Neptunus

2 röster
8652 visningar
uppladdat: 2003-10-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I den antika mytologin delades universum upp i tre delar mellan tre gudabröder. Jupiter tilldelades himlarna, Pluto tilldelades underjorden och Neptunus haven. I astrologiska sammanhang är Neptunus kön mera svårbestämbart och det kan snarare röra sig om en slags musa, alltså en inspirationsgudinna. Hemlighetsfullhet, mystik och verklighetsflykt associeras med Neptunus.

Neptunus krafter påminner ofta om Venus, fast på en högre mognare nivå. Om Neptunus verkan är positiv eller negativ beror helt på vilka krafter som den kombineras med. Neptunus bästa egenskaper är då den ger inspiration till exempel för musik eller skrivande. En god Neptunian njuter av att vara givmild och förväntar sig ingen belöning för sina välgärningar.

Upptäckten
Efter upptäckten av Uranus (1781) märkte man att planeten inte riktigt följde den bana som man räknat ut. En möjlig förklaring till detta skulle kunna vara att där fanns en annan planet i bana utanför Uranus. John Couch Adams var den första som antog att där fanns en annan planet och tillsammans med Le Warrier gjorde han beräkningar och noteringar om vart man skulle kunna finna den nya planeten. Med hjälp av detta lyckades Berlinastronomen Johann G Galle och hans assistent D Arrest i Berlin upptäcka Neptunus redan vid sitt första försök 1876. Ett par år tidigare eller senare skulle det inte ha gått att finna planeten där det var uträknat att den skulle vara. Planeten återfanns en grad ifrån den förutsatta positionen. Men egentligen är det Galileo Galilei som borde ha fått åt sig äran för denna havsgudsplanet. När man tittar i hans anteckningar visar det sig att han hade studerat Neptunus i över en månad, men han trodde att det var en stjärna.

Resan till Neptunus
Under året 1977 skickade man iväg en rymdsond för en mycket lång resa, 12 år senare den 25 augusti 1989 passerade Voyager 2 Neptunus med ett avstånd på 4900 km. Detta var det närmaste sonden lyckats komma någon planet på hela sin resa. Med hjälp av sonden lyckades man upptäcka sex nya månar av planetens 8. En av månarna (Proteus) var till och med större än Nereid som är en av Planetens mer kända månar. Man lyckades också med hjälp av sonden komma fram till att Neptunus har 4 ringar med ojämn tjocklek. Men det är svårt att studera Neptunus på grund av sitt långa avstånd från jorden.

Neptunus
Planeten är inte uppbyggd av några skilda inre lager, utan ser ut att vara en mer eller mindre likformig sammansättning med en liten kärna längst in som man främst tror består av kisel, järn och andra tunga grundämnen och är omgiven av en flytande mantel av metan, ammoniak och vatten. Planeten är 49 528 km i diameter och planeten ligger längst ut av jätte planeterna och massan är 17,6 gånger större än jordens massa. Det tar den 164 år att färdas ett varv runt solen och temperaturen är ca 200 minusgrader, detta på grund av att den ligger så långt ifrån jorden. Neptunus atmosfär består främst av väte, helium och metan. Det är tack vara att metanet absorberar rött ljus som hela planeten avger den blåa färgen. Neptunus har också dom starkaste vindarna i vårat solsystem, med en styrka på upp mot 2000 km/h. Neptunus har två mörka fläckar, en stor och en liten. Man har konstaterat att det blåser med en hastighet av ca 600 m/sek vid fläcken och den påminner mycket om Jxupiters röda fläck. Omkring den mörka fläcken är vindförhållandena invecklade. Forskarna har haft svårt att bestämma åt vilket håll det blåser åt. Det blåser kraftigt över hela planeten, upp till 300 sekundmeter. Det märkliga är att det blåser åt väster, men på Jupiter, Saturnus och Uranus blåser det åt öster, det blåser alltså mot planetens rotation.

Månarna
Neptunus har minst åtta månar, Triton och Proteus är de största, men Triton och Nereid de mest kända. Triton är en av de största månarna i solsystemet med en radie på 1350 km (vår egen måne har en radie på 1737 km). Man tror att Triton är en himlakropp som har fångats in av Neptunus dragningskraft. Kanske ägde infångandet rum efter det att Triton hade råkat kollidera med någon av Neptunus ursprungliga månar. På Triton finns höga berg, dalgångar, sprickor och slätter.


Neptunus ur Astrologisk synvinkel
-Människor födda i fiskarnas tecken styrs av Neptunus inverkan på jorden.

Detta är det sista tecknet i zodiaken. Fiskarna är ovanligt känsliga som älskare, och omfattas mycket av den visdom de andra tecknen står för. De har nämligen haft tid att mogna och ta fram de bäst ur de andra astrologiska tecknen. Fiskarna är mjuka, lätta att ha att göra med och mycket charmiga. De är varma och väldigt fantasifulla, romantiska älskare. Fiskarna försöker ofta avvärja det som är besvärligt genom att betrakta det, som om det inte fanns. De är styrda av poeternas och tolkarnas tecken, tecknet som står för sann kärlek, trohet och inre frid. Här, i slutet av det astrologiska spektrumet, har de sett de mesta.

Det vill att alla ska vara lyckliga och hjälper gärna andra som har det svårt. Rörs lätt till tårar och kan vara hyperkänsliga. De har inte det skyddet som de andra två vattentecknen har, kräftan och skorpionen, i brist på detta döljer fiskarna sitt känsloliv och spelar livets teater. trots sin blyghet dras många till teatern eller politiken. Fiskarna är en sinnlig natur som "känner" snarare än ser, att någonting är eller känns fel. De är intelligenta och intuitiva personer. Kan ibland upplevas som förvirrade och ostrukturerade. De flyr gärna bort i drömmarnas värld, för att verkligheten är för hård och grym.

Fötterna och hypofysen är fiskarnas känsligaste punkter. Bästa medicinen är meditation, sunda matvanor, och långa uppfriskande promenader, på högt liggande områden, gärna vid havet, samt kroppsrörelser som gymnastik, dans och idrott. Alla ni simmande fiskar, och ni som gör dem sällskap, må er överjordiska intuition berika ert kärleksliv och upplysa oss alla.

Nyckelord:Överkänslighet, självuppoffring, fantasi, intuition, känslosam och dagdrömmar. "Jag tror"

Gudomar: ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Neptunus

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-10-28]   Neptunus
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2406 [2019-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×