Öken

37 röster
47943 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning!

Tänk dig att vandra i ett landskap nästan helt utan några tecken på liv. Antingen kan det vara en otrolig hetta eller en isande kyla. Då är det förmodligen en öken som du vandrar i!
Sahara är en öken som ligger i norra Afrika. Ordet Sahara är arabiska och betyder ”tomhet”. Men helt tomt är det inte i öknarna. Här och där bor det djur och människor – där vattnet finns!

Frågeställningar!

Jag har gjort några frågeställningar vars svar jag har byggt i princip hela arbetet på. Här kommer frågorna:

¤ Hur bildas öknar?
¤ Hur är klimatet i öknarna?
¤ Vad är ökenspridningen för något?
¤ Hur är djurlivet och växtlivet?
¤ Var finns det öknar?

Hur bildas öknar?

En första förutsättning för att en öken ska kunna bildas är att klimatet ska vara väldigt torrt och att det nästan inte ska falla någon nederbörd alls. Det är ofta väldigt varmt i öknar och årsnederbörden brukar vara mellan 200-250 mm per år. Öknarna har också ofta en väldigt stor markerosion och det betyder att sten, sand och jord transporteras iväg när det blåser av vinden och när det regnar av vatten.

Hur är klimatet i öknarna?

Det är ofta väldigt torrt och när det väl kommer någon nederbörd så avdunstar den väldigt fort. Det är stora temperaturskillnader mellan dag och natt och t.ex. i vissa öknar kan det vara frost på natten och ungefär 40 grader på dagen.
I Libyen har man uppnått ett värmerekord på 58 grader!

Det finns nästan inga djur eller växter som kan leva i öknarna, bara de som är speciellt anpassade. Men ibland när det regnar kan det komma upp lite nya växter!

Det finns varma och kalla öknar. De kalla öknarna ligger längre ifrån ekvatorn och ofta på lite högre höjder medan de varmare öknarna ligger närmare ekvatorn.

Vad är ökenspridningen för något?

Det är när en öken breder ut sig över stora områden och oftast är det torra jordbruksområden. Ökenspridningen är en gradvis förstöring av marken och den orsakas av att man odlar för mycket eller av att man hugger ned alldeles för många träd. Den ökar också väldigt mycket om det är ett torrår.
Om man konstbevattnar med saltvatten så blir jorden väldigt salt och inga djur eller växter kan leva där, så de dör. Då blir det också en ökenspridning. Ett exempel på det är Aralsjön i Ryssland. Det är nästan alltid människor som orsakar ökenspridningar.

Hur är djurlivet och växtlivet?

Alla djur och växter som lever där måste vara väldigt anpassade till öknens extrema förhållanden. De små djuren gräver ofta ner sig eller kryper under stenblock under dagens hetaste timmar. De är mycket mer aktiva under natten då det är svalare.
De större djuren klarar sig genom att reglera kroppstemperaturen på olika sätt och vissa klarar till och med en temperaturförhöjning inne i kroppen. Alla djur som bor i öken klarar sig med väldigt lite vatten och de svettas väldigt lite eller nästan inget alls. Många djur kissar mycket mindre också.

Dromedarerna klarar ökenklimatet väldigt bra och det beror på att den kan överleva en förlust av vatten som motsvarar 25 % av kroppsvikten. När dromedaren har fått dricka i ungefär 10 minuter så återfår den sin vanliga kroppsvikt.

Fennek är ett litet hunddjur och den lever också i öknen. Den är nästan bara aktiv på natten och den äter t.ex. ödlor, snäckor, rötter och bär m.m. En Fennek kan klara sig utan vatten i långa perioder.

Växtlivet är ganska magert eftersom det är så torrt och grundvattnet ligger så långt ner under marken. Men i vissa områden så ligger grundvattnet uppe i markytan och det kalls för oaser. Där kan det växa gräs, buskar och träd. Dadelpalmer är väldigt vanliga vid sådana oaser.

Världens största flodoas ligger vid Nilen i Egypten.


Var finns det öknar?

Vändkretsöknar bildas av högtryck norr eller söder om ekvatorn. Två exempel på det är Australien som ligger söder om ekvatorn och Sahara som ligger norr om ekvatorn.


Sen så finns det Västkustöknar som ligger på västkusten av de tropiska kontinenterna som Sydamerika, Afrika och Australien. I de öknarna är alla passadvindar frånlandsvindar. Det betyder att alla vindar blåser ifrån landet ut till havet.

En annan typ av öken är Regnskuggeöknar. De ligger i nederbördsskugga av stora bergskedjor. Gobiöknen i Kina / Tibet och Sierra Nevadaöknen i U.S.A. är sådana öknar.

Köldöknar ligger i de nordliga delarna av Arktis och på vissa ställen i Antarktis. De kännetecknas av låg nederbörd och låga temperaturer.


Slutsatser!

Det har gått väldigt bra att göra detta lilla arbete om ”livet i öknar”. Först var det lite svårt att hitta fakta men me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Öken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Oscar Svenzen 2018-04-17

    den var bra kung e du

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Öken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2988 [2021-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×