Jack

3726 visningar
uppladdat: 2003-12-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jack av Ulf Lundell

• Ungdomar idag

Jack är på många sätt ett praktexempel på ungdomar på 70-talet; han röker brass och dricker mycket sprit, han är en ”flummare”, han vill inte vara som alla andra och han tror på ”öppna förhållanden”. Ett vanligt samtalsämne bland Jack och hans kompisar är brass och detta är även en mycket viktig del av deras liv. I vissa delar av boken går det knappt en enda dag utan att de röker på.

Detta är helt annorlunda mot dagens ungdom. Droger över huvud taget är inte alls lika accepterat idag som det var för 40 år sedan. Anledningen till detta är antagligen att man har forskat i det och kommit fram till hur farligt det är. Men en del ansåg redan på 70-talet att andra droger än brass och dylikt var farligt och väldigt dumt att ta. Till exempel Gerd:
”På Sturehof drack vi ett par bärs och till Gerds stora grämelse köpte jag fyra tripper av två amerikanare. Hon blev alldeles vild när jag visade dom för henne.
Är du inte klok, skrek hon. Tänker du ta dom där?
Jag ryckte på axlarna.
Inte ikväll, sa jag, men nån annan kväll göra jag väl det.
Fy fan! Vet du vad det där är?
Tripper är det väl, sa jag undrande.
Just det, och vet du hur man blir på dom?
Man blir väl hög.
Hög! Man blir galen!”

Jacks kompisar är ganska fattiga, men man får intrycket av Jack är fattigast, eftersom det alltid är han som lånar pengar av hans kompisar och inte tvärtom. Men trots detta så köper han nästan aldrig brass själv, utan röker huvudsakligen bara hemma hos någon av hans kompisar. Brass var inte lika dyrt på den tiden, därför hade flummare råd att röka det. Nu för tiden är det snarare tvärtom, av ungdomarna är det oftare de som har lite mer pengar och föräldrar som jobbar mycket som kan köpa knark. Deras föräldrar får skuldkänslor för att de jobbar så mycket och ger därför barnen pengar istället för kärlek. Barnen blir inte lyckligare för detta och en del börjar knarka.

Det är mycket möjligt att det är lika lätt att få tag i droger nu som det var på 70-talet, trots att inte lika många tar droger så vet de flesta vart man ska gå för att få tag på det.

Över lag så har ungdomar idag det lättare för sig, utbildningen är bättre och mer övergripande, det är lättare att plugga utomlands om man vill göra det osv. Men det är även dyrare att vara ungdom idag. Självklart så har valutans värde förändrats och allting har blivit dyrare, men i och med utseendefixeringen som har blivit så viktig så får ungdomar ännu en press på både ekonomin och sig själva.

Självklart så fan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jack

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-26]   Jack
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2572 [2020-10-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×