Studio Sex

1 röster
7701 visningar
uppladdat: 2004-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Denna bok är skriven av Liza Marklund, känd författare och journalist, då hon utöver sitt författarskap skriver krönikor åt Aftonbladet.
Hon är född 1962 och för närvarande bosatt i Stockholm, gift sedan tretton år tillbaka har tre barn. Är bland annat allergisk mot frukt och gillar det tyska hårdrocksbandet Rammstein.
Vad det gäller litteratur, har hon författat romanserien om journalisten Annika Bengtzon, med titlar såsom Sprängaren (1998), Studio sex (1999), Paradiset (2000), Prime time (2002) och nu sist boken Den röda vargen (2003). Även dokumentärromanen Gömda (2000) som är baserad på verkliga händelser har hon sedan med hjälp av Maria Eriksson skrivit.

Studio Sex, är den andra boken om Annika Bengtzon och handlingen utspelas åtta år före den första boken skriven om henne. Det hela börjar med att en ung kvinna hittas mördad på en kyrkogård. Misstankarna om att en utrikesminister utfört dådet tätnar och Annika som då är vikarie på tidningen och inte bor långt ifrån mordplasten ser dådet som sin chans att få ett fast jobb.
Handlingen utspelar sig mellan juli - september, i dagens nutida samhälle. Hennes skriftspråk är mycket beskrivande och gör det hela mycket trovärdigt. Till exempel: ”Patricia nickade. Bitchen öppnade dörren. En sval pust drog fram från rummet innanför. Hon drog in dess fukt och förväntade sig en stank av lik och död. Hon fann ingen. Luften var frisk och ren. Hon tog ett försiktigt steg in på golvet. Det var av sten, blankt, gråbrunt, väggarna kritvita, sten, rappade, ojämna. Två elektriska element var fastskruvade på bortre sidan. Hon lyfte blicken, en kupol svävade under taket. Tolv glödande lampor spred ett dovt sken över rummet. Det påminde om ett kapell. Två ljusstakar, höga i trä. De var inte tända, men Patricia kunde ändå ana doften av stearin. Mellan dem stod bårvagnen”.
Samhällsklasserna man möter är olika, allt från sju till fyra arbetaren och han som sitter som statsminister i Sveriges riksdag.
Huvudpersonen i boken är givetvis Annika, en ung kvinna som är helt uppslukad av sitt jobb och glömmer bort omvärlden ibland. Andra personer som nämns upprepade gånger är den mördade flickans pojkvän, Joachim med sitt heta temperament och sin tro av att vara överlägsen alla andra. Även hennes bästa kompis Patricia, den försynta flickan som gör vad hon blir tillsagd och har en förkärlek till sina tarotkort och en stark tro på dess krafter nämns mycket. Sen har vi Annikas oroliga pojkvän Sven och hennes snälla mormor som är en av mycket få personer Annika känner att hon verkligen litar på.
Språket i boken är som jag nämnt innan mycket beskrivande. Den är dock lättläst och innehåller inget överflöd av svåra ord. Meningsbygganden är kort och koncis och varvas mellanåt med dialog. Trots detta lyckas hon färga orden och bibehålla läsarens bild i huvudet hela tiden. Hennes språkhantering är enligt mig mycket beundransvärd.
Man märker inte av själva författaren i boken utan man får följa Annika, dag för dag, timma för timma. Det förekommer bihandlingar och parallella scener, främst då om den mordmisstänkte utrikesministern.

Då detta är en roman och endas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Studio Sex

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-02-06]   Studio Sex
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2694 [2020-06-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×