Om någonting händer

3 röster
12744 visningar
uppladdat: 2003-11-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I ”Om någonting händer” får vi följa en killes tankar den andra dagen sen han tillsammans med sin mamma flyttat in i en ny lägenhet, i en ny stad. Genom beskrivningar av mammans utseende, och genom korta dialoger mellan pojken och hans mamma, får vi reda på att hans mamma är sjuk.
”Om det händer mig nånting får du ringa till moster Vanja./…/Moster Vanjas nummer finns på kylskåpsdörren.”

Vi får också i ”Motorcykeln” följa en tonårskilles tankar genom hans vardag. Pojken, vid namn Ed, bor tillsammans med sina föräldrar i en lägenhet. En mamma som, enligt Ed, inte har någon själ och vars blick är tom, en som gnäller och som lätt blir hysterisk.
En pappa som super alltför jämnan, en pappa som enligt Ed inte har någon förståelse för honom.
Ed blir mobbad. Han kallas för klen både i skolan och hemma, och får även ta stryk emellanåt.
En dag får han syn på en motorcykel, och blir besatt av att skaffa sig en egen. Den skulle göra så att alla respekterade honom, så att alla lade märke till honom. Men han måste få tag i pengar, och bestämmer sig för att göra ett besök hos den välbärgade gamla mannen Jansson…

I den första novellen är det mycket beskrivningar, av miljön runt om, var personerna i fråga befinner sig, och författaren beskriver gärna hur personerna ser ut. I den andra (motorcykeln) däremot är det inte alls lika mycket miljöbeskrivningar. Författaren väljer att främst beskriva hur pojken känner sig.

Det finns väldigt få dialoger i båda novellerna, men fler i ”motorcykeln”, då det blir rätt mycket på slutet.

Författaren säger inte var ”om någonting händer” utspelar sig, mer än att en Finstalundsskola nämns, därför tror jag att det i alla fall är i Sverige. Det beskrivs att det finns ett torg och ett köpcenter, så jag drar slutsatsen att berättelsen utspelar sig i ett större samhälle.
Författaren nämner inte heller om huvudpersonen är en kille eller tjej. Men eftersom författaren är av manligt kön, så har jag redan ställt in mig på det, och jag kallar tonåringen för en kille.
Må jag ha fel, men det har inte direkt en betydande mening om tonåringen är en kille eller tjej.
Och där vet jag inte heller säkert om det är en tonåring som berättelsen handlar om, men det verkar så, om man lägger märke till små meningar som ”Det var några ungdomar nere på torget” när mamman vill att pojken ska gå ut och se sig om. Och när pojken kallar 9 år gamla killar för småpojkar, då han är ute vid fotbollsplanen.

Man vet inte heller när berättelsen utspelar sig, men mest troligt i nutid. Kanske om man läser den om 100 år, så kan man se att den utspelar sig under 2000 talets början, men vad vet jag att säga om framtiden?


I ”Motorcykeln” får man inte heller reda på var den utspelar sig. Kan hända att det utspelar sig i Sverige, eller Finland. Jag skulle gissa på det sistnämnda, då författaren är från Helsingfors. Novellen är utgiven i en samling som utkom 1968. Förmodligen är novellen skriven någon gång 1950 – 60 tal. Men detta återspeglas ej i berättelsen, på någon av de få miljö beskrivningarna. Novellen kunde lika gärna ha varit skriven i nutid.
Men man märker dock i vissa ord att det inte är så.
”Flickläroverket”, exempelvis, nämns i berättelsen. Det är en, sen länge, avskaffad skolform avsedd endast för flickor.

Författaren använder ganska många liknelser i ”Motorcykeln”. Den som jag speciellt fastnade för var följande;
”Motorcykeln blev nu det centrala i Eds liv. Den grävde sig in i hans medvetande som något ofrånkomligt. Som en planta som man satt i jorden och som visade sig vara förtrollad så att den från dag till dag sköt i höjden och bredde ut sig så ingenting annat hädanefter fick rum i hans medvetande”
Författaren associerar solklart till ”Jack och den magiska bönan”.
Jag tycker att det är en väldigt bra liknelse, som verkligen beskriver hur besatt Ed faktiskt blir av den här motorcykeln.
En annan liknelse jag lade märke till är ”Det lyste upp för hans blick så bländande klart som en neonskylt.” På detta vis får vi även reda på, att novellen är skriven efter neonskyltens uppkomst.

Om man kan säga att novellen allmänt har ändrats genom tiderna, är svårt att säga, då jag endast läst dessa två berättelser.
Söker man upp ordet ”novell” i ordböckerna, finner man beteckningen ”kort prosaberättelse”. Och det är ju vad en novell är, en kort berättelse.
En novell utspelar sig ofta under en kort tid, nästan aldrig längre än ett år.
En novell koncentrerar sig på få personer, och personerna behöver inte nödvändigtvis vara namngivna.
Sen ska ju en novell ha en poäng, en sorts fabel, kanske också ha en fråga som författaren frågar sig själv i slutet av historien.

I ”om någonting händer” lyder en sorts mörk tystnad över berättelsen. Det är som att både pojken och hans mamma vet om att det kommer att hända någonting, och att de bara sitter och väntar på den stunden, i princip. Och det är sorgligt.
En fågel nämns i berättelsen, då pojken är ute vid fotbollsplanen, och pojken tycker att fågeln tittar på honom, och då får han tårar i ögonen och tänker att han aldrig ska glömma den fågeln, när den flyger iväg. Det kan ha en symbolisk betydelse, att det var då hans mamma lämnade honom.

Man blir lite nedstämd av ”Motorcykeln”, och man tycker synd om pojken. Man märker att pojken är djupt deprimerad, och vill helt enkelt inte leva. T.ex. när han går förbi kyrkogården, så undrar han hur det skulle vara att ligga där. I samma stund, dundrar en motorcykel förbi, och en slags peripeti uppstår. Pojken blir plötsligt hoppfull, och ångesten kastar han av sig direkt. Var gång han ser en motorcykel ”/…/högg det till i hjärtat, eld tändes i hans ögon, kroppen genomfors av en hettande vällust som satt han själv på cykeln, ägde den, som en man äger sin kvinna.”
Och det kan ju verka lite sliskigt, att mannen äger kvinnan… Bara en liten sak som jag lade märke till i all hast. Men det var ett mans dominerat samhälle, och är än idag, även om det blivit bättre.

Men, om vi återgår till själva berättelsen, så tänkte jag komma till slutet av den. Den slutar nämligen på ett väldigt oväntat sätt. Men när man läst klart och får tid att fundera ett tag, så förstår man att Ed var väldigt deprimerad och blev så upprymd av att äga en motorcykel, att han till slut blev så less när även den möjligheten togs ifrån honom.
”/…/som var han själv den döde.” Lyder sista orden i berättelsen. Pojken önskade möjligen att det var han som låg död, och inte en oskyldig gammal gubbe som Jansson.
Författaren vill kanske ha uppmärksamhet. Att det finns så många människor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Om någonting händer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-19]   Om någonting händer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2459 [2020-02-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×