Vad hade Robespierre för betydelse för den franska revolutionen?

4 röster
24232 visningar
uppladdat: 2004-01-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning

Utifrån ett historiskt perspektiv ska jag leda en fördjupning inom den franska revolutionen. Jag har utgått från en frågeställning som lyder ”Vad hade Robespierre för betydelse för den franska revolutionen”. Jag valde denna frågeställning eftersom jag intresserat mig för Robespierre och hans sätt att styra en revolution och för hans radikala tänkande.

2. Robespierre

Enligt Alphonse de Lamartine, Girondisternas historia, var Robespierre född och uppfostrad i Arras. Han kom från en ansedd och aktad släkt. Under ungdomsåret intresserade han sig för litteratur och senare kom han in på juristvägarna. Utåt sätt var Robespierre kortväxt och smal. Han hade gångproblem och ett obehagligt ansikte, men som alltid är det insidan som räknas.

3. Bakgrund

Efter det att revolutionen brytit ut fortsatte många bönder att storma slott och plundra herrgårdar. Detta var naturligtvis ingen fröjd för någon och man ville få bönderna på bättre tankar. Nationalförsamlingen disskuterade villrådigt vad man skulle göra för att få lugn på dem och tillslut togs beslutet att alla gamla feodala privilegier skulle avskaffas. Alla var nu lika mycket värda och alla bönder skulle få full äganderätt till sin jord.
Så här långt såg allt relativt bra ut, men fransmän som flytt hemlandet uppmanade andra europeiska ledare att gå emot frankrike med dess nya regi, de hävdade att revolutionen skulle sprida sig om de inte agerade snart.
Så blev det, fransmännen ville utbreda revolutionen att förklarade då krig mot Österrike.
Nu pågick revolutionen samtidigt som kriget mot Österrike.
Det gick ryckten om att kungen höll kontakt med fienden, detta ledde till att det kungliga slottet, Tuilerierna, stormades den 10 augusti 1792.
Kungen hade listigt nog smitit ut bakvägen och var på väg ut ur landet när han greps.


3.1 Jakobinerna

Under franska revolutionen hade det bildats en politisk klubb, Jakobinerna, dess ledare var Robespierre. Namnet på klubben uppkom eftersom att de sammanträdde i ett gammalt jakobinerkloster. De tyckte att revolutionen utspelades alldeles för milt och ville ta hårdare tag. Förrädare skulle straffas med döden och de som inte stod på ”rätt” sida skulle krossas liksom allt organiserat motstånd.
Jakobinerna hade kontakter inom Generalförsamlingen (det styrande organet) och hade därför ett stort inflytande på Frankrikes stryre. Det var till stor del jakobinerna som låg bakom kriget mot Österrike. När de nu satt vid makten var revolutionen inte längre något barnlek.
Man ville visa vilka som bestämde och gjorde hänsynslösa införanden såsom 10 dagars veckosystem och ändringar i meter, kilo, liter systemen.

4. Skräckväldet

Skräckväldet var den tid då frankrike var som mest instabilt och folk avrättades till höger och vänster. Det var den period som jakobinerna var i sitt ”ess”. Exakt när skräckväldet började är svårt att peka på, men det inleddes lungt med ett par avrättningar i veckan och slutade med långa köer för att bli avrättat.
Avrättningarna skedde oftast med hjälp av giljotinen, ett redskap som blivit som en slags symbol för revolutionen och skräckväldet. Giljotinen var en maskin som högg huvudet på de som inte skött sig. Den dödsdömdes hals låstes fast och en tung bredbladig yxa av stål släpptes ner från ett par meters höjd. Det var inte alltid som yxan va slipad, då krävdes flera hugg för att få bort huvudet.
Dessa avrättningar hade många åskådare som njöt av att få se motståndarna krossas. Det kunde vara tusentals åskådare som ville bevittna någons död.
Den 21 januari 1792 avrättades kungen, Ludvig XVI, som straff för sitt landsförräderi. Dödsdomen mot kungen hade fälltst med endast en enda rösts marginal.
Alla som misstänktes för brott mot revolutionen dömdes i särskilda domstolar där man antingen blev frikänd eller dömd till döden. Cirka 17 000 människor led offer för giljotinens vassa blad och ytterligare 35 000 mördades på andra sätt.
Under skräckväldet infördes allmän värnplikt och inom kort hade frankrike en armé på över 800 000 man. Robespierre ville rädda revolutionen och var tvungen att rensa i leden, 50 000 soldater eliminerades och det var under den senare delen av skräckväldet som avrättningarna var som värst. När Robespierre insåg att han höll på att förlora makten.
Fienden var nu tillbakaslagen och hotet mot revolutionen var över, men då kom nästa vändning då Robespierre avsattes och dömdes till döden.

4. Analys
Robespierre hade som alla ledare en plan och en framtidsvision. ”Perspektiv på historien” får honom att framstå som en god människa utåt, men en lömsk och falsk person inåt. Min teori grudar sig på sunt förnuft. Jag tror att Robespierre från början hade ”goda” avsikter att ta över makten, men att han blev besatt av storhetsvansinne vilket ledde till alla dessa avrättningar.
Han var alltså enligt min mening en bra människa, men otur blandat med oskicklighet blev hans fall. Att börja avrätta folk var nog ett av alla dessa felsteg som Robespierre tog, hade han istället satsat på en stark armé och börja predika nationalism då hade hans båt kunna åkt i land.
Men vad hade då Robespierre för betydelse för den franska revolutionen?
Nåja, utan honom hade det knappt blivit någon revolution. Man kan säga att Robespierre var lite som grädden på moset. Han ville säkert väl inners inne, men allt blev så fel. Hade han bara resonerat med huvudet hade han idag varit en profil istället för en svart fläck i den franska historian. Han införde republik och utan Robespierre kanska Frankrike än idag hade varit monarki.
Tyvärr måste jag dra vissa paralleller mellan Maxilinen Robespierre och Adolf Hitler. Jag kan tänka mi...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad hade Robespierre för betydelse för den franska revolutionen?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-02-03

    väldigt bra information , hoppas jag får bra betyg nu bara :) tack !

  • Inactive member 2016-11-22

    han blev avrättad 93 inte 92

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-28]   Vad hade Robespierre för betydelse för den franska revolutionen?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2664 [2020-07-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×