Ledarskap - Sören Cratz

7253 visningar
uppladdat: 2004-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

En person man känner tillit för, en person som har en mycket stark personlighet, en ledarprofil som ter sig som en vägbom i nougatalén. En person som kan få ens hjärta att dunka av adrenalin och som har huvudet högt trotts motgångar. En person som älskar gruppen och njuter av att se dess utveckling.

- Min tolkning av en bra idrottsledare.

Historien

Sören Cratz, framstående svensk ledare och en profil söder om stockholm är den exemplariska ledargestalten. Han har en slags psykisk kunskap, en kunskap som kan ta fram ”vinnarskallarna” och kan få gruppen att känna sig säker. Hans filosfi låg till grund för Hammarby IF´s först SM-guld genom tiderna.
Sören förespråkade enkel fotboll och spelade utefter materialet, men de var ändå inte fotbolls idiologin som gav resultatet. Sören hade under längre tid läst psykologi och tog till vara på den kunskap han läst till sig. Det var hans förtjänst att Hammarby vann de jämna och ovisa matcherna eftersom han fick grabbarna att verkligen vilja vinna.
Hammarbys syrelse valde att inte förnya Cratz kontrakt och alla berörda parter sa emot, men nu hade styrelsen bestämt sig och orsaken var att han förespråkade en tråkig fotboll, en fotboll som Hammarby inte reprenseterar. Styrelsen ville ha ”glad-fotboll” med mycket dribblingar och klacksparkar. (Jag avstår från att kommentera styrelsens beslut p.g.a resultatet det gav)

Hur var han?

Han var deras vänn samtidigt som han var deras ledare. Han arrangerade sociala aktiviteter som gruppen utförde tillsammans.
Under matcherna stod Cratz ofta och jestikulerade och skrek. Jag är inte säker på hur han agerade under halvtidsvilan om laget spelade dåligt, men jag är dock säker på att han använde en egen teknik.
Efter matcherna dansade han krigsdans för att underhålla publiken och jag tror inte han blev älskad för att han ledde laget till guld utan för hans personlighet.

Vem var han?

Sören föddes i september 1948. Han växte upp i Finnspång, Östergötland och det var även där han fick upp ögonen för fotboll.

Karriär

Sören Cratz har en lång meritlista av klubblag han tränat.
1984 började kariären när han delade ledarskapet i IFK Norrköping, men hans karriär har alltid gått upp och ner. Vissa lag passar honom mindre bra och vise versa.
Den största framgången hade Sören med Degerfors (1990-92) då han avancerade med laget från division 2 till allsvenskan på två sesånger. Han har sammanlagt tränat över 10 olika lag (på elite nivå) och enligt mig har han verkligen lyckats. Hans egen spelarkarriär tog slut på tidigt stadium och det var fotbolls-intresset som fick honom att bli ledare. Efter guldet med Hammarby 2001 blev Sören utsedd till årets tränare vid fotbollsgalan. ”Årets idrottsledare” av Tidningarnas Telegrambyrå och ”Årets ledare” av Domarföreningen. För tillfället är han ledare för Mjällby (div. 2), men rykten säger att IFK Norrköping är mycket intresserade av att få tillbaka honom till klubben. Supportrarna vädjade öppet till sin styrelsen att anställa Sören Cratz igen

Slutord

Sören är den exemplariska ledargestallten. Det f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ledarskap - Sören Cratz

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-28]   Ledarskap - Sören Cratz
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2665 [2018-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×