Sveriges kultur och idéhistoria 1930

4 röster
24295 visningar
uppladdat: 2004-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
När man tänker 30-tal så tänker nog många på hemska matköer, massarbetslöshet, fascismens frammarsch och det hotande världskrigen. Men jag tänkte vända på steken helt, och fånga det man glömmer så lätt. Mode och skönhet kom i fokus under dessa år, kanske ett sätt för folket att glömma sen bistra vardagen…

Modet
På 20-talet var modet det att man skulle vara plattbystad och ha ett lite pojkaktigt utseende. På 30-talet var det raka motsatsen. Bysten kom tillbaka och höften blev bredare precis som axlarna. De skråskurna klänningarna med baddräktsrygg var nog 30-talets största nyhet inom modet. Den deprimerade stämningen i början av 30-talet påverkade färgerna på modet. Färgerna som var populära var svart, grått och marinblått och olika pastellfärger. Brunt och grönt var populära höstfärger. Hårfärgen var inne var helt klart blont. Desto blondare du var desto sexigare. Jean Harlow, var en känd Hollywood sexsymbol. Det var page frisyren som gällde. Kosmetikaindustrin drog igång rejält på 30-talet. Nya uppfinningar var de konstgjorda naglarna och ögonfransarna. I tidningar kunde man nu läsa om hur man skulle steg-för-steg förändra sig med hjälp av mascara, ögonskugga, rouge och läppstift. Det blev nu modernt att plocka sina ögonbryn till tunna linjer. En del plockade bort dem helt för att sedan rita tunna streck med en ögonbrynspenna ovanför ögonbrynet. För att visa att man var rik, bar man päls.
Rävpäls var populärt till kvällsbruk. Man hade ett helt djur men helst två över axlarna. Silverräven var den mest eftertraktade pälsen. Det absolut modernaste var att ha en vit räv-cape på kvällen.

Hollywood
Talfilmen blev 30-talets stora ”mirakel”. Filmen hade ett mycket stort inflytande på modet. Arbetande kvinnor höll koll på filmens mode för att veta vad som var modernt. Filmen kom ju naturligtvis från Hollywood. Några kända skådespelare var vid denna tid Greta Garbo, Joan Crawford, Jean Harlow, Mae Weast och Marlene Dietrich. De var förebilder för många kvinnor som inte bara försökte härma utseendet utan också uppförandet, hur man talar och hur man rör sig.

Musik
Under denna period var jazz det som spelades, som Swing och New Orleans jazz. Duke Ellington, Louise Armstrong, Glenn Miller och Ella Fitzgerald är några av de kända namn man förknippar med just jazzen under denna tid. Omkring 1930 blev New York jazzens centrum. Jam sessions jazzmusiker improviserade tillsammans och ibland ”tävlade” mot varandra, vilket var vanligt ute på klubbarna. Nu presenterades jazzen även i konsertform.

Arkitektur och möbler
Vid 1930 kom en ny stil, funktionalismen, som bröt mot allt man tidigare hade sett. Man visade industriellt framställda – massproducerade - varor. Funktionen och ändamålet skulle bestämma formgivningen. Det som var funktionellt blev också vackert. All dekoration för dekorationens skull blev bannlyst. Nu kom ett mode där släta, vita ytor och enkla, geometriska former gällde. Svart var modefärg gärna kombinerat med böjda stålrör. I vanliga svenska hem var mörk björk vanligt i matrumsmöbler av engelsk chippendalestil.

Kulturen och modet på 30-talet var absolut början till modet som finns idag. Smink och kosmetika var närapå ett måste och kvinnligheten tog sin form även fast den smala och raka kroppen var inne. Om jag skulle jämföra 30 och 40-talets mode tänker jag direkt på att kvinnokroppens kurvor skulle framhävas och synas. Fortfarande gällde mycket smink men i en lite mer gladare ton. Jag satt här om dagen sminkmodell till en väninna som läser till make-up artist på Make-up store. Hon skulle bl.a. göra en 30-tals sminkning på mig. Jag kan säga att på 1,5 timme förändrades mitt ansikte totalt. Hon använde sig av långa lösögonfransar, tjock linje med svart kajal längs övre ögonfransraden och vaxade över mina ögonbryn, för att höja dem i en båge högre upp. Rött läppstift och liten mun berättade hon var modet. Hyn var täckt med en jämnfärgad fet underlagskräm. Här gällde det att förvränga och täcka alla naturliga drag istället för att framhäva (delvis dölja) som vi gör med dagens kosmetika. På 30-talet slog talfilmen igenom som jag skrivit om ovan, vilket jag ser som en början på att ”börja härma kändisar”. Nu hade kvinnorna hundratals mil ifrån Hollywood ändå chansen att följa ett mode, men även uppförande. Jag tror att detta även påverkade herrarna, eftersom de nu hade damer omkring sig att underhålla med pälsar och dyra kläder. Vad orsakade denna hysteriska ”kosmetika epidemi”? Jag är absolut säker på att underhållningen i form av modemedvetna skådespelare och skådespelerskor från Hollywood, satte fart på idealen hos svenskarna. Då hade folket helt plötsligt en modekälla att följa. Detta är ju i vår tids jämförelse likt vardagliga tv-program, dokusåpor, modetidningar, reklamer, filmer osv. Vi utsätts idag lättare för ideal synen, eftersom tekniken utvecklats så enormt. Vi har inte bara lätt att förvandla ansiktet på 1,5 timme utan kan skulptera kroppen efter önskad form. Fortfarande är mode och kläder otroligt viktiga i samhället, liksom pengar och status. Jag tror att detta kan påverka framtida generationer väldigt hårt eftersom det sätts en press på att vara, se ut, kunna mer än man själv förmår. Idag spelar skönheten in i arbetslivet och privatlivet. Samhället har inte enbart vinklat idealet till ”en bra hälsa” utan har gått ett steg över gränsen att visa en kvinna så som hon egentligen inte ser ut- genom retuschering.

Jag har även lyssna och sett filmbitar från ex Luise Armstrongs live uppträdande och sett på möbler från 30-talet. Jag har lyssnat på ett antal ”stenplattor” med alla möjliga olika musiker, med Swing och Jazz. Dess...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sveriges kultur och idéhistoria 1930

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-21]   Sveriges kultur och idéhistoria 1930
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2956 [2020-12-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×