Våldsfilmer

5 röster
11482 visningar
uppladdat: 2004-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Våldsfilmer som roar och oroar

Jag ska argumentera emot våldsfilmer.
Är våld i film farligt? Debatten är lika gammal som morfar. Med jämna mellanrum dyker svarta rubriker upp i kvällspressen. Tioåringar slaktade baby - inspirerades av våldsfilmer, brukar det stå. Våldet får stå som syndabock i många sammanhang. Är ungdomar perverst intresserade av sjukligt våld? Varför är extrema våldsfilmer så populära?
De frågorna vill jag ställa er. Våldsfilmer har väldigt dåligt inflytande på barn, speciellt när dem sänds i tv på kvällen innan barnet eller ungdomen ska gå och lägga sig. När barnet sedan går och lägger sig så bearbetar man hela filmen i hjärnan i en form av en dröm, och det kan mynna ut i att barnet blir lika våldsam som i filmerna. Våldsfilmer som har åldersgränsen 15+ borde inte sändas i tv, utan om man verkligen vill kolla på sådana filmer så borde man ha en särskild kanal, eller hyra om så, då barn av misstag kan råka titta på filmen.

Den här texten hittade jag på Internet:
”Kinji Fukasakus Battle Royale blev en enorm succé i Japan. Filmen är baserad på en bok med samma namn och är en våldsam och svart humoristisk historia som för tankarna till Flugornas herre eller The Running Man. När filmen hade premiär i Japan väcktes plötsligt en livlig debatt om underhållningsvåld till liv. Japans utbildningsminister uppmanade biografer att inte visa filmen samtidigt som flera andra personer på höga poster i regeringen ville starta en antivåldskampanj. Då såg man en tydlig koppling mellan Våldsfilmerna och det ökade ungdomsvåldet.”
Här ser man hur våldsfilmer kan påverka personer, speciellt ungdomar som mest riktar sig mot våldsfilmerna.

Jag tycker inte att man ska överhuvudtaget kolla på våldsfilmer, och jag tror nog att jag har bevisat eller påpekat just varför jag tycker det. Våldsfilmer ökar spänningsnivån, vilket gör att aggression lättare utlöses om vi blir irriterade eller arga av andra skäl.
Berättelse:

I Aftonbladet stod det så här:
”Två barn grävde ner kompisen under sanden, som efteråt dog. Dem blev inspirerade av dokusåpan ’Expedition : Robinson’, där en tävling utgick att gräva sig ut ur sanden. Hälften av teamet vågade inte ställa upp på den läskiga tävlingen. Barnen lekte i sanden när dem var i skolan, på rasten, 6 och 6 respektive 7 år gamla, när dem kom på att utföra ’leken’ som dem sett på tv. Dem två 6 åringarna begravde 7-åringen levande under sanden och lämnade honom där när det ringde in. När dem kom in så berättade dem för läraren att 7-åringen ville stanna kvar och leka. Men när läraren gick ut för att hämta honom såg hon det hemska. 7-åringen kunde knappt anda, på grund av den våta sanden som tryckte mot hans lilla bröst, och han fördes till sjukhuset, men det var redan försent.”
De här ungarna tog efter vad dem såg på vanligt tv, en dokusåpa. Vad tror ni att små barn kommer att göra om dem ser på actionfilmer, där hjälten slänger sig ut ur höga hus och klarar sig, eller när någon skjuter en människa med hagelgevär och den personen kommer upp igen som om ingenting hade hänt. Det ger dåligt inflytande på små som stora barn eller ungdomar.
Dessutom kan barn lära sig mycket mer, om dem kolla på barn filmer eller ”se och lär” serier. Viasat har en kanal som heter ”Disney Channel”, och den tycker jag att dem ska sända gratis, för då skulle barnen strunta att kolla på våldsfilmerna och se på den kanalen istället. Angående ungdomarna så kan dem ju kolla på Discovery Channel, och den är ju gratis. Där kan man ju lära sig mycket om natur och vetenskap.

Argument 2:
Våldsfilmer skapar ofta livliga debatter. Dessa kan man ju förebygga om man har lite mindre våld i filmerna. Våld i filmer är ju inte nödvändigt för att filmen ska vara bra. Matrix Revolution är en film som det pratades mycket om. När den skulle komma ut så bestämde man att det skulle vara 15 års gräns på filmen i biograferna. Det här varade
en tid, innan den fick åldersgränsen 11 år. Det här tycker jag inte är bra, eftersom mina kompisar har sett filmen och har sagt att den innehåller många stridscener som inte är passande för barn under 15.

Argument 3:
Varför ska man kolla på dåliga filmer som inte är bra för en, och i vissa fall även betala för att se den. Man kan ju lägga ut pengar på något annat roligt istället. Att vuxna kollar på våldsfilmer stör mig inte eftersom dem kan styra deras handlingar, medans ett litet barn inte kan göra det. Människor (särskilt barn) har en tendens att imitera förebilder. Dessa förebilder kan man få genom...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Våldsfilmer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-11-04

  Med tanke på att du bara var 1

 • Inactive member 2008-02-08

  Riktigt duktigt!

 • Inactive member 2010-10-06

  Hej Finns de någon källförteckning/länk till artikeln som du har läst på Aftonbladet.

 • Inactive member 2011-03-19

  duktigt skrivet med bra argument ;)

 • Hala Dindy 2019-09-29

  Bra argument

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-28]   Våldsfilmer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2666 [2020-09-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×