Recension: Martin Bircks ungdom

3 röster
13817 visningar
uppladdat: 2000-07-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hjalmar Söderberg har skrivit denna Stockholmsskildring som utkom för första gången 1901. Historien kretsar kring huvudpersonen Martin Bircks uppväxt. När vi kommer in i handlingen är han sex år och i slutet av boken är han runt trettio. Mycket av bokens innehåll verkar vara självupplevt av Söderberg, som tar Martin till många av Stockholms delar; från Östermalm till Djurgården, mot Stureplan och så vidare.

Ungdomen är en viktig del av varje människas liv, här formas Martins personlighet och åsikterna bildas bildas. Ganska snart står det klart att lille Martin inte är som andra ungdomar, till moderns förtret. Visserligen tillhör han dåtidens välbeställda familjer, men hans ambitioner ligger inte på det juridiska eller medicinska planet, istället vill han ägna sitt liv åt att skriva dikter och bli skald. Men han vill inte göra sin mor besviken och tvingas ta ströjobb för att försörja sig, men har ändå inte råd att flytta hemifrån.

När det är dags för konfirmation uppstår ett dilemma då det inte verkar finnas någon substans bakom prästens ord, och tron – som egentligen aldrig funnits där – sviktar. Förtvivlan är total eftersom en skald bör visa tillit till Gud, enligt några förebilder inom yrket han stöter på under sina många vandringar längs huvudstadens gator.

Sommarens ljuva miljö förvandlas till mörk vinter och tiden går. Martin förblir densamme även om omgivningen förändras allt eftersom tiden går och bokens handling lyser med sin frånvaro. Martin Bircks ungdom är alltså ingen spännande bok där läsaren byter sida med andan i halsen. Istället ligger tyngdpunkten på en filosofisk nivå med mycket tankar om livet, kärleken och Gud.

Ställningstagandet att betvivla den övre maktens existens kan tyckas vardagligt med dagens ögon, men för hundra år sedan var det kontroversiellt stoff, och med största sannolikhet också Söderbergs sätt att se på livet. Som läsare känner jag igen många av Martins tankegångar, vilket är tillfredsställande och återigen väcker tankar och uppmuntrar till vidare funderingar på temat.

Som för alla unga män fyller kärleken en central funktion, även för Martin. Några flammor hinner passera innan boken är slut och trots att hans kärlek till en främmande kvinna förblir obesvarad finner han en livskamrat under bokens sista sidor.

Dikterna Martin skriver utgör ett välkommet avbrott från den kronologiskt berättade historien. Vissa dialoger höjer sig från mängden med vackert språk och stor närvaro men annars finns inte så mycket att säga om författarens framställningssätt. En liten detalj som retar mig som läsare av idag är Söderbergs upprepade användning av semikolon, i stort sett varannan mening är avdelad med skiljetecknet.

Hjalmar Söderberg vill säga mycket med sin genombrottsroman. Det huvudsakliga budskapet kan tolkas som att vi inte ska vara för fokuserade på morgondagen, utan istället leva i nuet. Ingen vet vad som händer i framtiden, och därför bör människan ”Carpe Diem” (fånga dagen) i större utsträckning än hon gör. Vi bör inte heller förlita oss på att någon gud reder upp situationer utan istället ta tag i saken och själva agera.

Boken börjar i ett lunkande t...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Recension: Martin Bircks ungdom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-07-05]   Recension: Martin Bircks ungdom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=24 [2018-12-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×