Veganer

8525 visningar
uppladdat: 2000-10-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

VeganerVad står veganer för? Deras åsikter osv…Veganernas ideologi är att man inte ska utnyttja djur. Användandet av alla djurprodukter anammas, vare sig det gäller att äta det eller att ha det som kläder osv. Djuren ska i stort sett ha samma rättigheter som människor.

De människor som inte är veganer är så kallade ”artister”. Detta betyder att man anser att människorna är en högre stående ras som bör få bestämma över de andra raserna på planeten jorden för att de inte kan tala för sin sak. Filosofen Peter Singer definierar artism på följande sätt:

”En fördom eller attityd av partiskhet till förmån för intressen hos medlemmar av den egna parten på bekostnad av de som tillhör andra arter”. Artister tycker alltså att det är lika betydelsefullt när ett djur dör som när en människa dör. Även att det är samma sak att vara rasist som att syssla med att döda djur för att äta dem. Som jag nämnde tidigare så är deras budskap alltså att djur ej ska utnyttjas av någon annan, alla raser ska behandlas lika.Bo Lundgren, Moderaternas ledare sa så här om bland annat veganer:

Fru talman!

De senaste åren har våld som politisk metod blivit allt vanligare i vårt land. Det gäller nazister som hotar och mördar, det gäller veganer som brandbombar och det gäller s.k. antifascister som med maskerade ansikten demonstrerar sina åsikter med hjälp av stålrör och gatstenar.

Våldsverkarnas yttersta mål är att förgöra det fria samhället. Politisk kriminalitet är ett hot mot den demokratiska rättsstaten. Det är därför det är så viktigt att kväva det politiska våldet i sin linda. Vi måste alla ta ett ansvar för att bekämpa dessa ondskans hantlangare. Staten måste agera kraftfullt mot alla former av terrorism och politiskt våld.Men samtidigt tycker inte Bosse att det är rätt att förbjuda organisationer som sysslar med så kallat politisk kriminalitet. Det skulle strida mot grundlagen, närmare bestämt yttrande- och mötes friheten, två av demokratins viktigaste rättigheter.Detta tycker jag stämmer också. Genom att förbjuda dessa människor att tycka som de vill så sänker man sig på ett sätt till deras nivå. Och man kan ju inte heller säga direkt var gränsen skulle gå för denna sorts åsiktsregistrering, och det viktigaste ordet i demokratiskt sammanhang är ju frihet.Men veganer är ju i grunden inte onda människor. Det enda de vill är att ha ett jämställt samhälle, och då inte bara i den meningen att alla människor ska behandla varandra like, utan alla kännande varelser ska ha rätt till ett fritt liv utan plågor och förtryck. Kanske inte så dumma tankar egentligen men, det är väl bara det att veganerna tänker ett steg längre än oss andra. Vi kanske sitter hemma i TV-soffan och ser ett program om någon bondgård som behandlar djuren illa, och på sin höjd tänker vi väl då att ”oj det där var ju inte bra” men sen gör vi inget åt saken. Veganerna tar ställning ordentligt och visar sin ståndpunkt. De bojkottar alla djurprodukter och om de är så kallade militanta veganer, eller djurrättsaktivister, kan de också ta till våld för att djuren ska få det bra. Men de är noga med att ingen människa ska komma till fysisk skada vid aktionerna. De vanligaste aktionerna är att elda bilar som fraktar kött, att kasta färg på pälsbärande människor, att barrikadera affärer eller restauranger som säljer pälsar eller kött samt att klä av sig nakna och säga ”hellre naken än att bära päls”. De brukar även släppa ut djur som skulle ha dödats för pälsen eller äggen eller mjölken eller vad det nu kan vara. Minkfarmarna är hårt drabbade av veganers angrepp som gör att de förlorar dyra pengar. En vegan har lagt ut sin historia på Internet:Med ett leende på läpparna och stinkande kläder kliver jag ur bilen. Det har varit en lång natt.

Det började för några veckor sen. Planeringen, inköp av material med mera. Men nu skulle det äntligen bli av.

Vi samlades på kvällen, alla var mörkklädda som om vi skulle gå på begravning. Men natten skulle bli raka motsatsen.

Efter att ha suttit några timmar var det dags att ge sig av.

Vi hoppade in i bilen, en sista kontroll att vi hade allt med oss. Maskering, handskar, kofot m.m. allt var med.

Efter X antal mil var vi framme vid vårt mål. Vi parkerade bilen, tog på oss maskeringen och handskarna och framförallt munskydd.

Efter att ha lyssnat vid alla dörrar för att ta reda på vilka byggnader det fanns höns i så kom vi fram till att det fanns i tre olika. Nu slog hjärtat snabbt, spänningen steg, efter att ha bräckt upp dörren glömde man bort allt vad nervositet heter.

Vilket ljud och vilken stank som mötte oss. Med ett raskt tempo öppnades burarna, och hönorna lades ner i våra lådor.

Jag vet inte hur många längder med burar där var i byggnaden men det var en jävla massa. Varje länga var oändligt lång. Burarna stod 3 på höjden och i varje liten bur stod tre hönor. Så min gissning är att i varje hus länga fanns det ungefär 20.000 höns.

Det var så overkligt, man kunde inte tro att det var sant. Men stanken och ljudet påminde en om att det inte var science fiction.

På vägen ut möttes min blick av en höna, känslan jag då upplevde går inte att beskriva, då jag visste att vi skulle lämna henne på detta hemska ställe. Våra kartonger var ju fulla med andra hönor vars öde skulle gå mot en bättre framtid.

Med snabba steg begav vi oss till bilarna med varsin kartong full med hönor och körde iväg. När vi kört till deras nya hem och lämnat de där gick det inte att hålla tillbaka tårarna. Lyckan spred sig i hela kroppen när man såg dessa FRIA individer. Detta är en känsla som inte går att förklara. Där gick de för första gången. Utrymmet i deras burar hade inte tillåtit detta. Men nu flaxade de och ja de var FRIA…..

Alla som äter ägg borde besöka en sådan "äggfabrik". Alla som har ett hjärta hade gjort samma sak som vi gjorde.

Men nu då? Är jag en militant vegan? Är jag en brottsling? Jag har ju räddat liv! Hur kan det vara olagligt?Var snälla mot djuren

Kram D.B.F.

Jag har tagit mig friheten att svara på hans frågor:Ja, du är en militant vegan. Termen i sig kan visserligen uppfattas lite underlig, men det är som det är. Definitionen för en militant vegan är väl att denne begår brott och utför aktioner för att djur ska få det bättre, och det var ju precis det du gjorde. Brottsling kan däremot diskuteras. Om man ser till Svea rikes lag så ja, du är en brottsling, då du har brutit dig in i en lada eller vad man nu ska kalla det och dessutom bortfört bondens tillgångar. Men det finns ju en annan ”lag”, den moraliska och etiska lagen. Och då kan man ju direkt börja diskutera om det är rätt att äga andra varelser som tillgångar. Men om man skulle säga att, hm nej det är inte alls rätt och så släppa alla djur fria, vad skulle hända då? Antagligen skulle världen skickas tillbaka en sisådär 100 000 år och vi skulle leva på stenåldern igen, människor skulle leva i grottor under ständiga hot från björnar eller liknande. Och vad skulle m...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Veganer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-16]   Veganer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=274 [2020-02-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×