Frankenstein

2 röster
12066 visningar
uppladdat: 2004-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Jag tycker väldigt mycket om filmen, den har många budskap samtidigt som den är väldigt underhållande. Den är även väldigt spännande och skrämmande vilket gjorde det rolig att titta på den. Men det är inte bara skräck det är även ett kärleksdrama, egentligen skulle man kunna säga att handlingen bygger på kärlek. Victor bestämmer sig för att försöka skapa evigt liv efter hans mors död, det är alltså hans kärlek till henne som drev honom till detta. Samtidigt så är det bland annat hans kärlek som driver honom att sluta.


2. Filmen är egentligen väldigt orealistisks men ändå så har den många realistiska budskap, främst tycker jag att den visar på hur viktigt ett fördelaktigt yttre är. Monstret som skapades av Victor Frankenstein behövde inte nödvändigtvis bli så brutal och elak som han var, men när han försöker skapa kontakt med människor blir han avvisad. Att den enda människan som behandlar honom med respekt och tillgivenhet var blind är inget sammanträffande. Den blinde ser inte det yttre, alltså så skräms han inte heller av det, han tillförlitar sig på Frankensteins inre och lyssnar på honom istället för att döma honom efter hans första åsyn.
Ett annat budskap, som hör ihop med det första, är hur viktigt vänskap, intimitet och samhörighet är. Utan dessa ingredienser kan ens liv bli outhärdligt och vem som helst kan förvandlas till ett monster.
Något annat som filmen visar är hur viktigt det är att ta ansvar för sina handlingar, något som Victor Frankenstein är dålig på. Men som senare straffade honom. Jag tror även att filmen vill visa hur försiktig man ska vara med det okända och alltid tänka innan man handlar, man ska alltid försöka förutse konsekvenserna. Man kan fråga sig vem som egentligen är monstret, är det verkligen Frankenstein är det inte hans skapare?
Att filmen även påvisar det faktum att död är död och så också förblir är tydligt. Berättelsen börjar med att Victors älskade mor går bort i samband med en förlossning, barnet klarade sig dock. Efter modern död var Victor fast besluten om att besegra livets cirkel. Hans försök till detta leder istället till att han förlorar alla han älskar. Naturens verk ska man låta vara, livet har sin stilla gång det är något man inte ska leka med.Del 2

Victor Frankenstein är en engagerad forskare som hela tiden vill ifrågasätta, han accepterar inte livet som det är utan han är fast bestämd att ändra livets gång genom att skapa evigt liv. Han följer inte strömmen han vill istället ha egna svar på vetenskapen. Victor är väldigt begåvad, men enligt mig så utnyttjade han sin intelligens till fel syfte. Han är väldigt målmedveten, så pass målmedveten att han glömmer bort världen utanför. Hans nära och kära, hans studier och hans framtid, han tappar verklighetsuppfattningen medan han försöker nå sitt mål. Så på gott och ont är han främsta egenskaper målmedvetenhet och engagemang.
Hans mål är att skapa evigt liv, problemet var bara det att han i all hets glömt att tänka på konsekvenserna. Jag tror att det var hans mors död som ledde honom in på det spåret, han älskade henne så mycket och allt han ville var att han eller någon annan aldrig skulle bli tvingade att uppleva det igen. Men hans enda mål var inte att utplåna det faktum att alla liv har ett slut, jag tror att han dessutom vill visa sin omgivning att han kan lyckas. Han är så uppslukad av sitt experiment så stundvis tror jag att han glömmer vad han egentligen försöker uppnå.
Det är många som står i doktor Victor Frankensteins väg, detta tror jag är på både gott och ont. Det sporrar honom att fortsätta samtidigt som det stundvis försvårar hans arbete. En lärare på skolan märker vad Victor försöker uppnå, han försöker att varna honom genom att berätta om hans erfarenheter inom området, men detta ger bara motsatt effekt. När Victor ser att någon har vart så nära hans mål så uppmuntrar det honom att slutföra arbetet.
En annan hindrare är han nära vän som ser vad experimentet gör med Victor, jag känner dock inte att hans vän försöker stoppa honom att utföra det han vill. Det känns snarare som han försöker stoppa honom för att han ser hur det sakta men säkert bryter ner hans kamrat.
Hans sista hindrare med mest inflytande är hans kärlek, hon vet inte riktigt vad hennes älskade försöker att uppnå men hon ser precis som Victors vän vad det gör med honom. Men det känns ändå som om hon anar att vad Victor försöker uppnå är fel, eftersom hon avråder honom om och om att fortsätta med det han gör.

Den läraren som försöker avråda Victor att fortsätta ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Frankenstein

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-20]   Frankenstein
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2910 [2019-01-16]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×