Trafficking i Baltikum

5457 visningar
uppladdat: 2004-05-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Desperata, vilseledda unga kvinnor, drivna av minskade möjligheter till arbete och försörjning matas med drömmar om ett bättre liv i utlandet. Med falska löften om högavlönade jobb utnyttjar slavhandlarna de unga flickornas drömmar och förvandlar dom brutalt till mardrömmar. För bakom den tidigare vackra uppmålade bilden väntar ett liv med sexuella tjänster, misshandel och psykisk tortyr, ett liv där vardagen tillbringas under slavliknande förhållanden.

Bakom problemet med kvinnohandel ligger till stor del den förändrade politiska situationen i östblocket. Sovjetunionens fall och satellitstaternas gradvisa övergång till marknadsekonomi har för många människor i Baltikum inneburit en drastiskt sänkt levnadsstandard och stora svårigheter att försörja sig.

Arbetslösheten är hög, lönerna låga och chanserna för att en ung flicka ska kunna försörja sig själv med mat och husrum är mycket små. När kvinnorna slutligen inte ser några som helst realistiska utsikter tvingas de vända sig till annonseringar i tidningar och på Internet där man rekryterar till strippklubbar. Jobb som hemarbete, strippor och servitriser till utlandet erbjuds och allt sker öppet för polis och allmänhet. Detta eftersom det inte ses som brottsligt i t.ex. Estland. Men många andra flickor ser inte den vägen som ett alternativ utan fortsätter att kämpa, men när de då möts av historier om att man kan tjäna massor med lättförtjänta pengar utomlands ser de sin chans.
De blir handplockade direkt från gatan och sedan börjar processen att nässla sig in i flickans liv antingen som pojkvän eller bara vän, sakta men säkert matar dem med drömmar och visioner om ett bättre liv i utlandet. Förväntansfulla och lyckliga över att något bra äntligen hänt dem blundar de för varningar om andra unga kvinnor som gett sig iväg och motvilligt dragits in i sexhandeln. Men likt de andra 500 000 kvinnor som förs in i EU varje år (varav två tredjedelar kommer från Baltikum) fråntas hon pass och annan dokumentation så fort hon anländer och körs iväg för att börja sitt nya liv som sexslav. Hon blir inlåst, våldtagen, slagen och satta i skuld till sin slavhandlare. Helvetet har börjat.
Anledningen till att så många brottslingar väljer kvinnohandel framför vapen- eller droghandel är att dess brott innebär lägre straffsats, mindre risker och stora pengar. Längtan efter pengar får dem att ignorera och lossas glömma alla moraliska regler om mänskliga rättigheter. Vanligast och populärast både torskar och köpare är litauiska flickor, på grund av att de är billiga och inte så medvetna om sina rättigheter
När flickan äntligen lyckas få ett slut på det hela och kommer i kontakt med t.ex. svenska polisen eller andra hjälporganisationer avvisas hon direkt till sitt ursprungsland, eftersom hon är illegal invandrare. Detta beror på att det inte finns några myndigheter som tagit på sig ansvaret att hjälpa och stödja flickor som denna under undersökningen. Vanligtvis ska då den svenska polisen åka till flickans hemland och fortsätta förhöret, men dessa ärenden prioriteras ofta inte i de aktuella länderna och det kan ta mycket lång tid innan polisen får tillgång till flickan. Dessutom händer det ofta att flickan utsätts för press och hot och blir för rädd för att vittna och med det läggs fallet ner. Men även om fallet inte hade lagts ner så är chansen liten att torsken skulle ha givits en fällande dom, då praktiskt taget ingen bestraffas för det. Av de 27 mänskohandelsfall som kommit till domstolarna i Litauen under mer än tre år har endast en torsk dömts.

Nästan en av tolv ungdomar i Baltikum har stött på problemet med kvinnohandel mer eller mindre personligen. Trots att de är medvetna om själva problemet är bristen på kunskap mycket stor angående dess risker och vart man skall vända sig till för att få hjälp i en svår situation. Behovet av information om kvinnohandelns faror är stort och därför har bl.a. IOM (International Organisation for Migration) lanserat en informationskampanj med den huvudsakliga illustrationen, ”den mänskliga marionetten” som varnar för löften om snabba pengar utomlands. Det används affischer, inslag i TV och radio, broschyrer, föreläsningar m.m., allt för att nå ut till så många som möjligt.
Det enda som kan förändra situationen angående kvinnohandel är att förändra mäns attityder till att köpa sex. För så länge män är beredda att köpa, så länge kommer handeln att fortsätta.


Källor:
Nationalencyklopedin
http://www.ecpatswed...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Trafficking i Baltikum

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-14]   Trafficking i Baltikum
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2875 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×