Piratkopiering - en rättighet eller brott?

5323 visningar
uppladdat: 2003-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Mp3 är ett hot mot skivbolagen och det har den varit sen den kom.
Allt fler personer laddar hem mp3-filer via internet. Detta leder till stor brist inom skivbolagens försäljning. Priserna på cd-skivorna går upp medans försäljningen sjunker. För vem vill betala cirka 175-200 kr för en cd-skiva när man kan ladda hem den via nätet.

Enligt mig så kan man vända hur man vill på lagen, men om vi gör en paralell till köpfilmer så kan man där läsa nåt i stil med att "denna film är skyddad enligt upphovsrättslagen och får ej kopieras. Ej ens för enskilt bruk". Upphovsrättslagen borde innebära samma sak för musik som för film.

Bortsett från det rent tolkningsmässiga av lagen så tycker jag personligen att man inte behöver ha så många fungerande hjärnceller för att förstå att piratkopiering är fel.

Går vi ett steg längre så blir följden att artisten man gillar och "stödjer" blir lidande om ett kompisgäng på t ex 6 personer lägger vars 30 spänn och köper en skiva med en grupp dom gillar och sen kopierar skivan till varandra. Sen klagar samma människor på att gruppen aldrig kommer till Sverige och turnerar. Nej, säljs inga skivor så utgår väl gruppen ifrån att dom inte har några fans här. Ingen idé att komma hit om ingen köpt deras skivor.
Vad ska man göra för att avskaffa piratkopieringen?

Det första felet skivbranschen gjorde var att gå över till Cd-skivor. Hade vi fortfarande haft vinyl, så hade inte problemet uppkommit.
Internet är fantastiskt. Jag kan bara ta mig själv som exempel. Jag har laddat ner väldigt mycket som jag inte skulle haft en möjlighet att hitta annars. Om jag laddar ner nåt som jag tycker är bra så köper jag skivan.

Tillbaka till skivbolagen. De tror väl fortfaranade att de har en möjlighet att stoppa nerladdningen från nätet. Det är ju omöjligt vilket vi som har lite hjärna fattar. För att skivbolagen ska klara sig måste dom inte kämpa emot utan ta till sig den nya tekniken. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att betala för att ladda ner om det fanns en sajt med bra urval, bra kvalitet och snabb nerladdning.

När det gäller kopieringsskyddet. För det första funkar det inte, För det andra funkar inte skivan på alla cd-spelare och sist men inte minst gör det att det blir sämre ljud på skivan!

Och vi ska komma ihåg att både Sony och Philips som driver egen skivbolag både tillverkar cd-brännare och cd-r skivor. Om man vill rena sitt samvete och fortfarande vill bränna skivor är det ju bara att köpa en stationär brännare till stereon. Till den måste man använde Cd-r Audio skivor som är dyrare än vanliga cd-r skivor beroende på att du betalar en kopieringsavgift.

Dessutom ska vi komma ihåg att det finns inga svenska ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Piratkopiering - en rättighet eller brott?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-12-29

  Väldigt bra skrivet... Men jag

 • Inactive member 2005-05-15

  du snackar om att andra inte h

 • Inactive member 2005-05-26

  Hehe, "Hade vi fortfarande haf

 • Inactive member 2008-04-25

  Men vi har ju trots allt haft

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-28]   Piratkopiering - en rättighet eller brott?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2587 [2020-09-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×