kort tid till arbetet valde jag att inte fördjupa mig i de olika olyckorna som har inträffat, och i stället gått in mer på teorierna.


3. VAD ÄR BERMUDATRIANGELN?
Alla som har skrivit om Bermudatriangeln har använt ”dra en rak linje”-metoden. Antagligen kommer det från Vincent Gaddis artikel i veckotidningen Argosy i februari 1964. Jag citerar från den svensköversatta artikeln som publicerades i Sökaren nr 2 från 1965:

”Dra en rak linje från Florida till Bermuda, en annan från Bermuda till Puerto Rico
och en tredje tillbaka till Florida genom Bahamaöarna. Inom detta område, känt som
Bermudatriangeln, har de flesta av försvinnanden ägt rum.”

Bermudatriangeln ligger alltså nedanför USA vid Bermuda. Den är ökänd för alla mystiska försvinnanden av båtar och flygplan som har skett. Ungefär 75 flygplan och över 2 000 båtar och fartyg har försvunnit där. Man har hittat vrak från olika skepp, vissa helt intakta med gods, djur och allt men utan besättning. Man tror även att det försvunna riket Atlantis, som är så känt att till och med den grekiska fysikern Plato nämnde det i sina skrifter, försvann i Bermudatriangeln.
En pilot uppgav att när han hade flugit över Bermudatriangeln så såg han gröna molntäcken och att ”havet kokade”.


4. EXEMPEL PÅ MYSTISKA HÄNDELSER
4.1. Rosalie
Rosalie var ett franskt fartyg hade rutten Havanna till/från Hamburg. Hon försvann spårlöst, men hittades övergiven under 1840 med uppsatt segel och intakt gods.

4.2. National Airlines, 727
National Airlines 727:a var ett passagerarflygplan. Piloten och flygledaren hade förberett inför landning på Miamis flygplats. Vädret var stilla och fint. Men när planet flög över Bermudatriangeln försvann det plötsligt från flygledarens radarskärm. Detta orsakade kaos i flygplatsen, men som tur var kom kontakten tillbaka efter 10 minuter. Landningen var perfekt, allt var normalt, men besättningen och passagerarna hade inte märkt någonting, och blev väldigt förvånade efter att ha fått höra vad som hade skapat den kaosartade stämningen på flygplatsen. Senare när man kontrollerade planets klockor visade det sig att alla klockor gick 10 minuter efter, exakt den tid som planet försvann från radarn.


5. NÅGRA AV TEORIERNA
5.1. Metangas
Under senare år har man upptäckt stora metangasbubblor i Bermudatriangeln, man har upptäckt en metangasbubbla som mätte upp till 500 m (hög!). Detta är den mest troligaste teorin, enligt mig. När en sådan stor bubbla flyter upp ur vattnet skapas ett stort hål i vattnet som kan göra så att båtar faller ner i den. Allt sker ganska snabbt och besättningen skulle nog inte kunna hinna kalla på hjälp. Denna gas kan också göra så att flygplan störtar ner i havet.

5.2. Parallella dimensioner
Det finns även folk som tror att det finns dörrar och fönster som öppnar sig till andra parallella dimensioner, alltså världar som är likadana som vår. Fartyg och flygplan kan ha blivit transporterade till dessa världar utan att man ha märkt det, och förmodligen har de inte kunnat komma tillbaka.

5.3. UFO:n
UFO-fantaster har också kommit med teorin om att människorna kan ha blivit bortförda av rymdvarelser, att deras aktivitet sker främst i bermudatriangeln. Detta har dock ingen kunnat bekräfta, och jag tvivlar på att denna teori skulle stämma.

5.4. Påhitt
Det finns också de som tror att alltsammans är ett enda stort påhitt. Man har ifrågasatt Charles Berlitz teorier och fakta, och påstått att händelserna som han skrivit om inte alls är sanna. Charles Berlitz bok om Bermudatriangeln har väckt stor uppmärksamhet. Denna bok finns på svenska (översatt), och jag har använt det som en källa.


5.5. Inget mysterium alls
5.5.1. Det beror på naturen
Andra menar att Bermudatriangeln inte är något mysterium alls. Det för att vädret vid det området är ganska varierande. Ett vackert väder kan plötsligt förändras till en regnig storm. Väderombytena kommer ganska plötsliga, så piloterna hinner oftast inte sända ut några nödsignaler eftersom de inte vet om att de är i fara. Vid vissa tillfällen under ett år kan även höga tornadon dyka upp och bilda stora vattentornadon, s.k. tsunami. Dessa kan slita båtar i stycken, och det kanske förklarar varför man inte har hittat vrak efter skepp. Vid Bermudatriangeln finns det också stora vågor, ungefär 60 m höga.

5.5.2. Kompassen kan gå fel
Det finns också vissa ställen inom Bermudatriangeln där magnetiska instrument inte funkar som de ska. Kompassen pekar inte alltid åt norr om man befinner sig vid ett område. Bermudatriangeln är ett av de två områden där detta fenomen uppstår. Det andra området ligger strax utanför Japans kust och är exakt halva jordklotet från Bermudatriangeln. Den kallas för ”Djävulshavet”, och även där uppstår mystiska försvinnanden och olyckor. Att Bermudatriangeln är mer ökänd kan kanske bero på att det är mer trafikerat där.
Forskare påstår att kompassen kan gå hela 20 grader fel om man befinner sig vid ett sådant område, och det kan leda till att man kan komma ur kurs.


6. SAMMANFATTNING
6.1. Mysterium
Bermudatriangeln är och kommer nog att förbli ett mysterium. Om man vill ta reda på vad som egentligen har hänt med alla dessa människor som har försvunnit, så kan man antingen åka dit själv och hoppas att något händer en, eller så uppfinner man något som kan ta reda på det åt en.
Det finns fortfarande hopp om att människan kommer att kunna få reda på om hur det kommer sig att det händer så mycket mystiskt kring Bermudatriangeln. Kan det ha något med systern Djävulshavet utanför Japans kust att göra?
Det är bara att fortsätta hoppas…

6.2. Egna tankar och åsikter
Såvitt jag vet så tror jag inte på övernaturliga krafter, även om jag kan vara lite vidskeplig ibland. (Det kan ju bero på människans förmåga att tro på allt också) Därför tror jag på metangasteorin och ”Inget mysterium alls”-teorin, eftersom de verkar vara mest rimliga. Men vem vet, dessa två teorier är kanske (också?) påhitt? Det kanske inte alls uppstår plötsliga väderombyten eller liknande där, det kanske inte alls har funni...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bermudatriangeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Bermudatriangeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3030 [2021-05-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×