EMU

2 röster
3985 visningar
uppladdat: 2003-11-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Både Nejsidan och Jasidan har gjort många uttalanden om både det ena och det andra. Jag har inte rösträtt, men kommer att stödja Jasidan den 14 september.
Jag tror att Sveriges välfärd, med stor sannolikhet, bygger bl.a. på exporthandeln till andra Euroländer. Om vi går med i valutasamarbetet så kommer handeln mellan Sverige och Euroländerna att underlättas, i och med att företagen slipper bl.a. att ta risker när det gäller växlingskurser.
Vi har tidigare haft en folkomröstning om Sverige skulle införa Euron som valuta. Det blev väldigt jämnt mellan båda sidorna, men segrarna var ändå Nejsidan. Även jag stödde Nejsidan då, eftersom jag ansåg att Sverige inte var redo för samarbetet och att vi skulle avvakta och se hur det skulle gå för andra länder. (Fast då var man ju relativt ”liten”, och då tänkte jag inte så mycket på det.)
En nackdel som jag ser med införandet av ny valuta är att det kommer att kosta en hel del. Enligt ett kampanjblad från Nejsidan stod det att det skulle kosta Sverige 25 miljarder kronor att förbereda införandet av Euron. En stor del av denna summa går till olika datasystem. Tillverkningen av sedlar och mynt är ju bara en bråkdel av denna höga summa. En annan nackdel är att vi kommer att överge makten över penningpolitiken till ECB, i Frankfurt. Eftersom valutan är ett samarbete mellan många olika länder kan den inte anpassas efter Sveriges tillstånd. Men man kanske kunde anpassa Sverige efter valutan i stället? Jag försökte ta reda på om detta var möjligt med hjälp av telefonsamtal och e-post men fick tyvärr inga direkta/säkra svar. (Jag tror dock inte att det skulle gynna Sverige speciellt mycket.)
Jag har på sistone uppmärksammat de TV-debatter som har sänts. Det verkade som om att Nejsidan inte ville svara på frågorna som Jasidan/tittarna ställde. Båda sidorna formulerar om sina meningar på ett konstigt sätt, så ibland kan det ta en liten stund innan man har fattat vad som har sagts. Jag citerar: ”… det kan ju inte vara medlemmarnas mening att vi ska sätta oss på läktaren och vara passiva för att vi är neutrala!”
Det där med att det kommer att bli dyrare för konsumenterna tror jag inte på. Sverige är redan ett dyrt land, ett högkostnadsland, och jag tror inte att priserna kommer att höjas. Jag har hört att det har förekommit prishöjningar i andra länder (efter införandet av Euron) då företagen har passat på att avrunda priset uppåt. En undersökning visade att endast 2 av 15 dagliga varor skulle höjas i pris om Sverige går med i Euron. Jag tror dessutom att det kommer att vidtas åtgärder, här i Sverige, för att förhindra detta avrundningsproblem vid införandet av den nya valutan.
Nejsidan påstår att införandet av Euron är början av ett Europas Förenta Stater. Det låter överdrivet. Sverige bibehåller ju självbestämmelserätten över alla andra områden än valutan. Dessutom är EMU/EU en union.
Nejsidan säger också att kvinnor kommer att drabbas om vi inför Euron som valuta. Jag har läst deras kampanjblad om detta, och jag tycker att det låter alldeles för knäppt. Jag anser det här som ren skrämselpropaganda.
Ett fåtal av alla länder (i skrivandes stund, 12) har förlorat på att gå med i Euron. Bl.a. Tyskland som har ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: EMU

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-13]   EMU
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2446 [2020-07-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×