Berlinmurens uppbyggnad

4 röster
20082 visningar
uppladdat: 2000-10-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Så blev Berlinmuren tillUppgiften jag fick var att skriva en rapport om Berlinmurens uppbyggnad. Lite hjälp på vägen fick jag när jag tillsammans med min basgrupp gjorde ett filmprojekt om historien bakom muren, som i 18 år avgränsade Tyskland i en västlig och en östlig del.

InnehållsförteckningTitelsida sidan 1

Sammanfattning sidan 2

Inledning sidan 2

Huvuddel sidan 3

Källförteckning sidan 5

I mitten av maj delades en projektbeskrivning ut till alla ettor i IT-gymnasiet. Projektet hade namnet; ”En gala för Historien”. Varje basgrupp fick en händelse/tidsepok var att inrikta sig mot. Min grupp tilldelades historien bakom Berlinmurens uppbyggnad. Vi valde att göra en film, en tysk dokumentär som skulle visas på galan. Arbetet inför det filmprojektet bestod av en omslutande faktainsamling, författande av manus samt inspelning. Min roll var berättarrösten, vilket kan ses som den centrala delen i filmen, eftersom utan mitt snack är det svårt att hänga med i filmen. I och med denna forskning hade jag ju redan hälften av arbetet gjort. Nu var det dags att skriva den här delen i Tysklands historia i rapportform.

Mina egna tankar om muren är dessa: i första hand var det ledarna för Sovjetunionen och Amerika, Nikita Chrusjtjovs respektive John F. Kennedys förtjänster att det hela började. Det var dessa män som tillsammans beslutade om murens uppkomst. För det andra så var det inte befolkningen i Chrusjtjovs och Kennedys länder som blev lidande. I slutet visade det sig att det enda som de vann var folkets hat.

De tyska familjerna var som sagt de sanna offren, i nästan tre decennier blev de skilda från varandra. Bevakningen kring den långa muren var den hårdaste i världen på den tiden. Vad hade då dessa fåtal människor för anledning att resa denna ”vägg” när de inte kunde få ut något vettigt av det hela? Så varför blev den här muren till verklighet? Jag hoppas på att komma fram till en slutsats som ger svar på mina frågor samt förklarar hur händelsen påverkat människor i olika delar av landet.Berlinmurens uppbyggnadI juni 1961 sa Walter Ulbricht (Tysklands före detta ledare över de tyska kommunisterna) i en intervju i en västtysk tidning att det inte fanns någon avsikt att bygga en mur. Detta, trots hans uttalande, blev ett säkert tecken på att muren förr eller senare skulle komma. Muren var konstruerad i augusti 1961 som en skyddsvägg. Några östtyskar flydde, men de var få. Alla tänkbara typer av uppfinningar testades. Folk grävde tunnlar, byggde flygplan, paketerade sig själva som ubåtar samt klädde ut sig själva till ryska officerare. Som sagt klarade sig några förbi muren, medan de flesta blev skjutna och dödade av vakter.

Det hela började egentligen i samband med andra världskrigets slut. Då hade de segrande makterna delat upp Tysklands huvudstad i två delar. De folkmassor som flydde från öst till väst kunde bara stoppas med ett hjälpmedel; en flyktsäker gräns, som skulle gå längs med gränsen, genom Berlin.

Västberlinare var frustrerade över järnridån. Willy Brandt, Berlins borgmästare, var djupt imponerad över hur amerikanarna och andra allierade inte gjorde något för att stoppa konstruktionen. Brandt såg det här som starten till hans ostpolitik. Han resonerade som så att det var omöjligt för ryssarna i det långa loppet.

Kennedy, den förste av de amerikanska presidenterna som reste till Berlinmuren, krävde att den skulle rivas. Den bröt upp familjer, förstörde liv.

Överallt längs den 27 mil långa gränsen var taggtråden snurrad, minor, lampor och torn, automatvapen, vakter och hundar utplacerade. Här flyger en soldat över en bit taggtråd. .

Berlinblockaden, sovjetunionens försök 1948-49 att tvinga västmakterna att släppa Västberlin. Blockaden utlöstes av att västmakterna tagit de avgörande stegen mot att bilda en tysk stat av de egna ockupationszonerna, det som 1949 blev Västtyskland. Västberlin räddades av en omfattande luftbro; under nästan ett år fick alla förnödenheter flygas in. Sovjet gav upp blockaden för att i stället bilda en egen tysk republik, Östtyskland eller DDR.

Östberlin var före återföreningen 1990 Östtysklands huvudstad. Västberlin var en västtysk delstat utan att egentligen tillhöra Västtyskland; formellt lydde området fortfarande under andra världskrigets segrarmakter.

Efter kriget delades staden i fyra sektorer motsvarande uppdelningen av hela Tyskland; Berlin låg långt inne i den sovjetiska ockupationszonen. Sovjet försökte komma över de amerikanska, franska och engelska sektorerna med hjälp av en blockad och staden klövs i två delar som kom att tillhöra olika läger under det kalla kriget. En revolt i Östberlin 1953 slogs ner med våld, och flyktingströmmen västerut växte. 1961 byggde Östtyskland slutligen Berlinmuren för att hålla delarna helt åtskilda.

Karta över Berlin i helhet med gränsen (röda linjen) mellan det forna Väst- och Östtyskland.Där bilar passerat bara ett ögonblick tidigare gick det inte längre att ta sig fram. Grannar kunde inte längre nå varandra och familjer splittrades. Berlinborna såg sin egen stad förvandlas till ett fängelse, och trots protester lyckades man inte rå på varken soldater eller taggtråd. Bara ett fåtal lyckades ta sig igenom. Nu var grunden lagd till vad som kom att bli Berlinmuren, bara några dagar efter attacken ersattes taggtråden av den 42 kilometer långa betongmuren. Chrusjtjov var snabb att utnyttja västvärldens rådvillhet.

Svenska dagbladet, 1999-10-20, Radio TV, sida 27.

KällförteckningUppsl...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Berlinmurens uppbyggnad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-20]   Berlinmurens uppbyggnad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=283 [2020-09-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×