Processen

4 röster
12086 visningar
uppladdat: 2003-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken Processen är skriven av franz Kafka, processen anses vara den mest centrala boken i något som kallas "Ensamhetens triologi". Processen är en spännande bok där man får följa huvudpersonen Herr. K:s process. man kastas direkt in i handlingen, där Herr.K arresteras.
Herr.K får aldrig reda på varför han arresteras, han får bara veta att han kan fortsätta leva sitt liv som vanligt medan han väntar på sin dom.
Under de månader då han väntar på sin dom söker han hjälp på olika håll. Försöker hitta en advokat som kan försvara honom i rätten. Men det finns inte många som kan hjälpa honom. det är svårt att få en riktig sammanhängande bild av boken. Men något man förstår iallafall är att rättegången är topphemlig för den anklagade.
Det måste vara jobbigt att gå runt och vänta på sin dom, speciellt när man inte vet vad man har gjort för fel. Kan tänka mig att han hela tiden känner en oro för vad som ska hända. Han vet ju ingenting om hur morgondagen ska bli.
Personer i hans omgivning började bete sig annorlunda mot honom, de blev väl osäkra och kanske lite rädda eftersom inte heller de vet vad han har gjort sig skyldig till.

Något som jag reagerade starkt på var när Herr K skulle besöka domstolen för sin första rättegång. Han får själv hitta vägen till rättegången och även försvara sig själv. Domstolen är inte heller snäll, utan försöker göra allt för att lura den anklagade. Vilket jag tycker är väldigt orättvist.
jag tycker att boken i stort är ganska hemsk att läsa. Det finns en sådan makt i samhället. Människan är inte alls kapabel till att göra vad hon vill. Folket har få egna rättigheter att handla och bli försvarade. Det har tyvärr många likheter med hur det ser ut i flera länder här i världen. Där människan betyder så lite att man inte ens bryr sig om att berätta vad den anklagade har gjort sig skyldig till.

I slutet av boken så stöts en kniv i Herr K:s hjärta. Innan Herr.K dör säger han:
"- som en hund!"
Det fick mig att börja fundera, man förstår inte riktigt vad han menar med detta. Men boken beskriver såhär "det var som skammen skulle överleva honom." Kankse vara det så att Herr K kände sig orättvist behandlad och besviken. Han upplever hela processen som om han har behandlats just som en hund och inte en värdig medborgare i samhället.

Bokens titel är precis det innehållet handlar o, en "process". Den beskriver processen från det att Josef K arresteras till det att han avrättas.
Boken var ganska spännande, eftersom man gärna ville fortsätta läsa för att veta vad han har gjort sig skyldig till. Men det gjorde mig väldigt besviken då varken läsaren eller Herr K själv får veta vad han arresteras för.
Men det är väl det som är själva poängen med boken, kafka vill att man ska börja fundera och spekulera kring boken.
Boken var också ganska jobbig att läsa ibland eftersom det är en så gammal text och jag tycker det är svårare att leva sig in i gmla böc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Processen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-02-22

    Fin Recension. Jag ska ha

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-17]   Processen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2564 [2020-05-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×