Mitt drömyrke - Webbdesigner

4 röster
12084 visningar
uppladdat: 2004-05-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Någon gång i 6: an gjorde jag, tillsammans med en vän, en uppsats om HTML. Efter det skapade jag intresset att bygga hemsidor och har sedan dess skapat och publicerat ett flertal. Mitt intresse fick mig att välja webbdesigner som mitt drömyrke.

I förhand har jag ställt några frågor som jag planerar få svar på innan jag har slutfört mitt arbete. Kanske kan dom låta ganska avancerade eftersom jag redan nu har en del kunskap i ämnet.

Hur hård är konkurrensen på för webbdesigners på arbetsmarknaden?

Vilka lite mindre självklara arbetsuppgifter kan en webbdesigner få?

Vilka program och programmeringsspråk förväntas en webbdesigner kunna

Hur mycket får en webbdesigner i månadslön?

Detta var frågor jag inte tror är särskilt svåra att besvara, vilket jag tänker göra senare i rapporten.

UTBILDNING

VILKEN UTBILDNING BEHÖVER EN WEBBDESIGNER?

En webbdesigner behöver en ganska mångsidig utbildning. Som grund passar ofta gymnasiernas media linjer eftersom designen, grafiken, formgivningen och publiceringen på något sätt motsvarar halva yrket.

Sedan behövs det mer utbildning som är mera riktat mot yrket webbdesigner. Sådana utbildningar finns det otroligt mycket av och fler och fler startas. Meningen är att man på en sådan utbildning framför allt ska lära sig att programmera i de språk som kan behövas och även lära sig hantera program som man kan tänkas använda. Till programmeringen hör bl.a. HTML, DHTML, XML, FLASH, Java och JS (Java Script) och till programmen Frontpage, Dreamweaver och Photoshop.

Detta är den stela delen av kunnande man behöver för webbpublicering. Jag tror många föredrar den lite mera konstnärliga delen med grafik och formgivning.

Databranschen har växt och växer oerhört vilket även utvecklingen av webbpubliceringen gör. Eftersom tekniker hela tiden förändras måste webb designern i sitt yrke hänga med i utvecklingen och utveckla sig i samma takt. En utbildning för en webbdesigner är bara aktuell en kort tid.

HUR JAG PLANERAR ATT UTBILDA MIG

Jag har inte planerat utbildningen efter grundskolan så noga men jag har ett mål att få studera på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan) i slutänden. Vilken linje jag ska välja i gymnasiet och så har jag inte planerat men jag planerar följa de förslag om utbildning arbetsförmedlingen ger.

OM YRKET

ARBETSUPPGIFTER

En webbdesigner som anställs fast får oftast som arbetsuppgift att driva hela hemsidan för ett företag: Webbplatsens innehåll, struktur (hur sidorna är kopplade till varandra) och arbetar med så väl programmering som ljud, och rörliga bilder. Han ser också till att webbplatsen uppdateras.

Många webbdesigners tar påhugg och har ingen fast anställning. Kanske är det ett verk av den hårda konkurrensen som finns i yrket.

HTML, VAD ÄR DET?

HTML (HyperText Markup Language) kan man säga är det programmeringsspråk Internet använder sig av. Alla hemsidor är egentligen HTML-Koder men som http (HyperText Transfer Protocol), som erfarna Internetanvändare säkert känner igen, gör om till färger, länkar, tabeller och allt möjligt.

DEN HÅRDA KONKURRENSEN

Konkurrensen sägs vara mycket hård inom yrket och helt lätt är det nog inte. Fler utbildar sig inom data än vad branschen kan ta emot vilket ger lägre löner och bara jobb för de bästa.

När Internet skapades på 60-talet började datorerna utvecklas och datorbranschen skapade mycket arbeten. Många människor började utbilda sig inom data. Fler än vad det fanns arbeten. Detta skapade en stor konkurrens vilken jag tror är samma konkurrens som finns i webbdesignernas yrke idag.

LÖN

Även om konkurrensen är hård gör många företag webbplatser och webbdesigners är eftertraktade. Många duktiga webbdesigners får ett fast arbete med uppgift att driva företagets webbplats och sitter med hög lön. Många andra webbdesigners har å andra sidan svårt att få arbeten kan ligga på en lön runt 13 000 kr i månaden.

Enligt IRM (Institutet för Reklam-Mediastatistik) var medellönen för en webbdesigner 30 000 kr i månaden år 2001.


SAMMANFATTNING

En webbdesigner behöver en ganska mångsidig utbildning när det gäller att ha kunskap i både design, grafik, och formgivning som i olika program och programmeringsspråk.
En webbdesigner har ofta i uppgift att sköta hela webbplatsen med innehåll, struktur och programmering samt se till att webbplatsens hålla webbplatsens innehåll uppdaterat.

Webbdesigners jobbar mycket med HTML, vilket är ett programmeringsspråk som protokollet http gör om till själva hemsidorna, och vilket hela Internets hemsidor är byggda av.

En webbdesigners lön kan variera mellan 14 000 och 40 000 kr i månaden men år 2001 var medellönen för en webbdesigner 30 000 kr i månaden.

SLUTORD

VAD JAG HAR LÄRT MIG

Jag har framför allt lärt mig att till en webbdesigners uppgifter hör inte bara att skapa och publicera en hemsida utan att även sköta den och hålla den uppdaterad. Självklart också hur mycket en webbdesigner tjänar och vilken utbildning man behöver till yrket. Saker som jag inte visste det exakta svaret på.

SAR PÅ FRÅGESTÄLLNINGARNA I FÖRORDET

Hur hård är konkurrensen på för webbdesigners på arbetsmarknaden?
Konkurrensen är mycket hård. De stora arbetstillfällena tar de lite mer avancerade webbdesignerna medan de lite mindre avancerade får ta påhuggen.

Vilka lite mindre självklara arbetsuppgifter kan en webbdesigner få?
En av dom lite mindre självklara arbetsuppgifter en webbdesigner kan ha är att hålla en webbplats uppdaterad. Vissa webbplatser är i behov att uppdateras mycket ofta så som nyhets sidor etc.

Vilka program och programmeringsspråk förväntas en webbdesigner kunna?
En webbdesigner förväntas att kunna programmera i HTML, DHTML, XML, FLASH, Java och JS (Java Script) och kunna hantera program som Frontpage, Dreamweaver, Photoshop, Fireware och Image Ready.

Hur mycket f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mitt drömyrke - Webbdesigner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-20]   Mitt drömyrke - Webbdesigner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2901 [2019-05-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×