Harry Potter - nya tidens Mona Lisa?

2 röster
7686 visningar
uppladdat: 2004-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Idag blir vi påverkade från många håll, framför allt ifrån media. Det är oftast det som syns i media eller det som blir uppmärksammat på annat sätt, som blir populärt. Har en film, bok eller cd-skiva fått rätt publicitet är det många som köper dem och de klättrar på de olika försäljningslistorna som finns i världen.

Populärkulturen är en form av kultur som har den breda allmänheten som målgrupp och som namnet säger, är populär. Det som är populärkultur hörs och syns mycket i media! Populärkulturens motsats är den så kallade finkulturen. De som är finkulturella anser sig vara, eller av sina förespråkare anses vara "finare" än andra kulturella uttryck.

Nu ska jag skriva lite om en pojke som har tagit hela världen med storm, Harry Potter! Han slog igenom år 1999. Då släpptes nämligen boken Harry Potter och de vises sten som är skriven av J K Rowling. Böckerna är jättebra, men de har även fått den rätta publiciteten i tidningar och TV!

Harry Potter är en pojke, vars föräldrar dog när han endast var ett år gammal. Han har ett blixtformat ärr i pannan och vad han vet fick han det i bilolyckan då hans föräldrar dog. Därför bor han hos sin elaka morbror Vernon och elaka moster Petunia. De har en egen son, Dudley och han är väldigt bortskämd. Harry däremot får bo i en skrubb och klä sig i Dudleys gamla kläder och han har inga vänner. Men det är något mystiskt med honom - ibland får han de mest underliga saker att hända. På hans 11 års dag får han svar på varför dessa underliga saker skett. Han är nämligen en trollkarl. Mot sin morbrors vilja, börjar han på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Han får reda på sanningen om sitt ärr och hans föräldrars död. De dog inte i någon bilolycka, utan de blev dödade av en fruktad trollkarl, Voldemort. Voldemort försökte även att döda Harry, men han överlevde med endast ett blixtformat ärr som minne. På skolan får han många vänner och han känner sig hemma där. Han är med om en rad äventyr och farliga händelser som han galant klarar sig undan…

Harry Potter är en bokserie som är planerad till 7 böcker. Just nu väntar barn och vuxna runt om i hela världen spänt på den femte boken om Harry Potter, ”Harry Potter and the order of the Phoenix”. Trots att den inte finns i bokhandlarna än, är den redan en av de snabbaste bästsäljarna någonsin. Affärer och Internetbokhandlar runt om i världen har tagit emot beställningar sedan det blev känt när den femte delen skulle komma ut.

Hon som har skrivit Harry Potter serien heter egentligen Joanne Kathleen Rowling, men hon skriver under namnet J K Rowling. Det var förlaget som ville det, så att inte pojkläsarna skulle bli bortskrämda. Harry Potters äventyr började när hon reste med ett tåg mellan Manchester och London. Idéerna bara poppade upp i hennes huvud och hon började genast rota i sin väska efter en penna. Men hon hade ingen penna, inte ens en kajal och ingen i hennes vagn hade en penna som hon kunde låna så hon fick försöka komma ihåg allting. Hon säger i en intervju att det var ”den mest intressanta tågresa som jag har upplevt”. Den tågresan var ingången till en fantastisk värld, som Joanne skapat åt hela världen. Hon ägnade resten av resan åt att fundera ut hur Hogwarts skulle bli och när hon steg av tåget på King’s Kross Station i London, var många av karaktärerna i boken redan påhittade. King´s Kross ja, därifrån åker eleverna på Hogwarts med Hogwartsexpressen, ifrån perrong 9 ¾

Joanne var en arbetslös och ensamstående mamma när hon började skriva den första boken om Harry Potter. Då satt hon och skrev på ett av Edinburghs alla caféer med sin nyfödda dotter sovandes i en vagn bredvid. Nu har Harry Potters magi förtrollat även hennes bankkonto och fyllt det med 280 miljoner pund (3,7 miljarder kronor)! Hon är rikare än självaste drottningen av England!

När den första boken, Harry Potter och de vises sten precis hade kommit ut var det inte många som kände till Harry Potter och nu är han enligt den brittiska tidningen The Independent "den mest välkända och populära pojken inte bara i England utan i hela den Engelspråkiga världen". Det tycker jag själv är ganska tufft, att en pojke som någon har hittat på är den pojken som flest känner till! Han har ju inte gjort något själv direkt. Det är ungefär som med Mona Lisa, hon är också känd utan att ha gjort något mer än att suttit modell åt en konstnär! Harry Potter kanske blir, eller håller redan på att bli den nya tidens Mona Lisa. Det är varje fall något mystiskt med dem båda!

Harry Potter han har fått barn och vuxna runt om i världen att läsa böcker. Bland annat mig! Jag tror att det beror på att det är så många som kan identifiera sig med honom på något sätt, eller känner att de ibland skulle vilja vara som honom. Harry är från början en maktlös, illa behandlad och oälskad pojke som egentligen inte har gjort något ont. Då tycker läsaren synd om honom och sympatiserar med honom. När han sedan får reda på vem han egentligen är, en trollkarl, vill läsaren helt plötsligt vara som honom, hjälten som är älskad, modig och räddar alla från ondska! Harry berör en ända in i själen och skapar verkligen tankar. Jag tänker verkligen till när jag läser och undrar till och med ibland om det inte är verklighet för att allt är så bra beskrivet i böckerna, karaktärernas känslor, omgivningen, stämningen och hur alla är mot varandra! När en författare kan skapa så mycket känslor och kunna måla upp så klara bilder av omgivningen, då vill jag kalla det för konst!

Jag har pratat med min lillebror, Simon som är 13 år och han verkligen älskar Harry Potterböckerna! Han tycker att de är det är en av de bästa bokserierna som finns! Han tycker att böckerna är roliga och spännande att läsa. Det är så tufft när de flyger på kvastar och trollar med trollspön! ”Jag vill att Quidditch vore en riktig sport!” Han fick kontakt med Harry Potter och de vises sten när mamma hade beställt den från en bokklubb. Han läste på baksidan av boken, tyckte att den verkade bra, började läsa och sedan dess har han varit fast! Simon säger att den han identifierar sig mest med i böckerna, det är Ron. ”Han är roligast och har ett sätt som jag tycker om helt enkelt!” När jag frågar vilket elevhem som han skulle vilja tillhöra så svarar han konstigt nog, Hufflepuff! Oftast när jag har frågat folk förut så svarar de Gryffindor! Det är kanske inte så konstigt, eftersom att det är där det mesta av handlingen utspelar sig. Och när Simon sa Hufflepuff var jag tvungen att ha en motivering till varför. Han svarade: Därför att de är De är trogna och lojala mot sina medkamrater och så är lite små klumpiga!

Joanne är väldigt noggrann när hon skriver. Hon har alla elevers bakgrund och vet exakt vilka som går på Hogwarts och i vilken årskurs och i vilket elevhem de går i. Hon vet vilka som har varit rektorer på skolan och alla lärare som jobbar där nu. Hon vet vilka böcker som används i vilken årskurs och vilka trollformler som finns. Alltså jag snackar mycket arbete! Allt finns inte med i böckerna men hon säger att det underlättar hennes skrivande att ha gjort mycket forskning och ha en tanke med allt som hon skriver. Jag tycker att Joanne är väldigt talangfull och är full av idéer som hon skriver ner. Hon skriver det hon känner för och inte det hon tror att folk kommer att tycka om. När hon började skriva om Harry Potter och hans äventyr, var det för att hon uppskattar den sorten av böcker. Hon tänkte inte på att så många människor skulle tycka om böckerna. Hon visste inte ens om hon skulle kunna få dem publicerade. Alla dessa idéer som hon har måste ju komma någonstans ifrån! Men var ifrån? Alla namn tillexempel samlar hon från olika källor och vissa namn är helt påhittade. Exempel på namn som är ”lånade” är Dumbledore och Hedwig. Dumbledore är ett namn som härstammar från ett gammalt engelskt ord för humla, och Hedwig var ett medeltida helgon. Hon använder gatunamn till efternamn på hennes karaktärer, men till exempel Malfoy och Quidditch är namn som hon hittat på själv!

Jag tycker att Harry Potter representerar mod! Alla vill väl vara modiga och vara en hjälte som räddar alla från det onda! Harry är en liten pojke som klarar av det inte ens en fullärd trollkarl klarar, gång på gång besegrar han den onde trollkarlen Voldemort. Det tror jag beror på hans mod och självkänsla. Han gör det han vill och inte det någon annan säger åt honom att göra och då blir det bra! Harrys två bästa kompisar kan vi också identifiera oss med. Ron är en harig kille med en stor familj som inte har så mycket pengar. Han är rädd för att göra fel och mäter sig mycket med andra. Han vill göra sina föräldrar stolta och vill få mer uppmärksamhet än vad han får. Ron drömmer om att få vara hjälten, som Harry och skulle gärna vara mer som han. Ju längre tiden går blir han modigare och modigare och tillslut får även han fina hjälteutmärkelser och den uppmärksamheten som han vill ha! Hermione är den präktiga, duktiga perfekta lilla skolflickan, alla lärares drömelev. Hon sköter sig alltid och gör sina läxor. Men även hon tänjer på sina gränser och blir mer och mer omtyckt av de runt omkring henne.

Harry Potterböckerna har givits ut i miljontals exemplar och på många olika språk. Alla språk har olika omslag på böckerna och olika uppfattning om hur Harry Potter egentligen ser ut. Jag har sett Harry Potterböcker från många olika länder och själv tycker jag att den svenska versionen av böckerna ser mest inbjudande ut att läsa. Den ser ut som en riktig trollkarlsbok och har svarta sidor med silverstjärnor på innan varje kapitel. Det ger boken en mystisk känsla och jag skulle knappast byta bort den svenska boken mot tillexempel en Italiensk. I Italien ser Harry Potter ut som värsta tönten på omslagen och boken ser inte ett dugg inbjudande ut! Det är häftigt att människor runt om i världen som talar olika språk kan läsa om samma saker! J K Rowling har verkligen kunnat nå ut mer det hon vill säga med sitt konstverk! För sannerligen är Harry Potter ett konstverk!

Media bevakar ständigt uppbådet kring den magiska pojken och den övriga kommersen kring Harry är också stor. Han väcker ständigt uppmärksamhet. Det finns planscher och skyltar med Harry Potter på i de flesta bokhandlar, leksaksaffärer och även elektronisspelsaffärer. Det har även gjorts film av de två första delarna i serien och från filmen finns det actiondockor, trollstavar, kvastar, gosedjur och alla möjliga sorters leksaker att köpa. Många barn springer runt och leker att de är de olika karaktärerna ur boken och att de är på Hogwarts och att det händer en massa saker. Det är kul att en bok kan påverka så många. Det är väl det konst ska göra. Men det får inte gå över styr. Själv tycker jag att det finns lite för många onödiga prylar att köpa med Harry Potter på. Åtminstone är det dyrt att köpa. Så länge folk köper prylarna kan de ha ofantligt höga priser! Jag tycker det är lite fel. De använder sig av en annans konst och det känns som att konsten förfalskas. Det känns inte så äkta när det är en produkt av en produkt!

Det finns olika uppfattningar även om Harry Potter och alla tycker inte om honom. På en kristen friskola i Örkelljunga har rektorn förbjudit allt som har med Harry Potter att göra. Böckerna finns inte på skolans bibliotek och skulle en elev komma till skolan med ett eget exemplar av Harry Potter, skulle personalen samtala med eleven om det! Rektorn har själv inte läst någon av böckerna om Harry, men anser att böckerna inte passar i den kristna tron! Själv tycker jag att det är struntprat! Alla har rätt att läsa precis vad de vill. Det är faktiskt tryckfrihet och yttrandefrihet i det här landet! Han vet ju knappt själv vad böckerna handlar om. Vill eleverna läsa böcker och ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Harry Potter - nya tidens Mona Lisa?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-23]   Harry Potter - nya tidens Mona Lisa?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2647 [2019-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×