Ludvig van Beethoven

4 röster
20883 visningar
uppladdat: 2003-12-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Romantiken börjar när Beethoven dör 1827. När den slutar är dock lite svårt att bestämma. Man brukar säga 1900, d v s sekelskiftet, eller krigsutbrottet 1914. Ordet romantik vittnar i alla fall tydligt om att denna epok har andra ideal än klassicismen. Man lämnar det förnuftsmässiga för att sväva ut i mer andliga intressen. De enkla melodierna försvinner så småningom. Musiken går mot tonalitetens upplösning. Det är det som man brukar beskrivas som "modernt och konstigt".

Hans liv

Beethoven föddes i staden Bonn i Tyskland 16 december, 1770.
Han arbetade som tonsättare och fick sin första musikaliska undervisning av sin far men hans första betydande lärare var Christian Gottlob Neefe som var hovorganist i staden.
Beethoven fungerade som Neefes assistent från och med 1781 och antogs som cembalist i hovkapellet 1783. 1783 utgavs även hans första klaversonater.


När Ludvig var sju år spelade han för första gången för publik. Det blev en sådan framgång att han fick åka och spela i Köln. Ludvig hade lärt sig allt hans far kunde så han började söka efter kunnigare lärare. 1784 fick Ludvig en avlönad tjänst som biträdande hovorganist och han började ge lektioner. Samma år reste Beethoven till Wien där han fick musik lektioner av den trettioettårige Mozart. Ludvig var sexton år nu. Men efter två veckor fick han ett brev från sin far. Hans mor var döende, hon hade tuberkulos. Av Johanns och Marias barn var bara tre i livet, Ludvig, Kaspar Karl och Johann.
1792 lämnade Beethoven Bonn för alltid och flyttade till Wien. Han skulle åka till Bonn för att studera för Haydn. Samma år dog hans far Johann. Beethoven var missnöjd med Haydns undervisnings metoder, så han kontaktade en lärare som hette Johann Schenk.

Beethoven blev känd för sin improvisation och för sina soloframträdanden i egna verk.
Hans större kompositioner började publiceras 1795, vid tjugo fyra års ålder.
På så sätt uppmärksammades han också alltmer som tonsättare. Tidigare hade han bara uppträtt för hovet och privata hem. Samma år publicerades hans Opus 1: tre piano trios. År 1797 blev den tjugosexårige Beethoven svårt sjuk i tyfus. Men så snart han hade blivit frisk började han komponera. Han behövde komponera för inkomstens skull. Den 2 april 1800 komponerade han sin första symfoni han var nu tjugonio år. 1799 börjar Beethoven ge lektioner åt familjen von Brunswik och Giulietta Guiccardi. Sommaren 1801 berättade Beethoven för en nära vän att han började få svåra problem med sin hörsel, som gradvis försämrades. 1802 fullbordade han sin andra symfoni, ett verk där han kombinerar lugn och strålande skönhet med sitt enastående sinne för humor. 1803 blev han fast kompositör vid Theater and er Wien. Det var den enda teatern i hela Wien som man hellre satte upp tyska operor än italienska. 1804 fullbordade han sin tredje symfoni, Eroica. Eroicasymfonin skulle ha blivit en hyllning till Napoleon men när han hörde att Napoleon hade låtit påven kröna honom blev ha djupt besviken. År 1805 skrev han sin enda opera, Fidelio. Fidelio var ett misslyckande, den krävde mycket arbete för att ge en scenisk form och gestaltning. Stephan von Brenning arbetade hårt med verket och operan uppfördes på nytt 1806. Operan blev ändå bara måttlig och drog inte särskilt mycket pengar. 1806 skrev Beethoven sin fjärde symfoni när den var färdig återvände han till femman, Ödessymfonin. Hela första satsen bygger på fyra hotfulla toner som av vissa kallats "ödet som knackar på porten". Han skrev den sjätte symfonin, Pastoral symfonin sommarmånaderna 1807 och 1808. Under åren 1803-13 var han som mest aktiv och det flödade nyskapande verk ur hans penna.
Kring 1813 var Beethoven som mest berömd men mådde ändå inte särskilt bra. En uppslitande kärleksaffär med den gifta Antonie Brentano hade startat sommaren 1812. Åttan fullbordades bara några månader efter sjuan och precis som sjuan återknyts den till Mozarts och Haydns wienklassiska orkester. Beethovens hörsel hade bara blivit sämre och sämre. Men trots att var nästan döv ville han gärna dirigera Wellingtons seger, stycket fick mycket varmare applåder och bifall än sjuan. 1817 var den fyrtiosjuårige led Beethoven av nästan total dövhet. Han kunde varken höra musik eller röster. I förtvivlan över sitt handikapp funderade Beethoven på att begå självmord, enligt Heiligenstadt -testamentet som han 1802 skrev till sina två bröder men som påträffades först efter hans död. På grund av hörselskadan slutade hans pianistkarriär och bidrog till att han uteslutande ägnade sig åt komponerandet. 1824 var den nionde symfonin klar den verkar sammanfatta allt det som Beethoven upplevde och trodde på hela sitt liv.

Beethoven dog 26 Mars 1827 i lunginflammation, han var bara femtiosex år.

“Beethovens ögon öppnades och han lyfte upp hans högra hand för några få sekunder en allvarlig men ändå vänligt utryck med hans ansikte. När han ramlade bak, hade han stängda ögon… inte mer än död var han.”Beethovens främsta verk:

SYMFONIER ÅR
Nr 1 C-dur 1799
Nr 2 D-dur 1802
Nr 3 Ess-dur - "eroica" 1804
Nr 4 B-dur 1806
Nr 5 c-moll - "ödessymfonin" 1804-08
Nr 6 F-dur - "Pastoralsymfonin" 1807-08
Nr 7 A-dur 1811-12
Nr 8 F-dur 1811-12
Nr 9 d-moll 1822-23


Hans sena stil har allmänt igenkänts som visionär.
Den framträder tydligast i de sena pianosonaterna och stråkkvartetterna.
Den dramatiska gestiken finns kvar men utökas med en ovanlig variationsteknik. Vid sidan av kammarmusiken är periodens viktigaste verk den nionde symfonin.
Beethovens tonspråk kan sammanfattat beskrivas som en märklig förening av det subjektiva och det universella. Det musikaliska flödet skapar därmed upplevelsen av följdriktighet även när det är rikt på överraskningar och kontraster.
Beethovens skapande kan beskrivas som ett utforskande av musikens grundläggande element och liksom Bach och Mozart har han kommit att bli en av de främsta kompositörerna i den västerländska musikens historia.

Viktiga årtal i Beethovens liv

1770- föddes han.
1792 - lämnade Beethoven Bonn för alltid och flyttade till Wien.
1795 - Hans större kompositioner började publiceras.
1797 - blev den tjugosexårige Beethoven svårt sjuk i tyfus.
1800 - komponerade han sin första symfoni.
1801 - berättade Beethoven för en nära vän att han började få svåra problem
med sin hörsel.
1802 - fullbordade han sin andra symfoni.
1803 - blev han fast kompositör vid Theater and er Wien.
1804 - fullbordade han sin tredje symfoni, Eroica.
1805 - skrev han sin enda opera, Fidelio.
1806 - skrev Beethoven sin fjärde symfoni när den var färdig återvände han till femman, Ödessymfonin.
1803-13 - var han som mest aktiv och det flödade nyskapande verk ur hans penna.
1813 - var Beethoven som mest berömd men mådde ändå inte särskilt bra.
1817 - var den fyrtiosjuårige led Beethoven av nästan total dövhet.
1824 - var den nionde symfonin klar.
26 Mars 1827 - dog Beethoven i lunginflammation, han var bara femtiosex år.
Nionde symfonin i d-moll

Symfonin uruppfördes 7 mars, 1824 på Kärntnertor - teatern i Wien.
Det är en av Beethovens viktigaste verk.

När jag lyssnade noga på nionde symfonin så tyckte jag att
den byggs upp och blir mer och mer intensiv och dramatisk, sen så softar den och blir den lite svävig. Den har mystiska stråkar.
Det ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ludvig van Beethoven

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-02-26

    Ett amerikanskt forskarlag kom

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-17]   Ludvig van Beethoven
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2553 [2020-10-31]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×