Möss och Människor

15 röster
56145 visningar
uppladdat: 2000-10-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

”Ett stycke söder om Soledad glider Salinasflosen tätt till bergssidan och bildar en djup damm av klargrönt vatten.” Det är i det här området som Möss och människor av John Steinbeck, utspelar sig. Anledningen till att jag valde denna bok var det goda omdömet, som den verkligen har levt upp till.Boken utspelar sig under 1930-talet på den kaliforniska landsbygden där man levde ett ganska knapert liv. Folk jobbade generellt sett på bondgårdar och var politiskt oberoende. Detta skildrar John Steinbecks egna hemmiljö på många sätt, och detta är därför hans största stoffkälla. Han växte nämligen själv upp i Salinas, Kalifornien under början av 1900-talet. Under hans uppväxt skötte han jordbruket på hans pappas mark och hade därför en bra inblick i det lantliga livet. Detta märker man många gånger, medan man läser eftersom allt är så detaljerat skrivet att man förstår att författaren själv måste ha upplevt det.I början av Möss och Människor skildras bokens två huvudpersoner, Lennie och George, som varandras kontraster. Lennie var den fysiskt starka personen som var psykiskt väldigt svag, vilket gjorde att han alltid orsakade problem eftersom han var både glömsk och klantig. Dessvärre kunde inte Lennie kontrollera sin styrka. George var den smarte personen, som löste de problematiska situationerna som efterblivna Lennie hade orsakat. Han hade hand om sitt förstånd och använde det på rätt sätt, till skillnad från sina käre vän. Medan boken fortsätter utvecklas huvudpersonerna, från att bara umgås med varandra till att släppa in fler personer, som Slim, i deras gemenskap. Detta gör att Lennie och George ifrågasätter deras vänskap. Boken täcker dock endast en period på ett fåtal dagar.

I boken finns även ett antal bipersoner, som bland annat jobbade på samma gård som huvudpersonerna. Dessa personer har en stor betydelse för boken, även om det inte förekommer så mycket. Man får veta vad de har för sysslor på bondgården de jobbar på samt en beskrivning av deras utseende.Boken tillhör en väldigt lättläst genre, dramatik, som uppskattas av de flesta, eftersom den innehåller så många olika teman. Ett solklart tema i denna bok är vänskap. Man fick följa de två personerna, Lennie och George när det var sams och osams. Trots deras irritationer gentemot varandra, vet man att deras relation var väldigt viktig för de båda. Med mina egna erfarenheter av vänskap, kunde jag ibland se mig själv i de situationer som George och Lennie hamnade i i boken.

Andra teman i boken är drömmar och visioner. Dessa unga män hade nämligen en dröm som konstant beskrevs i boken. Drömmen var att en dag köpa en egen stuga med mark, där de skulle kunna ha en massa djur och inte vara beroende av någon annan. I denna korta, sanna roman var George tvungen att tänka för de båda och försökte förverkliga deras gemensamma dröm.I boken beskriver John samhället och vardagslivet i Kalifornien väldigt ingående. En av bokens budskap är nämligen att informera om hur svårt det kan vara att för fattigt folk att utvecklas, från en lägre position i samhället, till en betydligt högre sådan. Lennie och George hade väldigt mycket ambition att göra någonting av sina liv, men hade inte möjligheterna, eftersom samhället stoppade dem. Det var som en ond cirkel, där pengar var det som behövdes för att få sin röst hörd.Möss och Människor innehåller romantik, äventyr och dramatik, och är därför en väldigt spännande bok, i flera aspekter. Denna bok som handlar om två lantarbetares kamp att skaffa sig ett eget hem verkar vara därför vara riktad mot alla åldrar och intressegrupper, med sin lättläslighet och underhållning.Symbolik är någonting som Steinbeck använder sig av en hel del i Möss och Människor. Lennie tycker till exempel om att smeka möss, vilka han var väldigt varsam med. Dessa små djur representerade förmodligen kärlek, eftersom de betydde så mycket för honom. En annan symbol är karaktären Crooks, som är en mörkhyad stalldräng. Han symboliserar på många sätt rasism, genom sina beskrivningar på hur illa behandlad han är på grund av sin hudfärg. Från boken att döma, verkar Steinbeck vara relativt rasistisk, med hans sätt att måla upp bilden av Crooks.

Lennies och Georges gemensamma dröm om en egen bondgård representerar frihet. Friheten att inte behöva lyda någon ondsint bonde, och bara få bry sig om sin egen mark och djur. Denna vision var någonting de verkligen saknade och drömde om, liksom många andra amerikaner. Detta visar hur Steinbecks karaktärer representerar många ur den amerikanska populationen på den tiden. Alla dessa symboler hänger ihop med bokens tema, eftersom det är saker som John Steinbeck verkligen vill framhäva.Tragiskt nog, krossar George Lennies drömmar om framtiden i slutet av boken, genom att ta skjuta honom till döds, för att bespara honom från en lidelsefull död efter det att Lennie hade dödat en ilsk mans fru. Detta gjorde att boken fick ett sorgligt slut, och att man kände mer medlidande med Lennie.Titeln på boken har John Steinbeck lånat från den skotske poeten Robert Burns, som skrev en dikt som handlade om en bonde som fick väldiga problem under vintern på grund av en mus. Denna dikt slutar sedan med frasen ”Du är inte ensam, Mousie, i din fåfänga omsorg. De vackraste och klokaste planer, både av möss och människor, går ofta till spillo. Kvar blir i stället för den glädje de hoppades kunna uppnå bara sorg och möda.”Den här lättlästa romanen är av typen in medias res, där man kastas direkt in i händelsen, trots att de första sidorna inte var särskilt spännande. Sedan fortsätter händelseförloppet i rak kronologisk ordning, där de enda avbrotten från handlingen är mellan kapitlena och varar endast ett fåtal timmar. I det nya kapitlet får man sedan följa någon eller några av personerna under nästan alla deras handlingar till dess att kapitlet slutar. Detta gör att dispositionen är väldigt rak, och lättförstådd, från början till slut.Språket ligger på en medelnivå där orden som används inte är särskilt komplicerade medan sättet de används på komplicerar situationen. Boken är dock aldrig svårförstådd.

Dialoger är något som förekommer extremt mycket i hela boken, som bidrar med mycket till berättelsen. Dessa repliker har Steinbeck försökt göra så realistiska som möjligt och är därför skrivna i talspråk.

”-Har ni sett min fru här nånstanns? Frågade han häftigt.

George sa kallt:

-Ja, det var väl en halvtimme sen ungefär.

-Va gjorde hon här?”

Resterande delen av boken är skriven i tredje person.

Författarens sätt att skriva på är väldigt beskrivande, och det mesta beskrivs med liknelser som ”En vattenorm simmade över dammen och höll upp huvudet som ett litet periskop”. Han håller sig ibland lite sparsam med de detaljerade skildringarna av bokens personer, medan miljön nästan alltid är väldigt välbeskriven. Han börjar varje kapitel med en lång vacker beskrivning av landskapet. Generellt sätt är bokens språk relativt vardagligt och enkelt.John Steinbeck vann nobelpriset i litteratur 1962 och är en av världens mest berömda författare genom tiderna. Han jämförs ofta med författare som Faulkner och Hemingway. John hade klart för sig att han ville bli författare vid ett ganska tidigt stadium, efter att ha studerat marinbiologi vid Stanford University. Han jobbade dock alltid med jordbruket jämsides med allt det andra han sysslade med. De flesta av hans böcker utspelar sig i samma miljö som han växte upp i, samt den som är i boken jag har läst. Exempel på detta är böckerna; To a God Unknown (1933) och Tortilla Flat (1935). Han var känd som en samhällskritiker som specialiserade sig på de fattiga arbetarna i Kalifornien under depressionen på 30-talet. John blandade in en hel del historia i det han skrev. I Amerika på den tiden, kunde fem man göra det som det krävdes 350 man några år tidigare. Ett stort antal män reste på landsbygden från gård till gård för att tjäna upp till 3 dollar per dag, med sovplats. Arbetslösheten var enorm just då, vilket gjorde att nya firmor startades som skulle skicka lantarbetare som George och Lennie, till gårdar där de behövdes. Sanningen var den att nästan alla dessa arbetare drömde om en egen gård, vilket väldigt sällan blev till verklighet.

John Steinbeck var en sentimental realist som var i många aspekter väldigt smaklös. I USA hade han inte lika gott rykte som i Europa, vilket kan ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Möss och Människor

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-10-16]   Möss och Människor
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=269 [2020-05-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×