Telefonen

43 röster
40554 visningar
uppladdat: 2003-12-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

Den första maskinen som kunde förmedla ljud uppfanns 1860 av tysken Johann Philipp Reis. Ljudkvalitén var dock så dålig att denna uppfinning inte alls fick så stor uppmärksamhet. Den dåliga ljudkvalitén berodde på ett fel som Reis hade gjort. Det dröjde ända till 1876 innan Alexander Graham Bell med hjälp av sin assistent Thomas Watson lyckades rätta till felet och lyckades skapa den första fungerande telefonen. Ordet telefon kommer från de två grekiska orden, tele som betyder fjärr och fon som betyder ljud.


Alexander Graham Bell

Bell föddes 1847 i Edinburgh. När han vuxit upp flyttade han till USA, där jobbade han som lärare på en skola för hörselskadade. Han höll på mycket med telegrafen men han tyckte det tog för lång tid att skicka något med en sådan. Man kunde bara skicka ett meddelande i taget och linjerna var alltid fulla med folk som ville skicka meddelanden. Därför försökte han komma på ett sätt så att man kunde skicka flera meddelanden i taget. Han berättade om sin idé för en man som hette Thomas Sanders och en kvinna vid namn Mabel Hubbard som senare kom att bli Bells fru. De tyckte om idén och lovade att stödja honom ekonomiskt. För att kunna genomföra sin idé kunde Bell dock för lite om elektricitet och anställde därför en medhjälpare, Thomas Watson. Tillsammans lyckades de skapa den första fungerande telefonen.

Tekniken i Bells och Watsons telefon fungerade så här:
Innuti telefonen fanns en tunn metallplatta och ett membran upphängt framför en elektromagnet. När ljudvågorna träffade membranet alstrades elektricitet i elektromageneten. Elektriciteten leddes sedan vidare i sladdar till en annan telefon, där träffade den en annan elektromagnet som fick ett membran att vibrera på samma sätt som sändmembranet och då uppstod ljudet igen.

Trots att Bell var den man som uppfunnit telefonen så hade han själv aldrig någon hemma. Den dagen han dog hedrades han med att alla telefoner var tysta i en minut.


Telefonen kommer till Sverige

1877, d.v.s. året efter att Bells uppfinning blev klar, installerades de första telefonerna i Sverige. Bell hade dock inte tagit patent på sin uppfinning i Sverige och 1878 började då en man vid namn Lars Magnus Ericsson producera telefoner i Stockholm.

Ericsson utvecklade själv en bordstelefon som blev klar 1890 och blev mycket populär. Nytt var att batteriet som gav ström till mikrofonen fanns hos den som hade telefonen. Denna telefon hade dessutom en lur som man kunde tala i, till skillnad från Bells telefon som var försedd med en tratt. Känns namnet Ericsson bekant beror det troligtvis på att detta var mannen som startade företaget ”Ericsson” som idag är ett av dem ledande när det gäller telekommunikation.


Telefonen Idag

Dagens telefon fungerar ungefär som Bells Telefon gjorde. I mikrofonen sitter ettt membran. När ljudet träffar membranet så börjar det röra sig i takt med ljudvibrationerna. Rörelsen bildar elektriska impulser med olika strömstyrka som sedan förs vidare i ledningar. Ljudet färdas oftast i form av elström i en kopparkabel men i fjärrsamtal kan det också röra sig i form av optiska vågor i en optisk kabel. När man ringer utomlands kan ljudet överföras i form av radiovågor via en satellit ute i rymden till en annan världsdel där det igen fortsätter längs en kabel. Mobiltelefoner andvänder också radiovågor då de inte har någon kabel att gå igenom. Det är därför man pratar om ”strålning” från mobiltelefoner. Man tror att de radiovågor som skickas från mobilen kan ge hjärnskador, detta har dock inte helt kunnat bevisats.

Nu för tiden har nästan alla en telefon. Telefonen är mycket viktig för många och frågan är om vi skulle klara oss utan telefoner. De underlättar i alla fall vardagen mycket. Nu har också många mobiltelefoner och de har blivit nästan lika viktiga för oss. Hur skulle man kunna få tag på någon snabbt om denne inte hade en mobil och ringa till?


Egna Tankar

Jag tycker att telefonen är en av de bästa uppfinningarna som finns. Detta trots att det är något som är ganska onödigt. Förr klarade man sig utan telefon men nu har vi blivit beroende av dem. Tänk vad som skulle hända om alla telefoner stannade. Vissa saker skulle bli betydligt jobbigare och vissa företag skulle säkerligen inte kunna bedriva sin verksamhet.
Telefonen har utvecklats ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Telefonen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2004-05-18

  Bra arbete :D

 • Inactive member 2005-02-21

  Jätte bra arbete med mycke bra

 • Inactive member 2008-05-15

  Joo det är ett mycket bra arbe

 • Inactive member 2008-05-15

  oj han hette Antonio Meucci fö

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-12-04]   Telefonen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2478 [2019-12-15]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×