Islams/Turkiets brudkultur m.m.

6 röster
19948 visningar
uppladdat: 2004-03-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag ska skriva ett arbete om bröllop i Turkiet, hur man förbereder allting, vilka kläder och frisyrer man har osv. Jag ska även skriva lite om religionen och om något utmärkande för nationen. Varför jag ska göra ett arbete är för att vi har fått det som en uppgift i skolan. Men varför jag valde just Turkiet är för att jag har en brevkompis där. Jag fick det genom skolan när jag gick på mellanstadiet, men nu har vi inte hörts på ett par år. Och jag kommer ihåg en gång när jag skrev till henne och sa att jag hade en ”pojkvän” eller vad det nu var, ja i alla fall. Hon tyckte det var konstigt, och tyckte man var för ung för sådant. Jag funderade på det sen och kom på att antagligen hade ju hon en annan religion än jag. Så nu tänkte jag att jag kunde ju ta tillfället i akt och reda ut detta. Vad hon tror på, hur deras regler är osv.


Utmärkande för nationen


Moskén i Istanbul sedd från utsidan.


Moskén i Istanbul sedd inifrån.

Muslimernas gudstjänstlokal heter Moské. Den första moskén byggdes av Muhammed för ca: 1370 år sedan. Idag ligger den mest kända moskén i Sverige i Malmö. I alla moskéer finns en nisch (fördjupning i väggen) som visar åt vilket håll Mekka ligger. När man ber inne i en moské så sitter man på mattor som ligger på golvet och det är strängt förbjudet att sitta kvinnor och män tillsammans. Om det är en moské med två våningar så sitter oftast kvinnorna där uppe och männen där nere, men om det är en moské med bara en våning brukar man bara låta kvinnor sitta på ena sidan och männen på den andra. De flesta moskéer är byggda genom donerande eller insamlade pengar.

RELIGION – ISLAM

Turkiet är ett religions fritt land. Religionsfriheten infördes av Mustafa Kemal Atatürk 1928. Turkiska skolor undervisar därför inte speciellt i islam. Vill man läsa islam kan man gå i speciella skolor (koranskolor) som ligger i anslutning till moskéerna. Men den största delen av befolkningen i Turkiet bekänner sig i islam. En religion som mer kan betecknas som en livsstil. Men det varierar mycket från person till person hur mycket man följer islams alla regler, påbud och riktlinjer. Generellt dom som bor på landsbygden följer islam mer än dom i storstaden. Islam blev grundat av profeten Muhammed, som tog i mot förkunnelser om islam från Allah. Dessa förkunnelser finns nerskrivna i Koranen. Islam har fem stycken grundpelare:
1. Trosbekännelse: Det finns bara en gud som heter Allah, och Muhammed är hans profet.
2. De fem dagliga bönerna: Före soluppgången, när solen passerat zenit, på eftermiddagen, före solnedgången och en halvtimme efter solnedgången. Vid bönestunden skall man vara vänd mot staden Mekka i Saudiarabien.
3. Ramadan/fastemånaden: en 30 dagar lång period då man från soluppgången till solnedgången inte får äta, dricka eller njuta av livets lustar. Detta gäller inte gravida, äldre, sjuka eller de som på något annat sätt skadar hälsan.
4. Ge allmosor: Alla skall hjälpa nödställda och behövande genom att donera 2,5% av årsinkomsten till fattiga.
5. Pilgrimsfärden: man ska helst ha varit i staden Mekka (i Saudiarabien) en gång under sin livstid.

ÄKTENSKAP

Allmänt
Äktenskapet är inte obligatoriskt, men det betraktas ändå som ”halva religionen” och ”målet med livet”. För att hålla sexualiteten inom Islams ramar krävs det av föräldrarna att dom driver på sina barn så att dom gifter sig så snart dom uppnår könsmogen ålder. Vilket för flickor betyder vid första mensen. De flesta flickor på landet gifts bort vid 13-15 års ålder. Medan stadsbor och högutbildade inte gifts bort fören 17-19 års ålder. I muslimska länder är äktenskapet ett arrangemang mellan två familjer, släkter och det angår alla. Islam rekommenderar att äktenskapet ska arrangeras, men det är också så att familjen eller föräldrarna får bara föreslå en partner till sitt barn. För man får aldrig tvinga någon in i ett äktenskap enligt koranen (65:4). Man tror inte på äktenskap som bygger på kärlek mellan två människor är näst intill otänkbara i muslimska familjer. Den uppfattningen muslimerna har är att äktenskap som bygger på kärlek inte håller. Därför är det bäst att föreslå en tänkbar partner från en god familj. ”Kan man inte få den man älskar, får man älska den man får”.
Hitta Rätt Kille
I Islams lag ska alltid flickorna tillfrågas om hon vill gifta sig med den som föreslås till henne, vill hon inte det så ska hon slippa. Men sen är det ju och så att det är många som känner sig tvingade att gifta sig fast dom då egentligen inte alls hade behövt. Dom vill inte svicka sina föräldrar, släkt, vänner eller vad som helst. Men även om man träffar någon i Tex. skolan. Så drar man in sina familjer. För kommer en kille och ska be om en tjejs hand. Och han kommer utan sin familj, så blir han oftast avvisad. Och det är helt otänkbart att en tjej ska ta första steget.
Hitta Rätt Tjej
Den yngsta sonen har det egentligen jobbigast att hitta rätt fru pga. att det förväntas av honom att hann ska bo hemma och ta hand om sina föräldrar när dom blir gamla. Därför måste ju hans fru gå ihop med hans mamma för dom ska ju hjälpas åt att städ, laga mat osv. Dom får hjälp av hans eventuella bröder ekonomiskt och som tack för att den yngsta sonen och hans fru tog hand om föräldrar tills dom dog så ärver dom huset.
Om en kille inte hittat en tjej att gifta sig med när han kommit upp i giftasmogen ålder så inleds en brudjakt. Mamman, hans systrar och andra kvinnor i släkten försöker då hitta en lämplig kandidat. Den idealiska svärdottern är en flicka med ett fläckfritt ryckte. Flickor från ”dåliga familjer”, som mist sin oskuld, är änkor eller handikappade ses som andrahandsval. Damfrisörer som träffar mycket folk, ses ofta som äktenskapsförmedlare. Mamman och dom andra som letar fru till sonen kan också gå till det offentliga badet ”hammam”. I bastun kan dom då studera flickornas kroppar. En flicka med fina former får oftast friska och sunda barn, en tjej som är smal har bara inte fått tillräckligt med mat, anses det. Man kan också leta efter tänkbara fruar på traktens förlovnings- och bröllopsfester. För flickorna som är på dom festerna men inte är trolovade klär nämligen upp sig för att visa upp sig från sin bästa sida, dom är också väldigt noga med att inte bära ringar. För utan ring är man ”fri” på marknaden. Ser sedan släktens kvinnor eller mamman eller systrarna någon som är tänkbar så rådfrågar dom med pappan och sonen. Sedan ser sonen till att komma i hennes närhet. Nästa steg är att få redan på vilket rykta flickan, hennes husliga färdigheter osv. Man frågar alla, ex: grannar, butiker där hon brukar handla, grönsakshandlaren, bagaren osv. Om hon då är god nog åt sonen så kontaktar man hennes familj, föräldrar.
Kusinäktenskap
Den äldsta kusinen har förtur på framför allt sin farbrors dotter. Dottern får inte giftas bort fören kusinen har tillfrågats och tackat nej. Kusiner blir ofta förlovade med varandra redan som små. Men förutsättningen är att dom inte blivit ammade av samma kvinna. För i mellanöstern är det vanligt att man hjälps åt med amningen. Och har dom då blivit ammade av samma kvinna ses dom som syskon. Men kusinäktenskapen har inga religiösa grunder utan det är en förislamisk tradition. I Koranen står det vilka man inte får gifta sig med, men det hjälper inte mot traditionen.
Förlovning
När pojken föräldrar och deras son har bestämt sig för en flicka så tar dom kontakt med någon i flickans släkt eller liknande. Känner dom ingen så tar dom kontakt med en ansedd familj i trakten som utsetts till ”kontaktfamilj”. Man träffas hemma hos flickans föräldrar, det är släktingar och syskon, ”kontaktfamiljen”, ja dom flesta är med. Flickans föräldrar tackar antingen hövligt nej till pojkens föräldrar, flickan är kanske redan bortlovad till sin kusin. Eller begär dom betänketid. För svarar dom ja direkt och är väldigt ivriga så fattar oftast pojkens föräldrar misstanke att det kanske är något fel på flickan. Betänketiden kan vara allt från en vecka till flera månader. Under betänketiden gör man likadant som killens föräldrar gjorde gentemot flickan. Vet man inte vilken pojken är så tar man reda på saker om honom, från då T.ex. grannar, slaktaren, bagaren osv. Om en kille ser bra ut struntar man i. Han ska vara en bra pojk/kar som skyddar sin fru och sina framtida barn, inte super, spelar bort sina pengar och ha ett bra jobb osv. Efter att brudens föräldrar har kollat upp pojken, så tar dom kontakt med ”kontaktfamiljen” igen för att bestämma en ny tid alla kan träffas, då ska även en så kallad from man vara med. Dom två släkterna enas om äktenskapsvillkor: hemgift, skillsmässovillkor, förlovning- och bröllops datum m.m. När alla är överens så läser den fromme manen ur koranens öppningskapitel. Sedan säger han ”Jag giver dig min dotter, X, den vuxna jungfrun, till äkta maka i överensstämmelse med Guds och hans profets föreskrifter”. Pojken svarar: Jag tager din dotter, X, den vuxna jungfru, till äkta maka i överensstämmelse med Guds och hans profets föreskrifter. Sedan läser dom koranens inledningskapitel en gång till. Mellan datumen för förlovningsfest och bröllopsfest kan det gå flera år. Förlovningsfesten är viktig för efter den får pojken komma och gå lite som han vill. Under förlovningsfesten ska pojken också se flickan en ring som hon kommer att ha på höger ringfinger efter bröllopet så flyttas den över på vänster ringfinger. Han kan även ge henne andra smycken. Efter förlovningsfesten får också pojken ha påpekningar om vad flickan ska ha på sig och inte, han får helt enkelt börja bestämma över henne.
”Aqd”, äktenskapskontrakt
Kontraktet fastställer bland annat: hur stor hemgiften ska var, om mannen ska få ha flera fruar, om flickans ska få utbilda sig m.m. Äktenskapskontraktet skrivs under av den blivande brudgummen, flickans förmyndare, vittnen och äktenskapsdomare. Då man skrivit kontraktet så är man ett officiellt par även om man inte varit fysiskt tillsammans.
”Mahr”, morgongåva & hemgift
Den förislamiska traditionen säger att mannen ska betala ett så kallat brudpris till brudens föräldrar för förlorad arbetskraft, eftersom han gifter sig med henne. Pappan så att säga, säljer sin dotter. Istället infördes morgongåva. Morgongåvan är brudens enskilda egendom, som hon får göra vad hon vill med. Hemgiften är uppdelad: förskott, det är som ett startkapital för paret. Sedan får man en lite del efter bröllopet i smycken eller liknande. Sedan är det den hemgiften som mannen får betala till hustrun i händelse av skilsmässa, eller brutet äktenskapskontrakt. Koranen anger ingen gräns för brudpriset (hemgift). Men nu finns det en lag för hur mycket man får ge i brudpris (hemgift) men det är inte många som följer den. Hemgiften är liksom en status för familjen att skryta om hur mycket deras dotter fick, hur mycket värd hon var. Beloppet som mannen ska betala till hustrun vid skilsmässa är oftast mycket högre än morgongåvan, för att göra det svårare att skiljas. ett par dagar före bröllopet upprättas en lista på hur mycket brudens enskilda egendom är, den som hon ska få behålla vid eventuell skilsmässa.
Bröllopsfesten
Allmänt om bröllop
Bröllops traditionerna varierar i den muslimska världen. Bröllopet kan äga rum i allt från sitt egna hem till i en moské. Lika så är det med klädseln som kan vara allt från folkdräkt till vit klänning. Själva bröllopet är en enkel ceremoni och kan utföras av vilken muslimsk man som helst, när som helst. Men för att bröllopet ska vara godkänt måste det vara två manliga muslimska vittnen med.
En version
Bröllopsfesten inleds tre dagar innan själva bröllopsnatten. Då hålls det fest då både nära och avlägsna släktingar bjuds in. Brudgummen håller fest hemma hos sig med sina vänner och släkt och bruden håller fest hemma hos sig med sina vänner och släkt. På bröllopsdagen går bruden med sin mamma till det offentliga badet. Där ska hon ta bort allt sitt hår förutom ögon och huvudhår. Håret tas bort med hjälp av en röra som kalas ”halaweh” det är en blandning av socker, rosenvatten och citronsaft. Den stryks över hela kroppen och när den har torkat så drar man bort den och håret följer med. Efter den dagen så är hon tvungen att ta bort allt sitt kroppshår resten av sitt liv. Om hon inte ör det så kan det till och med bli skilsmässoorsak av det. Efter hårborttagningen blir bruden sminkad och friserad och får på sig sin vit brudklänning. Mannen klipper sig och är också och badar med sina vänner han ska också ansa hår men bara under barmarna och mellan benen.
Tidigt på kvällen anländer gästerna och bruden och brudgummen festar och äter hos sina respektive föräldrar. Senare på kvällen förenas brudparet till bords vid den gemensamma festen. Paret som förenats i ”frestelsen” sitter oftast bara och tittar på när dom andra dansar och sjunger. Kvinnorna i respektive familjer dansar och utstöter glädjerop. Senare på kvällen ger brudgummen sin brud guldsmycken. Familjen och gästerna överräcker pengar, guld och mat. Det kan handla om hundra kilon ris eller socker. När festen är över, går eller körs paret till nattläger. Där finns det mat och frukt så det skulle räcka i en hel vecka, paret kan stanna där en hel vecka om dom vill. Och under den tiden ska mannen ta hennes mödom. Bröllopsnatten är på förhand vald så att bruden inte ska ha mens. För om hon skulle ha mens så kan inte han kolla om hon är oskuld och för det andra så får han inte ha sex med henne för det är religiöst förbjudet.
Mödomen
Mödomen har en stor betydelse. Om flickan har mist sin mödom innan bröllopsnatten så kan hon och hennes familj få leva med ”svart ansikten”, i vissa fall för alltid. Vilket betyder att dom förlorar sin ära. I modern tid så är det en del muslimska flickor som opererar in en ny mödomshinna i fall den andra redan har spruckit. Flickor som inte har råd med en operation lurar ibland brudgummen med att ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islams/Turkiets brudkultur m.m.

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2013-03-18

    bra

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-03-01]   Islams/Turkiets brudkultur m.m.
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2841 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×