Schweiz

27 röster
18292 visningar
uppladdat: 2004-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Schweiz är ett litet land i mitten av Europa som kanske inte så många har hört talas om, det kanske beror på att dess yta bara är 41 293 km. Schweiz gränsar till många land, det vill säga Österrike, Tyskland, Frankrike, Italien och Liechtenstein. Det är väl antagligen därför som man pratar fyra språk där, nämligen tyska (67%), franska (20%), italienska (12%) och rätoromanska (1%). Rätoromanska är ett gammalt språk som har lyckats överleva länge. Tyskan man pratar är inte samma tyska som i Tyskland, utan det är så kallad schweizertyska, eller schwizerdütsch som schweizarna själva säger. Den tyskan förstår inte tyskarna.
Schweiz huvudstad heter Bern och den ligger i nord-västra Schweiz. Det bor 145 000 i Bern. En till stor stad som har lite fler invånare är Zürich som ligger i norra Schweiz och har ca 370 000 invånare.

Klimatet i Schweiz är lite olika, det beror på vart man bor. I södra Schweiz kan det vara 30 grader varmt samtidigt som det kan ligga snö uppe på alptopparna. Och det är ju en ganska stor upplevelse att åka skidor i t-shirt mitt i juli. Och sen så är det ju lite skillnad att åka skidor i Schweiz och att åka skidor i svenska fjällen. Om man tar liften högst upp i liftsystemet i Schweiz och sen tar och åker hela vägen ner så tar det minst två timmar. Men om man gör det i Sverige tar det 10 minuter!! Högsta bergen i Schweiz är Monte Rosa (4634m), Dom (4545m) och Matterhorn (4478m). Det är ganska högt!!

Religionen är ganska olika eftersom att Schweiz var en av de länderna som under andra världskriget tog emot judar. Men det är i alla fall 47% som är katoliker, 44% som är protestanter och så är det ju då 0,3% som är judar.

Schweiz består utav 52 så kallade kantoner. Det är ungefär som våra landskap i Sverige. I varje Kanton finns det mindre så kallade bezirk och i varje bezirk finns det en egen liten ”huvudstad”. Förutom huvudstaden finns det flera små byar. Varje kanton har en egen symbol. Som Sveriges landskapsblommor.

År 1971 så fick kvinnorna rösträtt på federal nivå. Före det hade ju kvinnorna inte haft någon rösträtt alls. Men kvinnorna har fortfarande mycken mindre rättigheter i Schweiz än de har i Sverige. Kvinnorna ska enligt schweizarna vara hemma och laga mat och ta hand om barnen samtidigt som männen är ute och arbetar. Och när männen kommer hem ska maten stå färdig på bordet så att det bara är att sätta sig och äta. Men sen år 1990 så blev det kvinnlig rösträtt i hela Schweiz på alla nivåer.

Skolsystemet i Schweiz är lite annorlunda mot det i Sverige. Det är mycket hårdare och man får betyg redan i ettan och inte i åttan som i Sverige. Man går i lågstadiet i tre år precis som i Sverige, men sen så går man bara två år i mellanstadiet och sen börjar man högstadiet i sexan. När man ska börja högstadiet så finns det tre olika nivåer man kan hamna i. Den lägsta är Realschule. Om man går i den så har man inte särskilt stor chans att få något bra jobb när man blir äldre. Då får man satsa på att bli lärling. Sen så är det Sekundarschule, den mellersta nivån. Om man hamnar där har man redan större chans att få bra jobb, men det är fortfarande inte sådär jättebra förutsättningar. Den hösta nivån är Bezirkschule, om man hamnar där kan man komma in på Kantonsschule, som är som ett gymnasium, fast på MYCKET högre nivå. Om man kommer in där kan man få i princip vilket jobb som helst.
Man läser ungefär samma ämnen som i Sverige, men man börjar inte läsa engelska ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Schweiz

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-08

    Jag tycker att det här var ett

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-28]   Schweiz
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2676 [2020-08-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×