Wolfgang Amadeus Mozart

12 röster
20196 visningar
uppladdat: 2003-11-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Wolfgang Amadeus Mozart var en Österrikisk tonsättare, som levde mellan 1756-1791.
Han föddes i Salzburg, i Österrike. På den helige Johannes Chrysostymos dag så därför döptes han efter Johannes. Han döptes till Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus, men han kallades för Wolfgang Amadeus eller Wolferl.
När Wolfgang växte upp drabbades han av många sjukdomar och var mycket mager och kortväxt. Han blev bara 150 cm lång. Sjukdomarna beroende antagligen på den dåliga hygien och kunskap om hälso- och sjukvård som fanns på den tiden. Det var även hög barnadödlighet, Wolfgang blev Leopolds och Marias sjunde barn. Men han hade bara ett syskon i livet, som hette Maria Anna men kallades för Nannerl, hon var fem år äldre än Wolfgang. Alla andra Wolfgangs syskon hade dött som spädbarn.

Wolfgangs far Leopold Mozart, var en framstående musiker som var både bildad och kulturintresserad. Han var när Wolfgang föddes violinist och hovkompositör vid det furstbiskopliga kapellet i Salzburg. Tillslut blev han även vice kapellmästare. Han hade också skrivit musikboken ”Violinmetoden” som användes av många unga musiker på den tiden. Han hade en låg lön, eftersom musiker förr i tiden inte skattades mycket högre än annat tjänstefolk. Däremot hade han många fina instrument hemma och hemmet fylldes ofta av musik. Han hade fioler, blockflöjter, en cembalo och ett klavikord. (Ett klavikord är som en liten flygel, fast den har mindre tonomfång och en mjukare klang en ett piano)

Wolfgang Amadeus Mozarts liv i årtal:
1756: Wolfgang Amadeus Mozart föds.
1759: Nannerl visade redan som liten att hon hade musikaliska drag, därför började hennes far, när hon var i åtta års ålder, ge henne lektioner i klaverspelning. När Nannerl börjat spela klaver, blev även hennes lillebror intresserad av att spela. Han visade en stor iver över att spela och hans far började ana att även Wolfgang hade en musikalisk begåvning, så även han fick musikundervisning av sin far. Vid det laget var han bara tre år gammal.
År 1761: Wolfgang började försöka komponera egna stycken, hans första stycken för klaver skrevs ner av fadern.

1762: Både Wolfgang och Nannerl började bli riktigt duktiga på att spela klaver. Så i början av år 1762 (när barnen var sex och elva år gamla) for de till München för att spela vid hovet där de möttes av stora mängder av applåder. Därefter reste Leopold Mozart runt med sina två barn och gav konserter i kloster och adliga slott. De gav också många konserter i Wien, vid det kejserliga hovet och i de högadliga salongerna. Wolfgang och Nannerl blev välbemötta av lovord och applåder, de blev särskilt mycket förtjusta över Wolfgang. De finns många kända historier om vad han hittade på, han kysste bl.a. kejsarinnan och lovade Marie Antoinette, den lilla ärkehertiginnan att han skulle gifta sig med henne. Han sa också till den främsta musikern i Wien att vända notblad åt honom när han höll på att spela. Men efter en tid fick han scharlakansfeber och blev sjuk och de tre var tvungna att resa hem.
1763: När han kom hem fortsatte musikstudierna och Leopold försökte ge sin son en så bred och allsidig musikutbildning som möjligt. Han fick förutom klaveret, som var hans huvudinstrument, spela orgel och violin och han lärde sig även mycket musikteori inom olika musikstilar.
Familjen Mozart gav sig sen ut på en konsertresa, de åkte förbi och gav konserter i München, Augsburg, Ludwigsburg, Schwetzingen, Mainz, Frankfurt, Koblenz, Aix-la-Chapelle och Bryssel ända tills de kom fram till Paris, där de gav konserter i fem månader i kungliga och andra adliga salonger, men även offentliga konserter gavs. Åhörarna blev förundrade av barnens talanger, framförallt Wolfgangs, encyklopedisten Grimm skrev det här om Wolfgang: "Han är ett så sällsynt fenomen att man knappast kan tro vad man med egna ögon ser och med egna öron hör" och ”Han kan fantisera en hel timme, varvid han hängiver sig åt sin inspiration och en serie hänryckande motiv, vilka han förstår att återge med sans och förstånd." Men för Wolfgang som nybliven kompositör var inte att andra beundrade honom det viktigaste, utan att han själv kom i kontakt med den musik som bjöds på i Paris. Opéra-comique, Johann Shoberts - och upplysningstidens romantiska och genomträngande musik satte stora spår i Mozarts egen musik.
När de var i Paris kom Wolfgangs musik för första gången ut i tryck med fyra sonater för klaver och violin, då var Wolfgang åtta år. (En sonat är en komposition i fyra stycken satser med ett eller två instrument, den första satsen är snabb, den andra långsam, den tredje menuett och trio och den sista snabb).
1764: Efter en tid reste familjen Mozart vidare till London. Tiden där blev ungefär som en kopia av livet i Paris, med konserter och lovord från hovet och högadeln. Men även denna gång var det mötet med Johann Christian Bach som blev mest betydelsefullt för Wolfgang, han tog emot det varma och innerliga i Bachs musik och fick mycket inspiration av honom. Så med mer eller mindre inflytande av Bachs musik skrev han sina första symfonier.
1765: Reste familjen Mozart till Holland och hoppades på framgäng även där, men Mozart och hans syster blev sjuka och de kunde inte genomföra hela konsertprogrammet. Men Wolfgang lyckades, ändå under tiden i Holland, skriva en sinfonia, sex sonater för klaver och violin, och "Galimathias musicum" som skulle framföras vid en hovfest.
1766: Än en gång reste familjen till Paris, men den sensation som uppstått förra gången de var där upprepades inte och barnen blev inte beundrade på samma varma sätt. Så snart packade de ihop igen och reste hem igen och på vägen stannade de i många franska, tyska och schweiziska städer. Väl hemma i Salzburg smälte Wolfgang alla intryck från sin resa och sög upp den musik som nu spelades i hemstaden, han prövade också på att spela kyrkomusik.
1767: Wolfgang började skriva musiken till en latinsk skolkomedi och lärde sig också om pianokonsertens teknik, hur man till konserter kunde sätta ihop sonatsatser av olika tonsättare. Han hann skriva fyra sådana konserter under sommaren och det var hans första arbete inom det musikområdet, som han senare skulle bli stor inom. På hösten spelade barnen på ett furstebröllop i Wien, Leopold tänkte nämligen att där skulle det finnas ära och guld för barnen att hämta men även för honom själv, men så bröt smittkopporna ut i Wien och bruden dog.
1768: Familjen Mozart flydde undan smittkopporna och kom till Olmutz, men det dröjde inte länge innan barnen blev sjuka. Efter att de frisknat till reste de åter till Wien, där de varmt togs emot, men det var inte längre så att de blev kallade för underbarn. Vid det här laget var Mozart 12 år gammal och folk såg honom som vuxen. Detta innebar bl.a. att han drogs in i intrigerna kring musiklivet, det var i alla fall så Leopold förklarade varför inte Mozarts opera "La finta semplice" blev framförd på hovteatern i Wien. Men att Wolfgang fick sitt sångspel ”Bastien und Bastienne” framfört på en privatscen och att en mässa av honom spelades vid en invigning av en kyrka tröstade honom lite grand. Vid Nyår reste familjen åter hem till Salzburg efter, för Wolfgang, en lärorik tid i Wien. Han hade fått lyssna på, för honom, intressant musik, symfonier och operor m.m.
1769: Väl hemma spelade man hans opera "La finta semplice", den som inte blivit framförd i Wien. Han fortsatte att lära sig mer och mer, han komponerade också mer kyrkomusik, mässor, menuetter för orkestrar m.m. men Leopold Mozart hade tänkt sig effektivare studier och större beställningar av kompositioner än de som hans son fick i Salzburg, så han ansökte om att få tjänsteledigt, vilket han fick. Och i slutet av året var det dags, Leopold tog med Wolfgang till Italien, som på den tiden var operornas land.
1770: Resan till Italien blev en enda stor triumf för Wolfgang. Han tog den italienska adeln med storm, de älskade hans prestationer som kompositör, pianist, violinist och orgelspelare. Kända målare avbildade honom, och poeterna skrev om honom. När han kom till Milano, beställdes det en opera av honom, i Florens gav man honom svåra teman som Wolfgang utförde och spelade om utan minsta problem. I Rom lyssnade han till Gregorio Allegris berömda Miserere som det var förbjudet att kopiera, men Mozart kom ihåg det hela i huvudet och kunde sedan skriva ner hela kompositionen, helt felfritt har man påstått. Hans far sa saker som "Ju längre vi kommer i Italien desto mer stiger förvåningen" och "Wolfgang blir inte heller stående i sin konst utan växer för varje dag, så att de främsta kännare och mästare inte finner ord nog att uttrycka sin beundran." Han var stolt över sin son. Påven gav Wolfgang en hög order med adelskap, men han kallade sig aldrig för Ritter von Mozart. Han valdes i Bologna in i Accademnia Filarmonica. Senare var de tillbaka i Milano och gjorde klart operan ”Mitridate” som framfördes i december, under mycket jubel. Wolfgang samlade på sig en stor musikalisk erfarenhet och hörde massor va olika operor. Han lärde bl.a. känna Giovanni Battista Sammartinis musik, som låg bakom hans första försök att komponera stråkkvartetter. Hans musik kan ha hjälpt till o färgat en del av Wolfgangs kyrkomusik och kanons.
1771: Nu reste Wolfgang och Leopold Mozart tillbaka till Salzburg, men de reste tillbaka till Italien efter sommaren eftersom kejsarinnan Maria Theresia hade gett Wolfgang i uppdrag att komponera ett festspel som skulle spelas vid ett bröllop i Milano. Det tog honom en månad att skriva musiken till bröllopet och vid bröllopet blev musiken en stor succé som han uppföljde med några konserter. Brudgummen blev överförtjust över ”Ascanio” och hade planer på att anställa Wolfgang som kompositör. Därför stannade de båda Mozart i Milano med förhoppningar om en anställning, men deras förhoppningar förstördes av kejsarinnan som beställt festspelet, hon skrev nämligen ett brev till brudgummen och hon skrev såhär: "Ni bör inte belasta Eder hovstat med onödigt folk och aldrig ge den sortens folk några titlar såsom varande i Eder tjänst.” Så det blev ingen tjänst, utan de återvände till den biskopliga tjänst de redan hade.
1772: Men när de kom hem avled biskop Sigismund och Hieronymus Colloredo intog tjänsten som furstbiskop i Salzburg. Han var väldigt noga med ordning och reda så Mozarts fick inte lika lätt tjänsteledigt som hos den första biskopen. Men samarbetet började ändå bra, Wolfgang fick en årslön på 150 gulden och fick komponera ett festspel "Il sogno di Scipione" till biskopsinvigningen, han lyckades också komponera sju symfonier och ett antal divertimento, innan han reste tillbaka till Italien och levererade en opera. ”Lucio Silla” hette den och den möttes med jubel.
1773: Nu var ledigheten slut, men Leopold ville att Wolfgang skulle få en tjänst i en annan stad än Salzburg. Så istället för att börja jobba igen, sjukskrev han sig och började förhandla med storhertigen av Toscana. Men det blev inget av med det så Leopold var tvungen att krya på sig och resa hem till Wolfgang igen. Hemma skrev Wolfgang en motett (ett kortare, flerstämmigt, kyrkligt körverk) och en mängd stråkkvartetter. På sommaren reste biskopen bort, så då passade herrarna Mozart på att resa till Wien. Där fick Wolfgang en oerhört stor upplevelse av Joseph Haydns musik och skrev sedan själv några kvartetter inspirerad av Haydn. Efter sommaren reste de tillbaka till Salzburg där Wolfgang fortsatte sina studier och komponerade sin första stråkkvintett och pianokonsert, men det personligaste och underligaste han komponerade var nog ”den lilla” – ”den stora”, en symfoni i g moll.
1774: Wolfgang komponerar tre symfonier, en fagottkonsert, pianosonaterna och serenaden. Han fick också en beställning på en opera från München och biskopen var tvungen att ge tjänsteledigt så att de kunde åka, eftersom att han var tvungen att ta hänsyn till hovet i München. Så Leopold, Wolfgang och Nannerl Mozart gav sig av till München.
1775: Operan hade premiär i München, medan Wolfgang också skrev Sparvmässan och Dürnitz-sonaten för piano. Senare hemma i Salzburg spelade man hans festspel Il Ré pastore och Wolfgang lyckas också skriva fem violinkonserter.
1776: Wolfgang fortsatte att även detta år komponera, fastän han inte trivdes i tjänst hos biskopen komponerade han mässor åt honom, bl.a. Credomässan, "Orgelmässan", Serenata notturna, Haffnerserenaden och tre pianokonserter lyckades han komponera. Bland dessa tre pianokonserter fanns Lodronkonserten för tre klaver och "Lützowkonserten".
1777: Detta år tog han det lite lugnare i kompositionstempot och gjorde tillsammans med sin mor en resa förbi München, Augsburg och tillsist till Mannheim, där han hittade kärleken Aloysia Weber. Men hennes familj var fattig och Leopold misstänkte att de skulle försöka gifta bort henne rikt, så de reste vidare till Paris för att få Wolfgang på andra tankar.
1778: Vistades Wolfgang en tid i Paris där han skrev Paris-symfonin, en sinfonia och en konsert för flöjt och harpa, även två pianosonater i a moll och a dur hann han med. Under vistelsen i Paris dog hans mor, då fick Leopold Wolfgang återanställd så att han kunde flyttade hem igen.
1779: Han kommer tillbaka till Salzburg efter att ha åkt förbi bl.a. München där han upptäcker att Aloysia hade svikit honom. Han blev, hemma i Salzburg, hovorganist och komponerade fler mässor och kompositioner för violin, orkestrar och altfiol.
1780: Wolfgang fortsatte sitt komponerande och från München beställdes en opera av honom, så han reste dit.
1781: Hans opera Idomeneo hade premiär i München, sedan kallades han till Wien för att gå med i ärkebiskopen från Salzburgs följe, men snart blev de osams och han blev sparkad från sitt jobb. Wolfgang stannade sedan en tid i Wien och förlovad sig med Constanze Weber. Han komponerade också blåsarserenaden i Ess dur och fick en beställning att skriva ett sångspel för Nationalsingspiel.
1782: Wolfgang hörde mycket på Bachs musik, som kom att betyda mycket för hans egen musik. Hans sångspel hade en framstående premiär på sommaren och till hösten började han komponera ännu mera. I slutet av sommaren gifte han sig också med Constanze Weber.
1783: Wolfgang fick detta år en son, men som bara överlevde ett par månader. Sedan reste paret Mozart till Salzburg där Constanze sjöng solo till en mässa. På hemvägen stannade de i Linz där den nyskrivna Linzsymfonin spelades.
1784: Detta år föddes Constanze, liksom året innan, en son. Han döptes till Karl Tomas.
Wolfgang spelade upp inte mindre än tjugotvå konserter med sina egna kompositioner och det var han själv som spelade som pianosolist. Men under sommaren blev Wolfgang sjuk och gick igenom en sorts religiös kris.
1785: På våren fick Wolfgang och Constanze besök av Leopold. Som blev mycket glad över Wolfgangs fungerande förhållande och upptäckte med stor förtjusning att hans barnbarn var mycket lik sin far. Wolfgang började arbetet med att skriva Figaros bröllop.
1786: Constanze födde Wolfgangs tredje son, men också han överlevde bara en kort tid. Wolfgangs tid upptogs nästan helt av jobbet med Figaros Bröllop och premiären i maj blev en stor succé. Men Wolfgang hade en del motståndare, en av dem var Antonio Salieri som var hovkapellmästare och kompositör. Det sattes igång intriger emot Figaros bröllop och mot slutet av året var inte intresset för operan lika stort längre. Men när det såg som mörkast ut kom glädjens bud. Figaro hade uppförts i Prag och blivit en stor succé, så han bjöds dit av sina musikvänner. Han komponerar under året även en hel del andra kompositioner.
1787: I Prag fick han beställning på en till opera som kom att heta Don Juan. Väl hemma i Wien satte han igång med arbetet, han skrev också en stråkkvintett i C dur och g moll, en violinsonat i a dur och ett antal sånger. I maj samma år dog Leopold. Till hösten reste Wolfgang tillbaka till Prag för att framföra Don Juan, också den framfördes med stor framgång. Vid hemkomsten till Wien fick han en plats som kejserlig kammarkompositör. Wolfgangs hälsa blev sämre.
1788: Wolfgang fick problem med ekonomin och lånade pengar av Michael Puchberg och många andra. Hans dotter dog i juni, hon blev bara sex månader gammal. Men Wolfgang fortsatte ändå att komponera, en pianokonsert och tre symfonier i Ess dur, g moll och C dur, tre pianotrior och en stråktrio lyckades han åstadkomma.
1789: Wolfgang reste till Dresden, Leipzig och Berlin och tillbaka till Wien via Prag. Hans ekonomi försämrades ännu mer av att Constanze blev sjuk och fick kurer i Baden. Constanze blev med barn ytterligare en gång, hon födde en dotter, men också det lilla barnet dog efter en kort tid. Wolfgang skrev en stråkkvartett och en pianosonat som den Preussiska kungen hade beställt. Han började också jobba på operan "Cosi fan tutte" som han sen fick en beställning på.
1790: Efter en premiär med stor framgång för Cosi fan tutte, reste h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Wolfgang Amadeus Mozart

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-05-18

    Jag är imponerad av ditt fina

  • Inactive member 2006-02-13

    väldigt bra!

  • Inactive member 2006-03-16

    niiice ;)

Källhänvisning

Inactive member [2003-11-12]   Wolfgang Amadeus Mozart
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2441 [2020-09-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×