Elvis Aaron Presley

4 röster
17360 visningar
uppladdat: 2004-01-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Elvis Presley
Av Tim Stavgren 9C

En morgon, 8 januari 1936 födde Gladys Presley enäggstvillingar, den ene av dem var dock dödfödd. Tvillingarna skulle ha fått namnen J esse Garon Presley och Elvis Aaron Presley. Den överlevande av de två fick namnet Elvis. Efter födseln fick Gladys också reda på att hon inte kunde få några fler barn, det gjorde att hon skänkte ännu mer kärlek till sin enfödde son. Familjen Presley var fattig och föräldrarna, Gladys och Vernon var tvungna att ha dubbeljobb för att kunna försörja sig själva och Elvis. Vernon var mjölkbud och snickare och Gladys var sömmerska på en fabrik och piga. Men hon slutade med sina arbeten när hon födde Elvis.
Trots sina arbeten var de fattiga och de hade inte ens råd att köpa en gravsten till deras dödfödde son J esse. Ett tag var de i så stort behov av pengar att Vernon förfalskade en check för att få ut lite pengar. Men banken märkte förfalskningen och han dömdes till ett halvårs fångeise.

Elvis började skolan vid sex års ålder, 1941. Men hans far såg inte detta som något positivt, utan han ville att han skulle böt ja jobba och tjäna pengar istället. Men det var Gladys som övertygade Vernon att Elvis behövde utbildningen för att kunna få något bra jobb.
Elvis musiktalang växte fram under de första åren av hans skoltid. Han började sjunga i skolkören och få gitarrlektioner av sin mor som var väldigt musikalisk. Och tillsammans började de sjunga och spela låten "Old Shep", och det var just med den låten han nådde sin första musikframgång med när han kom tvåa i en musiktävling vid tio års ålder.
Tre år efter musiktävlingen flyttar familjen ifrån sin hemstad Tulepo i delstaten Mississippi till Memphis i hopp om att kunna få bättre ekonomi där. Samma år börjar också Elvis på Highschool, 13 år gammal.
Familjen var fortfarande fattig så Elvis fick ibland jobba extra på en biograf.
18 år gammal tar Elvis sin examen och han får äntligen, enligt hans far börja jobba. Trots att han hade fått utbildning så fick Elvis ändå bara jobb som lastbilschaufför, vilket man inte ens behövde ha utbildning för på den tiden. Men hans betyg hade ju inte varit lysande precis och det var nätt och jämt att han klarade sin examen. Och just sin examen var enligt Elvis den "bragd" som han var mest stolt över under hela sitt liv, alltså han klassade examen högre än
alla guldskivor och annat han fick under sin karriär. Men nu hade han i alla fall ett jobb där han kunde driva in lite pengar och en dag då han var ute på landet och körde varor fick han sy på en radiostation där det stod på en skylt:
Spela in dina egna skivor för två dollar styck. Och Elvis som tänkt spela upp en låt som han gjort för sin mor som snart fyllde år, kom på att han kanske skulle kunna spela in låten på en skiva istället och ge till henne som present. Så han svängde in till studion som ägdes av skivbolaget Sun Records och han spelade in låtarna "My happines" och "Blue Moon" med två svarta musiker. När chefen för skivbolaget, Sam Philips fick höra Elvis röst och sånger sa han att han hade hittat den nya "genren" som han hade letat efter så länge. Elvis sång var enligt Sam en blandning av Blues, jazz, country och gospel och han kallade det rockabilly. Elvis var den sortens musiker han letat efter så länge: En man som sjöng som en vit och spelade musik som en "neger".(Rasismen fanns kvar i väldigt stor utsträckning i USA på den här tiden) I pausen mellan sångerna han spelade in började Elvis hoppa runt och banka på sin gitarr samtidigt som han sjöng en låt som han kallade "That´s all right mama". Sam som tyckte den låten lät bra, lät dem spela in låten gratis och nästa lördagskväll spelades låten på en lokala radiostationen.
Detta blev startskottet för Elvis lysande karriär, redan en vecka efter uppspelningen i radio hade det kommit 6000 förbeställningar på hans debutplatta. Då började Elvis skriva och spela in låtar i rasande takt, för äntligen hade någon upptäckt hans musiktalang. Han spelade in fem skivor på
åtta månader varav alla kom etta på någon hitlista. Olika skivbolag började få upp ögonen för Elvis och summorna som erbjöds för honom var lockande för Sam Philips, chefen för Sun Records. Han anordnade en aktion för att se vem som bjöd mest för honom, och till slut var det skivbolaget RCA som var
högstgivande med 40 000 dollar och Elvis skrev kontrakt med dem under 1955. De stora artisterna skrattade: Ge 40 000 dollar för en opolerad lastbilschauffår från Memphis. Vilken tabbe. Men de skulle aldrig ha skrattat för redan efter två månader släppte han låten "Heartbrake hotel" som rusade direkt upp på Bilbords top 1 00 och nådde första plats nästan med en gång, där den låg kvar i åtta veckor. Och innan låten försvunnit från listan kom Presley med en ny låt, I want you, I love you, som också den for till toppen.
Elvis var otroligt framgångsrik men han nöjde sig inte med det, nu ville han bli skådespelare. Filmbolag som hade hört honom sjunga, vill nu se honom spela i film. Wallis och Paramount Pictures var några av dem, men det var de som betalade mest så det var med dem som Elvis sjätte april 1956 skrev ett sjuårigt kontrakt med. Hans första film med bolagen var Duell Texas där han hade en liten roll som en man som spelade gitarr. Totalt blev det fem filmer under 50-talet varav en av dem blev jätte framgångsrik, King Creole som han till och med blev Oscarsnominerad för.1956 när Elvis hade samlat ihop en förmögenhet flyttade han med sina föräldrar till egendomen Graceiand. Vars namn kom ifrån den fårra ägaren Grace Toof. Elvis flyttade för att grannarna vid hans fårra lägenhet klagade på alla fans som jämt höll till utanfår.
20 december 1957 får Presley sin inkallelseorder till armen. Inryckningen ägde rum 24 Mars året därpå. Militärtjänsten skulle äga rum i Tyskland och vid piren när han skulle åka hade ett femtiotal fotografer samlats får att fotografera avfården, enbart "Life" (en tidning) tog 1 200 bilder. Detta var första gången i sitt liv som Elvis inte skulle närvara vid sina fåräldrar under en lång tid och det medförde många problem får honom. Han bröt ihop ett antal gånger under sin tid i Tyskland och det blev ju inte bättre när han fick ett telegram som sade att hans älskade mor hade gått bort. Några månader efter Elvis avfård hade Gladys börjat att ta droger får dämpa sin ångest. Det medförde ett svagt hjärta och när hon ett tag senare drabbades av gulsot klarade inte hjärtat av det och hon avled 14/8 1958. Hennes sista ord i livet var "Jag önskar att vi kunde vara fattiga igen". När Elvis muckade 1960 såg man inte av honom på några månader, antagligen var han väl i sitt hem och sörjde. Det tog flera år innan han besökte hennes grav.
När han äntligen började satsa på musiken igen gick det faktiskt riktigt bra. Han fick uppträda med Frank Sinatra och han gjorde ett nytt album "Elvis is Back" som sålde riktigt bra. Han började också spela in en massa nya filmer som inte gick riktigt lika bra. Det var inte direkt några mästerverk han medverkade i. Han kallade dem semesterfilmer, och de hade de lama namnen: Elvis på Hawaii, Elvis i öknen och Elvis på Acapulco mm. Efter att han hade gjort dessa B-filmer tog han en paus från scenerna och han uppträdde inte på hela sju år. Comebacken kom 1969 i Las Vegas, där han uppträdde inför
101 509 människor. Några i publiken var Pat Boone, Paul Anka och AnnMargret. Elvis var tillbaka, större och populärare än någonsin. Och mellan 69 till 77 uppträdde han hela 1 126 gånger. Vilket är i genomsnitt 2,5 konserter per vecka i nio år. För att klara av pressen började Elvis ta droger och han börjar också att äta mycket onyttigt. Under hela 70-talet åt han bacon vatje dag ända tills han dog.
Elvis sista framträdande gjorde han i Market Square Arena i Indianapolis den 26 juni 1977. Den sista sången infår publiken var "Can´t help falling in love". Två månader senare när han haft ett uppehåll ifrån spelningarna lägger han sig i sin säng får att vila lite, då han plötsligt dör, 42 år gammal.


Elvis blev för många den största artisten som någonsin levat Och det är han för många än idag. Hans låtar spelas fortfarande och tex. 1992 släpptes hela åtta album med Elvis. Många låtar har också rustats upp, och de spelas idag för fullt på radion och finns med på många skivor. En av låtarna som gjorts om är "Little less Conversation" som släpptes på nytt 2002 och blev en stor hit
Idag tycker jag att hans musik inte är den bästa jag vet. Men om jag skulle åka tillbaka ti1l50-60-talet, med samma musiksmakjag har idag, så skulle
jag tycka att hans musik var mycket bättre än genomsnittet på den tiden.
Men vad handlar hans texter om?
Jo, det är ganska stor variation i hans texter och i tex. A little less conversation handlar texten om kärlek och om hur han inte vill sitta på en massa möten och prata utan att han vill dansa och sjunga.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Elvis Aaron Presley

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-21

    Riktigt bra!!! Jag håller ocks

  • Inactive member 2006-11-24

    I födelsedokumenten stavas han

  • Inactive member 2008-02-03

    Han föddes 1935 inte 1936

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-24]   Elvis Aaron Presley
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2657 [2018-12-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×